Două diete pot ajuta la ameliorarea depresiei și anxietății/ Oamenii de știință au descoperit că restricția calorică poate reduce simptomele acestor afecțiuni

Diete care pot ajuta in depresie si anxietate Sursa foto: Pexels

Două schimbări simple în alimentație ar putea reduce simptomele unor tulburări mintale debilitante, sugerează un nou studiu, potrivit dailymail.co.uk.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

O analiză amplă, realizată de cercetători de la Universitatea Bond din Queensland, Australia, a descoperit că dietele cu restricție calorică pot reduce simptomele depresiei și anxietății.

Studiul – care a inclus 25 de cercetări și a implicat 57.000 de adulți – a arătat, de asemenea, că dietele sărace în grăsimi pot ajuta la ameliorarea anxietății.

Studiile au descoperit beneficiile dietelor sărace în grăsimi asupra sănătății mintale

Cercetătorii au constatat că beneficiile unei diete sărace în grăsimi asupra sănătății mintale au fost observate în special la persoanele cu „risc cardiometabolic crescut”.

Acest grup include persoane care suferă de obezitate sau rezistență la insulină – aceasta din urmă fiind considerată un posibil precursor al diabetului de tip 2.

O dietă cu restricție calorică este un regim alimentar în care se limitează aportul zilnic de calorii, de obicei la aproximativ 1500 de calorii, în scopul pierderii în greutate. Se recomandă, de asemenea, evitarea alimentelor procesate și a celor cu conținut ridicat de zahăr.

Pe de altă parte, o dietă săracă în grăsimi presupune obținerea a mai puțin de 30% din energia zilnică din grăsimi – un nivel recomandat de Organizația Mondială a Sănătății.

Studiul a arătat că o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și calorii poate reduce simptomele de depresie și anxietate.

Cercetătorii și-au publicat concluziile în revista Annals of Internal Medicine și au menționat că, deși dietele cu restricție calorică și sărace în grăsimi pot ajuta în combaterea depresiei și anxietății, calitatea datelor care susțin acest lucru este una scăzută.

Astfel, au recomandat ca orice pacient care suferă de aceste probleme să discute cu un profesionist în domeniul sănătății înainte de a face schimbări alimentare.

Dieta mediteraneeană influențează dispoziția psihică?

Autorii nu au speculat cum anume dieta ar putea ajuta în lupta cu problemele de sănătate mintală, însă studii anterioare au demonstrat o legătură între alimentație și dispoziție.

În 2017, cercetătorii australieni au publicat un studiu în revista BMC Medicine, în care 33 de persoane cu depresie severă, rezistentă la medicamente, au urmat dieta mediteraneeană timp de trei luni. Acestea au fost comparate cu un grup de control format din 34 de persoane cu aceeași afecțiune, care și-au continuat dieta obișnuită.

Grupul care a urmat dieta mediteraneeană a prezentat o „îmbunătățire semnificativ mai mare” a simptomelor comparativ cu grupul de control.

De asemenea, un alt studiu din anul trecut pe 3.000 de adulți a arătat că, după șase ani, cei care au urmat dieta mediteraneeană aveau un risc cu 16% mai mic de a dezvolta depresie, comparativ cu cei care nu au urmat-o.

Dieta mediteraneeană se bazează pe consumul de alimente proaspete, carne slabă precum peștele și puiul, cereale integrale, și reducerea consumului de carne roșie și dulciuri.

Cercetătorii avertizează, de asemenea, că alimentele ultraprocesate (UPF) pot avea un impact negativ asupra sănătății mintale.

Profesoar Felice Jacka, expert în psihiatrie nutrițională și directoarea Food and Mood Centre de la Universitatea Deakin din Geelong, Australia, a declarant, anterior, pentru MailOnline, că este convinsă de existența unei legături între dietă și depresie.

„Când vine vorba de sănătatea mintală, microbii intestinali ne conduc,” a spus profesor Jacka.

Alimentele neprocesate și fibrele, de mare ajutor

Profesor Jacka a afirmat că o dietă bogată în alimente neprocesate – fructe, legume, fasole, leguminoase și cereale – este cheia.

Profesoara Jacka a explicat că o dietă bogată în fibre susține un microbiom intestinal sănătos – ansamblul bacteriilor, virusurilor și ciupercilor care trăiesc în mod natural în tractul nostru digestiv.

Fibrele sunt un tip de carbohidrat complex care nu poate fi digerat ușor de corpul uman, trecând până în intestinul gros, unde hrănesc trilioanele de microorganisme.

Beneficiile fibrelor asupra dispoziției au fost demonstrate într-o analiză a 18 studii anterioare, publicată în 2023 în revista Nutritional Neuroscience.

Cercetătorii de la Universitatea din Adelaide au descoperit că, în cazul persoanelor cu risc de depresie, fiecare 5 grame suplimentare de fibre adăugate în dietă erau asociate cu o reducere de 5% a riscului de apariție a simptomelor.

Specialiștii în nutriție recomandă un consum de cel puțin 30g de fibre pe zi.

Experții avertizează, de asemenea, că o dietă bogată în alimente ultraprocesate (UPF) poate afecta negativ sănătatea mintală.

Profesoara Jacka a co-autor un studiu publicat în revista Clinical Nutrition care a concluzionat că riscul de simptome depresive crește cu 10% pentru fiecare 10% în plus de alimente UPF în dietă.

„Dacă ai face un singur lucru pentru a-ți îmbunătăți sănătatea mintală prin alimentație, ar fi să elimini complet băuturile carbogazoase, înghețata și chipsurile,” a declarat profesor Jacka, pentru MailOnline.

Deși mai multe studii au stabilit o legătură între alimentație și sănătatea mintală, alți experți avertizează că această relație nu este neapărat cauzală.

Ei subliniază că persoanele care consumă multe alimente UPF sunt adesea și mai predispuse la obezitate, au un nivel mai scăzut de activitate fizică și fumează mai des – factori care pot influența și bunăstarea mentală.

Organizația caritabilă de sănătate mintală Mind estimează că una din șase persoane din Marea Britanie suferă la un moment dat de o problemă comună de sănătate mintală, cum ar fi depresia sau anxietatea.

Simptomele depresiei variază de la sentimente persistente de tristețe și lipsă de speranță, până la pierderea interesului pentru activitățile plăcute și o stare de plâns frecvent. Mulți oameni cu depresie au și simptome de anxietate.

Pot exista și simptome fizice, precum oboseală constantă, somn agitat, lipsa apetitului sau a dorinței sexuale și dureri diverse.

Pentru anxietate, simptomele comune includ neliniște, iritabilitate, oboseală ușoară și tensiune musculară.

NHS recomandă consultarea unui medic dacă prezinți simptome ale uneia dintre aceste afecțiuni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *