O pizzerie din Iași, în clasamentul „50 Top Pizza Europa”

O pizzerie din Iași, în „50 Top Pizza Europa” Sursa foto: ZANO

Iașul îşi consolidează prezența în topul gastronomiei europene. După ce, în 2024, pizzeria Zano a devenit singura pizzerie din România inclusă în prestigiosul clasament „50 Top Pizza Europa”, ocupând locul 49, 2025 aduce o nouă confirmare, fiind selecționată pentru al doilea an consecutiv. Și anul acesta, Zano este unica pizzerie din România prezentă în „50 Top Pizza Europa”, urcând pe locul 46, conform unui comunicat de presă.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Decernarea trofeului a avut loc în cadrul unui eveniment organizat miercuri, la Madrid.

Pizza Iași, premiată
Sursa foto: Zano

Creată de Giovanni Santarpia, unul dintre cei mai apreciaţi pizzaioli din Italia, şi Alex Gafiţianu, un tânăr absolvent de psihologie la UCL din Londra, își propune să aducă în farfurie preparate autentice, făcute cu reţete tradiţionale, reinterpretate cu eleganţă şi respect, folosind ingrediente de calitate.

„Anul trecut a fost, fără îndoială, o validare importantă pentru noi, dar a fost şi un punct de plecare. Am înţeles că succesul nu stă doar în gust, ci și în consecvenţă, în calitatea fiecărui detaliu, în felul în care îţi tratezi echipa şi clienţii. Aşa că ne-am propus să fim şi mai buni, mai exigenţi, mai atenţi, mai ancoraţi în ceea ce vrem cu adevărat să oferim. Facem lucrurile mereu mai bine pentru că ne pasă cu adevărat de ce lăsăm în urmă: gust, amintire, emoţie”, declară Alex Gafiţianu, fondator Zano.

„Pentru mine, acest proiect a fost o întoarcere la esenţă – la acea mâncare simplă, dar profundă, care îţi aminteşte de acasă, de copilărie, de Italia. Faptul că am reuşit să transmitem această emoţie şi aici, în România, la Iaşi, şi să fim recunoscuţi la nivel european este o bucurie uriaşă. Cred că secretul nostru e sinceritatea cu care facem lucrurile. Nu ne dorim doar să servim pizza, ci să spunem o poveste prin fiecare sortiment, să oferim o experienţă completă şi coerentă. Includerea Zano în „50 Top Pizza Europa” e o recunoaştere a faptului că munca onestă, făcută cu pasiune, trece graniţele”, menționează pizzaiolo Giovanni Santarpia.

Conform „50 Top Pizza”, Giovanni Santarpia este unul dintre cei mai buni pizzaiolo din Florența și din întreaga Italie.

Clasamentul anual „50 Top Pizza” stabilește o ierarhie având în vedere criterii cum ar fi: pizza – care e important să fie pe cât de gustoasă, pe atât de sănătoasă și să conțină doar ingrediente cu origini italiene controlate, cum sunt sosul de roșii din soiul San Marzano sau mozzarella fior di latte di Napoli; serviciile – modul în care personalul servește și prezintă pizza; atmosfera – aspectul locației și starea pe care o transmite clienților; meniul – structura și băuturile (vinuri și sortimente de bere care se pot asocia cu pizza).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *