Persoanele care consumă paste în mod regulat experimentează niveluri mai ridicate de bucurie, mai puțin stres și o calitate mai bună a vieții, este concluzia unui studiu realizat de Universitatea Cattolica „Sacro Cuore” din Roma, publicat în revista Food Science & Nutrition, anunță agenția Ansa.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Cercetarea a analizat efectele psihologice și emoționale ale consumului de paste și a fost coordonată de profesorul Francesco Pagnini, specialist în psihologie clinică, cu experiență academică în cadrul Universității Harvard. Studiul a fost realizat cu sprijinul grupului Barilla și a inclus un eșantion de 1.532 de adulți italieni.
Conform rezultatelor, 41% dintre italieni asociază pastele cu familia, 21% cu emoții pozitive, iar 10% cu o senzație de plăcere. Participanții care au consumat paste de cel puțin trei ori pe săptămână au raportat nu doar o senzație de sațietate (34%), ci și o stare de satisfacție (29%) și un sentiment autentic de fericire (10%). În plus, consumul regulat de paste este corelat cu o reducere a nivelului de stres și o îmbunătățire a stării generale de bine.
Consumul de paste crește nivelul de serotonină mai mult decât orice alt tip de carbohidrați
Consumul de paste stimulează producția de serotonină, un neurotransmițător esențial în reglarea dispoziției, somnului și apetitului. „Cercetarea noastră arată că simplul gest de a împărți o porție de paste cu alte persoane poate crea legături emoționale durabile și poate declanșa emoții pozitive”, explică coordonatorul studiului.
Potrivit acestuia, niciun alt aliment bogat în carbohidrați – fie că este vorba de orez, pâine, pizza sau alte opțiuni – nu reușește să genereze același nivel de fericire ca pastele, mai ales când sunt consumate în compania altora.
Totodată, datele luate în calcul mai sugerează și că asocierea dintre paste și interacțiunea socială are un efect puternic asupra creșterii stării de fericire.