Cum se răsfrânge războiul dintre Israel și Iran asupra turismului la Roma. Cartierul evreiesc, o destinație gourmet foarte frecventată, este aproape pustiu

cum-se-rasfrange-razboiul-dintre-israel-si-iran-asupra-turismului-cartierul-evreiesc-din-roma foto: puntarellarossa.it

Un reportaj al prestigioasei reviste italiene de gastronomie Gambero rosso a încercat să surprindă efectele pe care le are războiul dintre Israle și Iran, cu implicarea ulterioară a SUA, declanșat în urmă cu circa două săptămâni, asupra cartierului evreiesc din Roma.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Este vorba de așa zisa zonă Il Ghetto di Roma, din centrul capitalei Italiei locuită în trecut de această etnie și plină actualmente de restaurante de familie care propun preparate tradiționale din gastronomia de la Roma, unele cu influențe din bucătăria kosher. Alături de localuri, și magazine care propun produse gourmet fel de fel.

Este vorba de o zonă care exercită o mare atracție pentru turiști, însă, în ultimele zile, potrivit sursei citate, fluxul turistic s-a prăbușit. Totodată, este un loc al memoriei, fiind unul dintre cele mai vechi cartiere evreiești din Europa, al doilea după cel de la Veneția.

„Atmosfera a devenit apăsătoare”

Atmosfera, spun obișnuiții locului, a început să devină apăsătoare încă de la atacul Hamas în Israel, din octombrie 2023. „Atmosfera a devenit tot mai apăsătoare, vin mult mai puțini oameni și chiar și aceștia sunt retrași, tensionați… E ca și cum ne-am întors la o dimensiune de ghetto. Lumea pare că vrea să stea la distanță… Poate nu o fac conștient, dar ceva în aer este, spune Anita, o doamnă care vinde brânzeturi la băcănia Beppe e i suoi formaggi, care nu are strict legătură cu tradiția evreiască dar face parte din același areal comercial.

Îi dă dreptate colegul ei, Matteo. „Cred că fluxul de vizitatori în ghetto s-a înjumătățit în ultimele luni. E o situație grea. Dacă înainte mai era cineva care mai încălca uneori dieta kosher strictă și gusta o brânză bună tradițională, acum nu mai vine nimeni. Toată lumea e din ce în ce mai retrasă. Acum o lună, doi tineri cu keffiyeh au intrat în ghetto, poate cam provocatori… Au fost bătuți sub ochii carabinierilor. Doar pentru că purtau keffiyeh (eșarfă tradițională a popoarelor musulmane din Orientul Mijlociu -n.tr.). Și nu a intervenit nimeni. Și nici nu a depus nimeni nicio plângere. Nimic…”

„Nu vorbesc, acum totul e top secret”

Un pic mai departe se află o mică pizzerie evreiască, lângă celebrul cuptor Il Boccione, faimos pentru tarta cu ricotta și cireșe amare, care e plin de turiști și acum. Pizzeria, însă, e goală. Întrebăm o vânzătoare despre atmosfera generală. Ne aruncă o privire în fugă: „Nu e cazul să vorbim despre asta”, spune femeia în timp ce îi conduce spre ieșire pe ziariști. „Aici e totul top secret acum.”

Reacția Sandrei, una dintre patroanele de la Il Boccione, e diferită: „Ne pare rău de tot ce se întâmplă. Suferim și noi, ca toată lumea. Tot cei nevinovați au de suferit”,  spune în timp ce continuă curățenia. Apoi schimbă tonul. „Totuși, vreau să spun că dacă lansezi un semnal de avertisment o dată, de două ori, de trei, de patru ori, și nimeni nu ascultă, te lași păgubaș dar apoi nenorocirea nu se lasă așteptată”.

Dar vin oamenii în continuare în ghetto?, întreabă reporterul. „Nu știu dacă e din cauza anotimpului, a căldurii sau a fricii… Sau poate a crescut antisemitismul… Dar lumea e tot mai puțină… Uite ce s-a întâmplat la Milano, unde doi oameni au fost bătuți doar pentru că purtau kippah (tichia rotundă evreiască -n.tr.)… Cam ca și aici, unde au fost bătuți cei cu keffiyeh, nu? Poate ar trebui să se termine cu toate astea…”

Unii vor să creadă că nu se întâmplă nimic, alții sunt copleșiți de anxietate

Reacțiile etnicilor evrei din această mică porțiune de oraș variază între furie, teamă și mândrie. Unii aleg să ignore realitatea. Unul dintre ei e Samuel Dabush, unul dintre membrii familiei care deține lanțul Ba’Ghetto (restaurant, grătar, brutărie, cafenea): „Situația e relativ liniștită… Toți destul de calmi, dar controalele și prezența forțelor de ordine s-au intensificat. Ne vizitează mulți francezi și americani, acum și israelieni care nu pot să se întoarcă acasă. Probabil la Milano e mai multă tensiune, dar aici, la Roma, e liniște… Ieri seară un grup de francezi a făcut o petrecere de nuntă la grătarul nostru… s-au simțit bine, fără probleme…”, explică Samuel, după ce primește acordul tatălui său, Ilan, să vorbească.

La câțiva pași mai departe, un mic local de tip street food, Bellacarne. Tânărul proprietar refuză să vorbească: „Nu e momentul potrivit. Chiar nu pot spune nimic acum…”

„Scăderea numărului de turiști în Ghetou e vizibilă în ultimii doi ani”, spune și Michele Pavoncello, patronul de la Nonna Betta. „Cei care vin, vin din solidaritate. Cine nu e solidar, nu vine. Sunt și oameni care se tem, dar mulți pur și simplu nu vin din motive politice, mai ales romanii. Dar, la urma urmei, ce vină avem noi? Asociatul nostru e un egiptean de religie coptă. Gătim și preparate egiptene. Și totuși unii ne batjocoresc pe rețele sociale. Sunt niște ignoranți. Noi suntem aici dintotdeauna…”

Massimo, chelner la Taverna del Ghetto, când e întrebat despre situația din Orientul Mijlociu, răspunde: „Exact. Războiul e acolo, nu la Roma. Aici e liniște și totul sub control. Dacă e o zonă sigură în Italia, e asta.”

Rămân însă pe fundal temerile legate de reducerea volumului activității tot mai multor localuri, într-un context internațional care se anunță tensionat pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *