Ce se întâmplă dacă mănânci pui insuficient gătit sau, mai rău, crud? Avertismentul specialiștilor în siguranță alimentară

Mâncarea cu piept de pui Foto: Pexels

La majoritatea alimentelor, îți poți da seama când sunt gătite doar privindu-le. Însă acest lucru nu se aplică întotdeauna și la carnea de pui. Puiul gătit nu arată foarte diferit de cel insuficient preparat termic.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

Acesta este unul dintre motivele pentru care este bine să ai un termometru alimentar în casă. Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite (USDA) recomandă gătirea cărnii de pui până la atingerea unei temperaturi interne de 74°C (165°F). Fără un termometru, acest lucru este imposibil de verificat cu precizie, conform publicației Parade.

Dar dacă nu ai la îndemână un termometru? Ce se întâmplă dacă mănânci pui insuficient gătit sau, mai rău, crud?

Ce se întâmplă dacă mănânci pui crud

Poate crezi că a consuma pui crud înseamnă intoxicație alimentară în mod automat, dar Dr. Lynette Johnston, doctor în științe, profesor asistent și specialist în siguranță alimentară la Universitatea de Stat din Carolina de Nord, explică: „Te îmbolnăvești doar dacă puiul este contaminat înainte să îl mănânci. Asta pentru că nu tot puiul crud sau insuficient gătit este contaminat”.

Cu toate acestea, Dr. Johnston subliniază că riscul de îmbolnăvire este categoric mai mare dacă mănânci pui crud sau insuficient gătit decât dacă îl consumi bine preparat termic. Dr. Robert Gravani, expert în siguranță alimentară și fost profesor de știința alimentelor la Universitatea Cornell, adaugă: „Consumul de pui crud nu este recomandat din cauza riscului semnificativ de îmbolnăvire”.

El explică faptul că prepararea termică a cărnii de pui până la o temperatură internă de 74°C distruge bacteriile, motiv pentru care această recomandare este atât de importantă.

Cei mai expuși la forme grave de boală sunt copiii sub cinci ani

Ambii specialiști atrag atenția că puiul crud poate fi contaminat cu mai multe tipuri de bacterii care pot provoca toxiinfecții alimentare. „Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor estimează că, în fiecare an, în SUA, aproximativ un milion de oameni se îmbolnăvesc din cauza consumului de carne de pasăre contaminată. Este foarte important să cumperi, să depozitezi, să prepari și să gătești corect carnea de pasăre, apoi să păstrezi resturile în siguranță pentru a preveni îmbolnăvirea”, spune Dr. Gravani.

Dacă ajungi totuși să consumi pui contaminat, Dr. Johnston spune că te poți confrunta cu simptome neplăcute precum greață, vărsături și diaree. „Pentru majoritatea persoanelor sănătoase, recuperarea se produce în patru până la șapte zile, fără tratament medical”.

Ambii experți avertizează că cei mai expuși la forme grave de boală sunt copiii sub cinci ani, persoanele în vârstă și cei cu sistem imunitar slăbit, care pot ajunge chiar la spital. În schimb, dacă ești un adult sănătos, Dr. Johnston afirmă că „nu este nevoie să mergi la spital dacă te îmbolnăvești din cauza consumului de pui contaminat.”

Greșeala pe care specialiștii în siguranță alimentară își doresc ca toată lumea să înceteze să o mai facă

Lipsa unui termometru alimentar nu este singura greșeală frecventă când vine vorba despre prepararea puiului. Ambii specialiști spun că spălarea cărnii de pui înainte de gătire este o altă greșeală comună — și una pe care și-ar dori ca toți consumatorii să o evite. De fapt, spălarea puiului poate crește riscul de toxiinfecție alimentară.

„Puiul crud este gata de gătit și nu trebuie spălat. Consumatorii nu ar trebui să spele puiul înainte de utilizare, deoarece acest lucru poate răspândi bacteriile din carnea crudă în chiuvetă, pe blaturi, echipamente și ustensile aflate în apropiere, creând condiții care pot duce la îmbolnăvire”, explică Dr. Gravani.

El continuă, explicând că răspândirea bacteriilor în bucătărie — un fenomen numit contaminare încrucișată — poate îmbolnăvi oamenii care consumă alimente sau băuturi ce au intrat în contact cu puiul crud sau cu sucurile acestuia. „Asigură-te că îți speli mâinile cu apă și săpun timp de 20 de secunde înainte și după ce ai manipulat puiul crud. Spală întotdeauna farfuriile, tocătoarele, ustensilele, blaturile și alte echipamente care au intrat în contact cu puiul crud cu apă fierbinte și săpun”, spune el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *