Helsinki, noua destinație pentru iubitorii de cafea/ Pentru cei care vor o cafea de calitate nu prețul contează, ci povestea din spatele produsului și sustenabilitatea

helsinki capitala cafelei, festival cafea, cafenea, cafea Foto: TripAdvisor

Când vine vorba de cafea, gândul te duce probabil la Viena sau Melbourne. Însă Finlanda, țara cu cei mai mari consumatori de cafea pe cap de locuitor din lume, își face tot mai simțită prezența pe harta globală a pasionaților de cafea – iar capitala sa, Helsinki, devine un veritabil centru al culturii cafelei, explică EuroNews.

Finlandezii și cafeaua: mai mult decât o băutură

Pentru finlandezi, cafeaua nu e doar un stimulent zilnic – este o parte esențială din viața socială și o cultură în continuă expansiune. În medie, un finlandez consumă patru cești de cafea pe zi. Tradițional, aceasta era cafea preparată la filtru, prăjită ușor și servită fără adaosuri, neagră.

Însă, în ultimul deceniu, scena cafelei s-a transformat radical. Prăjitoriile de specialitate, cafenelele independente și interesul pentru proveniența și calitatea boabelor au adus un suflu nou în oraș.

Unde bei cea mai bună cafea în Helsinki?

Punctul de plecare ideal este reprezentat de cafenelele emblematice ale orașului: Ekberg (fondată în 1852), Fazer Café, Strindberg și Café Engel – locuri pline de farmec și istorie. De exemplu, Engel, devenită instituție locală, atrage clienți din toate generațiile și servește micul dejun toată ziua, însoțit de cafea de la Kaffa Roastery.

Totodată, noi locuri de referință precum Päiväkahvibaari, La Torrefazione și Rams Roasters se adresează gusturilor moderne și rafinate ale locuitorilor și vizitatorilor orașului.

Un exemplu notabil este Good Life Coffee, desemnată cea mai bună prăjitorie din țările nordice la Nordic Coffee Fest 2024. Deși nu mai are o cafenea proprie, colaborează cu spații precum Sävy din cartierul boem Kallio – cunoscut pentru pereții de cărămidă, mobilierul vintage și atmosfera relaxată.

Cafeaua sustenabilă, tot mai apreciată

Fondatorul Kaffa Roastery, Svante Hampf, a remarcat cum cerințele consumatorilor s-au schimbat. Astăzi, nu prețul dictează valoarea cafelei, ci povestea și sustenabilitatea. Calitatea înaltă a cafelei merge adesea mână în mână cu un proces de producție etic și ecologic.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Kaffa Roastery, situată în cartierul Punavuori, funcționează într-un spațiu cu pereți de sticlă – o alegere simbolică pentru transparența promovată în relația cu clienții.

Festivalul de Cafea din Helsinki: 10 ani de arome și inovație

Toată această efervescență a fost motorul Helsinki Coffee Festival, cel mai mare festival de cafea din Europa de Nord, care a avut loc anul acesta între 25–27 aprilie 2025, la Kaapelitehdas. Evenimentul a adunat prăjitori, barista, iubitori de cafea și curioși dornici să încerce gusturi noi.

Vizitatorii au putut degusta cafea de la producători mici și mari, testa echipamente de preparare, învăța metode noi de brewing acasă și afla mai multe despre sustenabilitatea în industrie.

„Pandemia a schimbat modul în care oamenii se raportează la cafea. A crescut interesul pentru prepararea acasă și pentru proveniența boabelor”, explică Maija Kestilä, cofondatoarea festivalului. „Din ce în ce mai mulți oameni caută cafea produsă responsabil și doresc să știe povestea din spatele fiecărei cești.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *