Rețetele Juanitei | Coq au vin, un clasic al bucătăriei franceze/ Rețeta lui Paul Bocuse, unul dintre cei mai faimoși bucătari din lume

coq au vin este un clasic al bucatariei franceze Foto: G4Food

Coq au vin (cocoș în vin) este un preparat gătit lent, inspirat dintr-o altă specialitate tradițională: boeuf bourguignon. Există numeroase variante ale acestei rețete savuroase, însă versiunea lui Paul Bocuse rămâne una dintre cele mai emblematice.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Paul Bocuse a fost unul dintre cei mai renumiți și influenți bucătari francezi ai secolului XX, considerat un pionier al nouvelle cuisine – un stil culinar care pune accentul pe prospețimea ingredientelor, prezentare rafinată și tehnici de gătit mai ușoare, în contrast cu bucătăria clasică franceză, adesea mai grea și complexă.

Cine a fost Paul Bocuse

Unul dintre cei mai faimoși bucătari ai lumii și ai gastronomiei franceze, a deținut trei stele Michelin din 1965 până la moartea sa – una dintre cele mai lungi perioade de păstrare continuă a acestei distincții. Restaurantul său emblematic, L’Auberge du Pont de Collonges (lângă Lyon), a devenit un templu al gastronomiei franceze. A primit titlul de Chef al Secolului de la prestigioasa Culinary Institute of America.

A fondat Bocuse d’Or, una dintre cele mai prestigioase competiții internaționale de gastronomie și a reprezentat cu mândrie, ca ambasador neoficial al bucătăriei franceze în întreaga lume.

Paul Bocuse este considerat o legendă culinară, un simbol al excelenței gastronomice franceze și un mentor pentru generații întregi de bucătari.

Ingrediente pentru coq au vin

1 cocoș (găină sua pui dacă nu aveți cocoș)

200 de gr de piept de porc afumat

250 de gr de ciuperci champignon

2 cepe

2 morcovi

2 căței de usturoi

75 de cl de vin roșu

5 cl de coniac

50 de cl de supă de vițel

3 linguri de făină (eu nu pun)

Foi de dafin, cimbru, pătrunjel

2 linguri de ulei de măsline extravirgin

Sare și piper.

Preparare coq au vin

Tăiați cocoșul în bucăți. Curățați și tocați ceapa. Curățați morcovii și tăiați-i în rondele groase.

Într-un bol mare, puneți bucățile de carne, ceapa, morcovii, ierburile și vinul roșu. Lăsați la marinat timp de 12 ore la frigider.

coq au vin este un clasic al bucatariei franceze
Foto: G4Food

Scoateți bolul din frigider. Scurgeți bucățile de carne și strecurați marinada. Păstrați vinul separat de legume.

Într-o cratiță mare (ideal din fontă), rumeniți bucățile de carne în uleiul de măsline. Puneți-le deoparte.

În aceeași cratiță, sotați legumele. Adăugați făina (dacă puneți) și amestecați bine.

Puneți înapoi bucățile de cocoș și cățeii de usturoi curățați și zdrobiți. Flambați cu coniac (sau doar fierbeți 5 minute să iasă alcoolul).

coq au vin este un clasic al bucatariei franceze
Foto: G4Food

Adăugați vinul din marinadă și stockul (supa clară) de vițel. Asezonați cu sare și piper. Acoperiți și lăsați să fiarbă încet timp de 2 ore și jumătate.

Cu o oră înainte de final, adăugați pieptul de porc tăiat și ciupercile în felii. Dacă sosul este prea lichid, gătiți fără capac în ultima jumătate de oră.

coq au vin este un clasic al bucatariei franceze
Foto: G4Food

Serviți alături de piure de cartofi, cartofi fierți sau o tigaie cu legume.

Poftă bună !

Citește și

Piept de pui marinat, gătit la grătar pentru cină/Combinația de arome este desăvârșită, iar puiul merge perfect lângă o salată asortată/Bonus: secretul pentru o marinadă perfectă

ABC în bucătărie | Condimente pentru diverse tipuri de carne / Ce marinăm înainte de preparare și ce punem direct pe grătar / Ghid complet pentru carnea de vită, de pui, de porc, de oaie și de pește

ABC în bucătarie: Cum marinăm rapid carnea de porc pentru a obține o friptură fragedă VIDEO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *