Coq au vin (cocoș în vin) este un preparat gătit lent, inspirat dintr-o altă specialitate tradițională: boeuf bourguignon. Există numeroase variante ale acestei rețete savuroase, însă versiunea lui Paul Bocuse rămâne una dintre cele mai emblematice.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Paul Bocuse a fost unul dintre cei mai renumiți și influenți bucătari francezi ai secolului XX, considerat un pionier al nouvelle cuisine – un stil culinar care pune accentul pe prospețimea ingredientelor, prezentare rafinată și tehnici de gătit mai ușoare, în contrast cu bucătăria clasică franceză, adesea mai grea și complexă.
Cine a fost Paul Bocuse
Unul dintre cei mai faimoși bucătari ai lumii și ai gastronomiei franceze, a deținut trei stele Michelin din 1965 până la moartea sa – una dintre cele mai lungi perioade de păstrare continuă a acestei distincții. Restaurantul său emblematic, L’Auberge du Pont de Collonges (lângă Lyon), a devenit un templu al gastronomiei franceze. A primit titlul de Chef al Secolului de la prestigioasa Culinary Institute of America.
A fondat Bocuse d’Or, una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale de gastronomie și a reprezentat cu mândrie, ca ambasador neoficial al bucătăriei franceze în întreaga lume.
Paul Bocuse este considerat o legendă culinară, un simbol al excelenței gastronomice franceze și un mentor pentru generații întregi de bucătari.
Ingrediente pentru coq au vin
1 cocoș (găină sua pui dacă nu aveți cocoș)
200 de gr de piept de porc afumat
250 de gr de ciuperci champignon
2 cepe
2 morcovi
2 căței de usturoi
75 de cl de vin roșu
5 cl de coniac
50 de cl de supă de vițel
3 linguri de făină (eu nu pun)
Foi de dafin, cimbru, pătrunjel
2 linguri de ulei de măsline extravirgin
Sare și piper.
Preparare coq au vin
Tăiați cocoșul în bucăți. Curățați și tocați ceapa. Curățați morcovii și tăiați-i în rondele groase.
Într-un bol mare, puneți bucățile de carne, ceapa, morcovii, ierburile și vinul roșu. Lăsați la marinat timp de 12 ore la frigider.

Scoateți bolul din frigider. Scurgeți bucățile de carne și strecurați marinada. Păstrați vinul separat de legume.
Într-o cratiță mare (ideal din fontă), rumeniți bucățile de carne în uleiul de măsline. Puneți-le deoparte.
În aceeași cratiță, sotați legumele. Adăugați făina (dacă puneți) și amestecați bine.
Puneți înapoi bucățile de cocoș și cățeii de usturoi curățați și zdrobiți. Flambați cu coniac (sau doar fierbeți 5 minute să iasă alcoolul).

Adăugați vinul din marinadă și stockul (supa clară) de vițel. Asezonați cu sare și piper. Acoperiți și lăsați să fiarbă încet timp de 2 ore și jumătate.
Cu o oră înainte de final, adăugați pieptul de porc tăiat și ciupercile în felii. Dacă sosul este prea lichid, gătiți fără capac în ultima jumătate de oră.

Serviți alături de piure de cartofi, cartofi fierți sau o tigaie cu legume.
Poftă bună !
Citește și
ABC în bucătarie: Cum marinăm rapid carnea de porc pentru a obține o friptură fragedă VIDEO