Cancerul în Iowa: Ce rol are agricultura în rata crescută a cancerului din statul american numărul 1 la producția de porumb? / Oncolog: Suntem o baie de chimicale pentru agricultură: erbicide, pesticide, fertilizatoare, nitrați

cancer, iowa, porumb, azotat

În Iowa – un stat în care arenele sportive sunt împânzite de logo-urile producătorilor de fertilizanți, unde fraza „porumbul crește Iowa” este comună la TV și radio sau unde aproximativ 15% dintre legiuitori sunt fermieri – e greu să indici agricultura ca fiind un motiv posibil pentru rata în creștere a cancerului fără a avea dovezi concise.

Iowa este statul american numărul 1 la producția de porumb. De asemenea, a condus în clasamente și la producția de porc, ouă și etanol, transmite Investigate Midwest.

Dar un alt record al statului a atras atenția în ultimii ani: Iowa are cea mai rapidă creștere a ratei cancerului în rândul populației și a doua rată per total în SUA, după Kentucky.

Situația din statul Iowa nu poate fi pusă doar pe seama unui singur lucru, dar oncologii și cercetătorii din domeniul sănătății publice sunt de acord să investigheze mai cu atenție industria de top din Iowa pentru a vedea cum contribuie aceasta.

„Daca ai face o hartă aeriană a statului Iowa, suntem ― de la un râu la altul și de la nord la sud ― o baie de chimicale pentru agricultură: erbicide, pesticide, fertilizatoare, nitrați”, a spus Dr. Richard Deming, un oncolog din Des Moines.

„Noi nu suntem încă în punctul în care putem spune că fiecare substanță care ajunge într-un final în sursa noastră de apă (și) pe pielea noastră este o cauză, dar când te uiți la nivelul de chimicale pentru agricultură la care statul Iowa este expus comparativ cu alte state, suspectez că o să găsim și acesta ca fiind un factor care contribuie”, a adăugat el.

Un număr din ce în ce mai mare de dovezi care leagă expunerea la chimicalele pentru agricultură de cancer a determinat cercetătorii, doctorii și supraviețuitorii cancerului să ia măsuri pentru a proteja locuitorii statului Iowa.

Mai multe studii cheie arată cum substanțele chimice folosite în agricultură pot afecta oamenii:

• Azotatul, de mai multe tipuri, este un ingredient cheie în mulți fertilizanți vânduți în Iowa. Acesta cauzează boala albastră a sugarului, iar mai multe studii arată o legătură între îngurgitarea de nitrat din apa potabilă și boli la adulți, inclusiv cancerul colorectal.

• Un studiu arată că ingurgitarea de azotat poate cauza cancer ovarian sau de vezică la femeile mai în vârstă.

• Agricultural Health Study, un studiu de 30 de ani care a studiat 89.000 de utilizatori de pesticide ― cei mai mulți fermieri ― și partenerii lor din Iowa și Carolina de Nord, arată că fermierii au o rată mai crescută de cancer de prostată.

• O revizuire din 2020 a datelor găsite de Agricultural Health Study arată că utilizatorii de erbicide Dicamba prezintă un risc ridicat de cancer de ficat și de cancer al căilor biliare intrahepatice.

Azotatul este găsit la niveluri periculoase în 1 din 20 de resurse de apă potabilă din Iowa și în mai mult de 12.000 de fântâni private.

Fermierii din Iowa au folosit mai mult azotat în 2022 decât Illinois, Nebraska și Missouri ― alte trei state cu producții mari de porumb.

Cancerul cauzat de azotat poate varia de la 2,3 până la 10,43 de cazuri la 100.000 de oameni, plasând Iowa printre cele patru state cu un risc ridicat, conform estimărilor provenite de la Environmental Working Group folosind date din studiul lor din 2019.

Totodată, Iowa are mai mulți porci decât orice alat stat ― de departe ― și numărul de porci din Iowa a crescut cu 76% între anii 2002 și 2022, potrivit Investigate Midwest. Deoarece fertilizanții naturali proveniți de la porci, bogați în nitrat și fosfor, sunt aplicați în apropiere de crescătorii, aceste substanțe pot ajunge în apa subterană din apropierea locuințelor.

Când Rob Faux se ocupa de o fermă de legume la scară mică și creștea păsări de curte zilnic lângă Tripoli, lucra în aer liber de când răsărea soarele și până când apunea. Nu folosește pesticide, dar vecinii lui care au ferme tradiționale de porumb și soia, folosesc.

În 2020, doctorii au găsit o tumoare canceroasă pe rinichiul lui Faux. I-au scos rinichiul în 2021 și Faux, acum în vârstă de 58 de ani, nu a mai avut probleme de sănătate de atunci. Dar dă vina pe expunerea la chimicale, cât și pe un accident din 2012, când a fost stropit de un stropitor pentru recolte.

„Am suferit de acest cancer din cauza unui cumul de evenimente”, spune Rob Faux. „O parte poate că este genetic. O parte poate că este cauzat de diferite situații. O altă cauză poate fi ce mănânc și cum aleg să trăiesc. Poate că a fost expunerea la pesticide. Cine poate știi ce a provocat punctul culminant?”, s-a întrebat el.

Faux lucrează din 2020 cu Pesticide Action Network, un grup internațional care critică pesticidele moderne și modul în care sunt folosite.

Fermierii, în general, sunt mai sănătoși decât publicul general. Ar putea fi datorită muncii fizice sau orei devreme la care se culcă. De asemenea, fermierii au o rată a cancerului mai scăzută per total, judecând după un studiu făcut după 20 de ani în Iowa și Carolina de Nord, având ca subiecți fermierii înrolați în Agricultural Health Study. Dar pentru unele tipuri de cancer ― de prostată, buze, leucemie meloidă acută, tiroidă, testicular și cel peritoneal ― fermierii implicați în studiu aveau rate de risc mai mari decât publicul general.

„Fermierii în general prezintă rate ridicate de cancer de prostată în comparație cu restul oamenilor,” spune Laura Beane Freeman, de la National Cancer Institute, principalul cercetător a Agricultural Health Study.

Beane Freeman a crescut la o fermă din Iowa înainte de a termina facultatea și a se muta în Washington.

Un studiu din 2023 condus de ea și alți fermieri aflați în Agricultural Health Study, care aveau o predispoziție genetică spre cancerul de prostată, ne arată că aceștia au o rată și mai ridicată de a dezvolta cancer de prostată când sunt expuși la anumite pesticide.

Printre aproximativ 53.000 de fermieri bărbați din acest studiu, 85 au dezvoltat cancer de tiroidă între anii 1990 și 2015. Cercetătorii au descoperit că cei care foloseau fungicidul metalaxil au dezvoltat cancer de tiroidă de două ori mai repede față de cei care nu foloseau acest fungicid. Cei care au folosit insecticidul lindan aveau o probabilitate cu 1,7 mai mare să fie diagnosticați cu cancer de tiroidă, ne arată studiul din 2021.

Excesul de azotat este mai atent examinat

În timp ce nitrogenul, fosforul și alți nutrienți sunt găsiți în sol natural, fermierii au adăugat fertilizant de-a lungul a decenii, sintetic, dar și natural, pentru a maximiza producția câmpurilor.

Iowa și cele cinci state vecine, Illinois, Nebraska, Missori, Minnesota și Wisconsin, împreună au folosit mai mult de 20 de milioane de tone de fertilizant sintetic în 2020.

Illinois și Iowa ― statele cu cea mai mare producție de porumb a națiunii, împreună producând o treime din porumbul american ― folosesc cel mai mult fertilizant.

Aceste state au de asemenea mai mult exces de azot care ajunge din câmpurile fermierilor în ape și râuri, raportează U.S. Environmental Protection Agency.

E nevoie de mai multe studii sau de fapte?

Având o creștere în dovezi care arată corelarea dintre nitratul din apa băută și câteva tipuri de cancer, de ce oficialii din domeniul sănătății publice din Iowa sau legislativul nu au făcut nimic pentru a reduce riscul de expunere la azotat?

„Industria agricolă este greu de manevrat,” afirmă Peter Weyer, cercetător în domeniul sănătății publice. „Erau foarte defensivi și protectori. Cred că cea mai mare parte din azotatul pe care îl vedem în mediul înconjurător este, cel puțin în zonele agricole, provenit din excesul de fertilizant aplicat”, mai spune el.

Senatorul Ken Rozenboom, un republican care are o fermă a familiei și a lucrat în agricultură, spune că studiile care leagă chimicalele agricole de cancer nu sunt niciodată certe.

„Nu există nici o descoperire științifică definitivă care să lege cancerul cu nitrații din apă,” spune Rozenboom. Cercetătorii spun că „e nevoie de mai multe studii”, lucru pe care îl aud mereu.

Pașii pe care Iowa ar putea să îi facă pentru a reduce expunerea la chimicalele agricole

Ce ar putea face statul pentru a își proteja oamenii de o potențială expunere canceroasă? Mai jos avem pași pe care alte state deja îi folosesc sau pe care îi sugerează experții:

• Trebuie făcute publice mai multe informații: Legislativul ar putea să facă publice vânzările totale anuale de pesticide și erbicide. Totodată, poate fi monitorizat consumul de fertilizanți naturali.

• Creșterea amenzilor pentru încălcarea regulilor pentru pesticide: Iowa amendează puțini oameni pentru încălcarea regulilor legate de pesticide

• Să stabilească un standard mai jos pentru nivelul de nitrat din apa potabilă: EPA, care a setat 10mg/L ca fiind standardul de nitrat din apa potabilă în 1991, a început o revizuire a studiilor privind efectele nitratului asupra sănătății umane. Este cel mai probabil un proces lung și politic, dar ar putea rezulta într-un standard mai scăzut.

• Să ofere filtre de apă ieftine sau gratis: Sistemele de osmoză inversă pot înlătura nitratul și alte chimicale, precum perfluorinatul și polifluorinatul(PFAS), din apa potabilă. Modele care se pot atașa la chiuvetă pot costa sute de dolari, astfel statul sau regiunile pot aduna fonduri pentru a ajuta rezidenții care au nivele ridicate de nitrat în fântânile private.

• Taxe pe chimicalele vândute: Parlamentarii din Minessota consideră un proiect de lege care ar percepe o taxă de 99 de cenți per tona de fertilizant cu nitrogen, taxă care ar aduce 3 milioane de dolari pe an în departamentele de sănătate din zonele cu nivel ridicat de nitrat.

Sursa foto: Pexels

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Citez: “ Un studiu din 2023 condus de ea și alți fermieri aflați în Agricultural Health Study, care aveau o predispoziție genetică spre cancerul de prostată, ne arată că aceștia au o rată și mai ridicată de a dezvolta cancer de prostată când sunt expuși la anumite pesticide.”

    Lumea are tendinta sa dea vina pe genetica pentru cancere. Poate ca ar fi utile niste explicatii din partea unor specialisti si eu nu sunt unul dintre ei.
    Dqr stiu ca “expunerea”, factorii externi, produc modificari genetice, iar asta se numeste epigenetica. Un exemplu de modificare este “metilarea ADM-ului”, care se produce prin expunerea la niste chimicale, de exemplu, poate fi “masurata”. Deci epigenetica, influenta factorilor externi, devine parte din genetica individului, o genetica, in cazul cancerului, defectuoasa.
    Problemele genetice, in sensul riscului mai mare de cancer la varste fragede, si risculuide moarte timpurie, din cate stiu eu, il reprezinta un numar redus de copii ale genei ce recunoaste celulele canceroase. Dar si aici e complicat, unele tipuri de cancer au “talentul” de a recruta tocmai acesti aparatori si a-i transforma in aparatorii propriilor celule, canceroase. Parsiv. Toate astea le-am aflat rasfoind articole stiintifice, atat cat am putut intelege, dupa ce am pierdut pe cineva, luat de un mezoteliom peritoneal.
    Ne nastem cu diverse vulnerabilitati, mai mici sau mai mari, dar prea dam vina pe genetica cu care ne nastem. Bat pariu ca lumea nici nu a auzit de epigenetica. Patiseriile sunt prea apetisante ca sa ne mai lase sa gandim pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *