Multe alimente sănătoase, comune, sunt bogate în antioxidanți, inclusiv anumite tipuri de fructe de pădure, nuci și legume. Aceste alimente îi pot proteja pe cei care le consumă împotriva bolilor cronice, transmite publicația Healthline.
Antioxidanții sunt compuși produși în organism și găsiți în alimente care ajută la apărarea celulelor de radicalii liberi, care pot provoca stres oxidativ și pot crește riscul dezvoltării de boli cronice.
Consumul unei diete bogate în antioxidanți crește nivelul de antioxidanți din sânge pentru a reduce stresul oxidativ și riscul de îmbolnăvire.
Iată 10 alimente sănătoase bogate în antioxidanți:
1. Ciocolata neagră
Din fericire pentru iubitorii de ciocolată, ciocolata neagră este hrănitoare. Are mai mult cacao decât ciocolata obișnuită, precum și mai multe minerale și antioxidanți.
Mai mult, antioxidanții din cacao și ciocolata neagră au fost asociați cu beneficii impresionante pentru sănătate, cum ar fi scăderea inflamației și reducerea factorilor de risc pentru bolile de inimă.
2. Nucile pecan
Nucile pecan sunt un tip de nuci originare din America de Nord. Ele sunt o sursă bună de grăsimi sănătoase și minerale și conțin o cantitate mare de antioxidanți. În plus, aceste nuci pot ajuta la reducerea colesterolului, care este un factor de risc pentru bolile de inimă.
Deși nucile pecan sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase, acestea sunt, de asemenea, bogate în calorii. Prin urmare, este important să le consumați cu moderație.
3. Afinele
Deși sunt sărace în calorii, afinele sunt pline de nutrienți și antioxidanți. Cercetările au arătat că antioxidanții din afine pot întârzia declinul funcției cerebrale legat de îmbătrânire prin neutralizarea radicalilor liberi dăunători, reducerea inflamației și modificarea expresiei anumitor gene.
În plus, s-a demonstrat că antioxidanții din afine, în special antocianii, reduc riscul dezvoltării bolilor de inimă și scad atât nivelul colesterolului LDL, cât și tensiunea arterială.
4. Căpșunele
Căpșunele sunt dulci și bogate în vitamina C. De asemenea, ele conțin foarte mult antioxidant antocianină, care le dă culoarea roșie.
Cercetările au arătat că antocianii pot ajuta la reducerea riscului de boli de inimă prin reducerea nivelului de colesterol LDL (rău) și creșterea colesterolului HDL (bun).
5. Anghinare
Anghinarele sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, minerale și antioxidanți.
Ele sunt deosebit de bogate într-un antioxidant cunoscut sub numele de acid clorogenic, care poate ajuta la reducerea riscului apariției anumitor tipuri de cancer, a diabetului de tip 2 și a bolilor de inimă.
6. Zmeura
Zmeura este o sursă excelentă de fibre alimentare, vitamina C și mangan.
O analiză a cinci studii a concluzionat, de asemenea, că proprietățile antiinflamatorii și antioxidante ale zmeurei pot încetini și suprima efectele mai multor tipuri de cancere.
În plus, antioxidanții din zmeură, în special antocianii, pot reduce inflamația și stresul oxidativ. Acest lucru poate reduce riscul de a dezvolta boli de inimă.
7. Varza roșie
Varza roșie este bogată în vitaminele C, K și A și are un conținut ridicat de antioxidanți.
De asemenea, conține antociani, care îi dau culoarea și care pot ajuta la reducerea inflamațiilor, la protejarea împotriva bolilor de inimă și la reducerea riscului apariției anumitor tipuri de cancer.
Mai mult, vitamina C din varza roșie acționează, de asemenea, ca un antioxidant în organism și poate ajuta la întărirea sistemului imunitar și la menținerea pielii ferme.
8. Fasolea
Fasolea este ieftină și sănătoasă. Este bogată în fibre, ceea ce poate ajuta la menținerea tranzitului intestinal regulat.
Fasolea este, de asemenea, una dintre cele mai bune surse vegetale de antioxidanți, conținând un antioxidant special numit kaempferol, care poate ajuta cu lucruri precum reducerea inflamației cronice și suprimarea creșterii cancerului.
9. Sfecla roșie
Sfecla roșie este o sursă excelentă de fibre, potasiu, fier, acid folic și antioxidanți.
Sfecla este deosebit de bogată într-un grup de antioxidanți numiți betalaine. Aceștia dau sfeclei culoarea lor roșiatică și au fost legați de numeroase beneficii pentru sănătate.
10. Spanacul
Spanacul este plin de vitamine, minerale și antioxidanți și este incredibil de sărac în calorii.
Este, de asemenea, o sursă excelentă de luteină și zeaxantină, doi antioxidanți care pot ajuta la protejarea ochilor dumneavoastră de lumina ultravioletă dăunătoare și de alte lungimi de undă dăunătoare.
Sursa foto: Pixabay