Trucuri pentru a găti peștele fără miros neplăcut în casă / Tania Fântână (nutriționist): Cea mai importantă condiție când gătiți pește este să luați unul proaspăt

Sursa foto: colaj foto G4Food (Raw Pexeles) Sursa foto: colaj foto G4Food (Raw Pexeles)

Odată cu venirea verii, alimentația noastră se schimbă puțin către alimentele mai ușor digerabile, ce se gătesc mai rapid, dar care țin totuși de foame.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Sigur că de îndată ce o să apară roșiile românești, gustoase, zemoase, crescute în razele soarelui și nu în solare, o să facem câteva zile abuz de salată de roșii cu brânză. Dar, la un moment dat, ne vom sătura și de asta. Sunt bune cruditățile, dar parcă, din când în când, mai vrei și o mâncare caldă.

Și nu una ce se gătește complicat, ci ceva rapid de făcut.

Peștele are două mari minusuri față de restul produselor asemănătoare lui: are oase mici și, atunci când este gătit, miroase în casă.

Acum, sigur că, în funcție și de bunăvoința voastră, puteți cumpăra pești cu oase ceva mai mari, ce pot fi extrase rapid, sau puteți lua direct file de pește. Și ca să evitați să miroasă toată casa a pește, puteți să îl gătiți la cuptor sau airfryer și în niciun caz să îl prăjiți.

Cea mai importantă condiție când gătiți pește este să luați unul proaspăt. Dacă peștele este vechi, atunci puteți să fiți și mama de MasterChef, că tot nu o să iasă cu gust bun. Deci, în loc să vă pierdeți încrederea în voi că nu știți să îl gătiți și nu o să știți niciodată, cumpărați pește proaspăt, de calitate.

Cum știți dacă un pește este proaspăt

  • alege pește proaspăt (ochi limpezi, miros discret, branhiile roșii, carne fermă);
  • poți opta pentru pește gras (somon, macrou, sardine) – bogat în omega-3, sau pește slab (cod, știucă, șalău) – ușor pentru digestie;
  • varianta congelată e ok, dacă e ambalată corect și fără adaos de apă/glazură. Modalitatea de congelare a peștelui este una de înghețare instantă, așadar, nu se pierd din calitățile nutritive ale acestui produs în timpul procesului;
  • dacă iei pește în caserolă, ia unul cu dată de expirare cât mai îndelungată și uită-te să nu existe zeamă/sânge, cel puțin nu mult în jurul peștelui.

Odată ajuns acasă cu peștele, tapotează-l bine cu un șervețel pentru a înlătura excesul de apă, dă-l cu sare și pune-l în frigider, acoperit cu o folie sau un capac, sau pune-l în tigaie dacă vrei să îl mănânci chiar atunci.

Metode de gătit sănătoase

1. Peștele la cuptor

Ideal pentru pește întreg sau fileuri groase.

Cum faci: condimentează cu lămâie, usturoi, verdețuri (mărar, pătrunjel, cimbru), ulei de măsline. Poți adăuga legume (dovlecel, morcov, ceapă).

Sau poți pune pur și simplu peștele pe o hârtie de copt, îl dai cu sare, piper, pui în burta lui niște ramuri de rozmarin și felii de lămâie și asta e tot.

Timp: 15–25 minute la 180–200°C, în funcție de grosime. Vă uitați să fie frumos rumenit și nu fiert. Să vă fie drag să îl mâncați, nu să îl mâncați în silă. Nu e nevoie să puneți apă în tavă.

Avantaje: ușor, fără prăjeală, păstrează suculența dacă nu-l usuci prea tare, nu miroase în toată casa, poți face curat prin casă în timp ce se gătește, sau îți poți face un duș sau organiza lucrurile pentru a doua zi.

Când este gata, poți să faci și o mămăliguță rapidă sau un mujdei de usturoi.

2. Peștele la tigaie

Fileul cu piele merge bine la tigaie antiaderentă, cu puțin ulei de măsline sau ghee sau, dacă nu vrei să adaugi calorii, îl poți pune întâi pe partea cu pielița și apoi, după câteva minute, să îl întorci pe cealaltă parte.

Încearcă să te abții să îl întorci foarte des, pentru că îl vei mânca cu lingura apoi, și nu cu mâna sau furculița – se rupe foarte ușor.

Înainte să îl întorci, vezi: împinge-l ușurel cu o spatulă. Dacă se desprinde ușor, înseamnă că poate fi întors pe cealaltă parte. Dacă rămâne încă lipit de tigaie, înseamnă că nu este încă gătit și trebuie să îl mai lași câteva minute înainte de a-l întoarce.

Truc: usucă bine pielea cu un șervețel înainte de a-l pune în tigaie → se va rumeni frumos.

Poți face o crustă ușoară de mălai, susan sau fulgi de ovăz.

Variante sănătoase: în tigaie ceramică, grill sau tigaie de fontă cu puțin lichid (vin alb, apă cu lămâie).

3. Peștele la grătar

Excelent pentru pește gras: somon, păstrăv, doradă, biban de mare. Dacă stai la casă și poți face grătar, este excelent. Poți face chiar un obicei ca în fiecare sâmbătă sau duminică să faci grătar cu pește.

Trebuie doar să alegi cu atenție peștele și să ai grijă ca flacăra să nu ajungă direct pe pește.

Unge ușor grătarul și peștele cu puțin ulei, să nu se lipească.

Condimente simple: sare, piper, rozmarin, lămâie. Fii cu ochii pe foc pentru a nu arde peștele.

4. Peștele în ciorbă

Un adevărat deliciu pentru cine e obișnuit cu ciorba de pește. Se pun la fiert legume rădăcinoase, ca pentru o ciorbă obișnuită, și apoi se adaugă și peștele. Se mai fierbe circa 15 min, se adaugă roșiile, borșul (dacă vreți), și apoi stingeți focul și puneți pătrunjel.
Ciorba iese delicioasă dacă puneți mai multe feluri de pește și eventual și ceva creveți sau fructe de mare.

Atenție: aveți grijă vara asta de unde cumpărați pește – eventual gata gătit – întrucât este un aliment ușor perisabil. Gătiți-l imediat ce l-ați luat sau în ziua imediat următoare pentru a evita complicațiile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *