Universitatea „Ovidius” din Constanța și Comunitatea Antreprenorilor Tineri din Agricultură au semnat un parteneriat important, dedicat sprijinirii educației, agriculturii și inovației, în cadrul Summit-ului Agro Generația Nouă, un eveniment care a reunit studenți, cadre universitare și experți în agricultură sustenabilă.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Miza? Construirea unei punți durabile între teorie și practică, între mediul academic și provocările reale ale fermelor românești.
Colaborare oficială între Universitatea din Constanța și CATA

Prezent la eveniment, decanul Radu Marius Daniel a anunțat: „Vom începe un experiment: să aducem antreprenorii la facultate și după aceea să meargă în practică. Este un prilej bun de colaborare între studenții care încep perioada de practică și mediul antreprenorial. De aici înainte, toate porțile vă sunt deschise.”
Gabriel Stoian (fondator CATA): „Primul lucru important într-o comunitate este să oferi”
Gabriel Stoian, fondatorul CATA, a subliniat rolul crucial al comunității în dezvoltarea unei agriculturi moderne și sustenabile:
„În fața mea se află o parte a viitorului agriculturii românești.
Vă invităm în comunitatea noastră de agricultură, pentru a vă însuși nu doar cunoștințele teoretice, ci și cele practice. Ideea asociației ne-a venit călătorind prin țară și văzând problemele fermierilor. Astfel, ne-am gândit să îi punem la aceeași masă.
Primul lucru important într-o comunitate este să oferi. Poate sună în dezacord cu ceea ce se întâmplă în societatea noastră actuală, dar poate a venit momentul să readucem în față niște principii sănătoase.”
Marcello Daniliuc: „Agricultura regenerativă începe pe băncile facultății”
Marcello Daniliuc, tânăr fermier și mentor CATA pe zona de agricultură regenerativă, a împărtășit viziunea sa despre transformarea sectorului agricol:
„Avem o fermă vegetală de 850 ha în județul Călărași. Mi-am dat seama că agricultura regenerativă nu pleacă de pe teren, ci începe aici, în universitate.
Sunt fermier de a treia generație, crescut în fermă. Tinerii din agricultură sunt versatili: sudează, folosesc gadgeturi, țin contabilitate primară. Direcția mea este să spargem bariere și să schimbăm credințe vechi.”
Sebastian Record: „Fermierul lucrează cu viața”
Specialist în viața solului, francezul Sebastian Record, care s-a stabilit din anul 2001 în România, a oferit o perspectivă unică asupra microorganismelor care asigură fertilitatea naturală: „Sunt specialist în viața solului și lucrez cu microorganismele care creează un ecosistem natural, precum cel din pădure. Agricultorul lucrează cu ceva extrem de important: viața: fie vegetală, fie animală. Trebuie să învățăm continuu, să deschidem mințile. Eu nu m-am oprit niciodată din învățat.”
Vasile Turcu: „Datele sunt precise, dar nici tradiția nu trebuie uitată”
Mentorul CATA în agrometeorologie, cu studii și doctorat în SUA, a pledat pentru echilibrul dintre cunoștințele tradiționale și inovațiile științifice: „Discutăm despre fiecare parametru climatic și despre cum să interpretăm datele critic. Informațiile tradiționale, transmise din generație în generație, sunt valoroase, chiar dacă mai puțin structurate. Ideal ar fi să conectăm studenții cu practica din fermă, doar așa vor înțelege valoarea a ceea ce învață.
Trebuie folosite și informațiile învățate în facultate, care pot părea ușor teoretice, dar idealul ar fi dacă am putea să punem în legătură tinerii studenți sau absolvenți cu anumite aspecte practice din fermă, atunci ar putea vedea cât de valoroase sunt informațiile învățate. Și atunci, aici văd cumva rolul nostru și chiar o misiune la care vreau sa contribui, ca să înțelegeți mai bine tot ce învățați, dar și să aplicați.
Vreau să vă mai spun un lucru: Nu este niciun impediment să fii antreprenor și să fii, totuși, angajat. Totul este să ai visul acolo! Nu renunțați la o idee pe care o aveți, chiar dacă nu o puneți imediat în aplicare, in momentul acela.Totul este să nu renunțați”
Fermierul Adrian Țîrpe: „Am evitat falimentul în stil mare”
Fermier cu peste 600 de hectare în gestiune, Adrian Țîrpe le-a vorbit studenților despre realitatea dură a agriculturii:
„Este cea mai mare provocare a vieții. În ultimii cinci ani, am evitat falimentul în stil mare. Ce mă ține în picioare? Credința că anul viitor va fi mai bun. Când am auzit de ideea lui Gabi Stoian, am venit să vă împărtășesc din experiența noastră. Suntem aici să vă ajutăm.”
„Este cea mai mare provocare a vieții, având în vedere că, în ultimii 5 ani, am evitat falimentul în stil mare. Singurul fapt care încă mă îndeamnă să merg mai departe, este credința: credința că, la anul, va fi mai bine, vom avea condiții mai bune. În continuare, să credem în ceea ce facem. De aceea, când am auzit de ideea lui Gabi Stoian, m-am întors la universitate, să vă spunem și mai multe detalii pe care noi le traim în viața de zi cu zi, în provocările pe care le avem. Suntem aici să vă ajutăm cu cunoștintele noastre și vă așteptăm în comunitate”, a spus fermierul Țîrpe.
Marcel Ionescu: „Fermierul controlează ecosistemul”
Mentorul în agricultură de precizie a subliniat importanța integrării tehnologiei în fermele moderne:
„Fermierul este cea mai importantă profesie de pe planetă. Agricultura de precizie îl ajută să controleze ecosistemul. În următorii 50 de ani, trebuie să producem cât în ultimii 400, în timp ce suprafața agricolă scade.
De aceea, voi trebuie să îmbrățișați tehnologia: senzori, stații meteo, capcane digitale, imagini satelitare. Vreți să fiți buni? Faceți ceva diferit, iar diferit înseamnă agricultură de precizie”, i-a îndemnat pe studenți, Marcel Ionescu.
Un parteneriat cu miză mare
Summitul Agro „Generația Nouă” a pus practic bazele unui dialog real între tinerii viitori agronomi și antreprenorii care își doresc să formeze o generație nouă, mai pregătită, mai conectată și mai responsabilă.
Prin parteneriatul dintre Universitatea „Ovidius” din Constanța și Asociația CATA, se deschide o colaborare direct între mediul universitar și cel agribusiness, în care studenții sunt invitați să devină nu doar angajați sau fermieri, ci actori activi ai schimbării din agricultură.