Băuturile vegetale care au înlocuit laptele de vacă sunt din ce în ce mai la modă. Pentru cei care nu se dau în vânt după lapte, băutura vegetală reprezintă cea mai bună alternativă. Cele deja preparate pe care le putem cumpăra de la magazin conțin de multe ori zahăr. Cel mai important atunci când alegi una este să te asiguri că nu conține zahăr adăugat, siropuri sau îndulcitori (care sunt tot zaharuri). Acest lucru se verifică în lista de ingrediente. Mai ales cele cu aromă de ciocolată sau vanilie conțin, de regulă, foarte mult zahăr.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Lapte de migdale sau fistic
Laptele de migdale se găsește și în comerț, dar cel preparat acasă este mai sănătos și mai gustos. Migdalele reduc nivelul zahărului din sânge, ajută la digestie, precum și la sănătatea inimii. Conțin fibre și grăsimi sănătoase, cantități importante de vitamina E (un antioxidant care susține sănătatea pielii), precum și magneziu. Sunt bogate în aminoacidul L-arginină, care și el contribuie la menținerea sănătății inimii.
Lapte de fistic nu vom găsi în magazine. Dar îl putem prepara și pe el acasă. Dintre aminoacizii pe care îi conține acest fruct uscat, predomină arginina și leucina, în procente egale, atât în stare crudă, cât și prăjită. Arginina ajută la pierderea grăsimii și creșterea masei musculare și este cunoscută pentru întărirea sistemului imunitar, pentru efectul său stimulant și vasodilatator, precum și pentru îmbunătățirea aportului de nutrienți către celulele musculare și a performanței fizice. Pe de altă parte, leucina este aminoacidul esențial pentru sinteza proteinelor.
Laptele de caju este și el ceva similar celui de fistic. Nu îl găsim în comerț, dar se poate pregăti la noi în bucătărie. Întreține sănătatea inimii și a oaselor, te ajută să slăbești și îți ține în frâu glicemia.
Ingrediente pentru laptele de fistic/ migdale/ caju
Migdale, fistic decojit, nuci caju: o cană
Curmale proaspete fără sâmburi: 5 bucăți (opțional)
Scorțișoară: 1 linguriță
Esență de vanilie: 1 linguriță
Apă: 800 de grame, plus pentru înmuiat
Preparare lapte vegetal
Începem prin a pune la înmuiat peste noapte fisticul/ migdalele/ nucile de caju, două curmale, o linguriță de scorțișoară și esența de vanilie lichidă. Adăugăm și apă să le acopere.
Pentru a mixa bine, vom scurge apa și vom folosi un blender, apoi o strecurătoare în care punem o compresă, chiar două și stoarcem totul bine. Odată preparat, servim laptele cu puțină gheață sau cu o cafea.