„Oamenii vor să stea cât mai puțin în bucătărie, să cheltuiască cât mai puțin pe ingrediente, să folosească cât mai puțin cuptorul”/ Cum reinventează Leoo Dumitru, creatorul de conținut cu aproape 1 milion de urmăritori pe TikTok, rețetele tradiționale de Paște

leoo dumitru

Pentru mulți, pregătirile de Paște încep cu liste lungi de cumpărături, programări în avans la cofetării și căutări rapide pe internet după rețete „rapide și delicioase”. Într-un peisaj gastronomic tot mai digitalizat, creatorii de conținut culinar devin un sprijin de nădejde pentru cei care își doresc să pună ceva festiv pe masă, dar fără să petreacă ore întregi în bucătărie.

Leoo Dumitru, cunoscut pe TikTok sub numele @leoodumitru, face parte din acest val de influenceri care au transformat gătitul într-o experiență accesibilă, cu aproape un milion de urmăritori care așteaptă zilnic să vadă „ce mai postează Leo”.

În preajma sărbătorilor pascale, Leoo aduce reinterpretări moderne ale rețetelor tradiționale, răspunde cererilor comunității sale și încearcă să păstreze gustul autentic, dar cu pași simpli și eficienți. „Cine n-are timp de cozonac clasic, face varianta fără frământare”, este de părere el, explicând că urmăritorii lui apreciază mai ales variantele rapide, cu ingrediente la îndemână.

De la pască cheesecake la mini-tarte cu somon

„E un val nou cu fisticul”, remarcă Leo, explicând că multe dintre mesele de Paște din ultima vreme includ reinterpretări precum cozonacul cu fistic, inspirat de celebrul „Cozonac Dubai”, sau pasca fără aluat, în stil cheesecake. „Eu fac una cu vișine absolut delicioasă, sau variantele cu ciocolată – sună foaaaarte bine”, a povestit influencerul, care preferă să păstreze tradiționalul acolo unde simte că nu se poate renunța. „Cui nu îi place o porție de sarmale fierbinți cu o smântână cu măcar 25% grăsime?”.

Totuși, adaugă și elemente surpriză pe masa familiei sale – de la aperitive moderne precum mini tarte cu somon afumat și cremă de brânză, până la reinterpretări vizuale: „Am renunțat de sărbători să fac clasicele eclere, merg acum pe Paris Brest – e mai ușor să faci un ecler gigant pe care îl feliezi, iar mesenii au impresia că mănâncă ceva total diferit. Surprizaaaaa, e fix același lucru!”

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Rețetele virale care ajung pe mesele de Paște ale românilor

În fiecare an, în perioada Paștelui, Leoo publică rețete de prăjituri, pentru că „oamenii vor mereu să vină cu ceva dulce nou, diferit, interesant, care după clasica mâncare… să impresioneze cu un desert pe care familia nu l-a mai gustat”. Printre favoritele comunității lui Leo se numără cozonacul său viral cu nucă și cacao, fără stafide, care „prinde” de fiecare dată când îl repostează. „Întotdeauna întreb urmăritorii mei ce și-ar dori să mai gătesc, să le arăt și mă organizez cât de rapid pot eu să le și răspund cererilor”.

Chiar dacă rețetele sale sunt gândite pentru a fi cât mai practice, Leoo nu face compromisuri de gust. „Oamenii știu că se pot baza pe rețetele mele și că vin de fiecare dată cu idei bune, delicioase”, spune el. Rețeta de cozonac fără frământare a fost un real succes, tocmai pentru că „nu toată lumea își permite să stea 8 ore să facă doi cozonaci”.

Rețeta unei comunități active: interacțiune, inspirație și poftă de gătit

Leoo simte că impactul său depășește limita ecranului. „Nu simt, știu, pentru că primesc feedback-ul acesta constant”, spune el. Urmăritorii îi scriu, îl opresc pe stradă, îi trimit mesaje de mulțumire: „Am primit chiar mulțumiri că am reușit să aduc doi oameni într-o relație printr-o rețetă de-ale mele”. În alte cazuri, copiii sunt cei care îl urmăresc și le cer părinților să le gătească exact ce văd în clipurile lui.

Într-un fel, creatorii de conținut au preluat rolul caietelor de rețete de altădată. „Postăm cu 1-2 săptămâni înainte de sărbători tot felul de idei de rețete, pe care oamenii le salvează și ulterior le pregătesc”, spune Leo. „Nimic nu mă bucură mai tare decât un tag în ziua de Paște într-un story în care oamenii îmi mulțumesc pentru preparatele pe care ei le au pe masă făcute după rețetele mele”.

Tendințele Paștelui pe TikTok: rețete rapide, ingrediente accesibile, deserturi spectaculoase

Pe lângă gust, Leoo ține cont de trei lucruri când creează o rețetă de Paște: să se facă rapid, să fie ceva diferit, dar și ușor de reprodus de către oricine. „Îmi doresc din suflet ca în urma rețetei pe care ei o pregătesc, familia lor să îi laude de cât de bine le-a ieșit preparatul”.

El observă clar o schimbare în comportamentul comunității sale în ultimii ani: „Oamenii vor să stea cât mai puțin în bucătărie, să cheltuiască cât mai puțin pe ingrediente, să folosească cât mai puțin cuptorul”. Asta nu înseamnă că tradițiile dispar, ci că se adaptează unui stil de viață mai grăbit.

De la copilul fascinat de emisiunile culinare, la creatorul care inspiră mii de oameni să gătească

Pasiunea pentru gătit nu e un hobby recent pentru Leoo, ci o parte definitorie a identității lui. Tot ce face azi în online are rădăcini în copilăria în care rețetele, emisiunile și gastronomia erau mereu prezente.

Cum a început totul și ce îl motivează

„Am fost mereu pasionat de bucătărie, am urmărit toate emisiunile din această zonă, pe plan local, dar și internațional. Urmăresc numai pagini de gătit, zona mea de explore este împânzită cu mâncare, numai și numai rețete, idei, oriunde călătoresc pun accent pe partea gastronomică, deci mâncarea a fost întotdeauna pasiunea mea, iar asta a mers mână în mână cu plăcerea mea de a face conținut de tip food pe TikTok.

Cel mai frumos lucru este, de departe, aprecierea oamenilor, încrederea pe care ei ți-o oferă cumpărând ingrediente, stând 1-2h în bucătărie, gătind după cum spui tu și oferind oamenilor dragi lor din mâncarea inspirată de tine. Este un sentiment extraordinar, așa cum precizam și anterior, să vezi cum oamenii te aleg pe tine să le fii inspirație în bucătărie.”

Cum arată acum comunitatea FoodTok din România

„Sincer să fie, ador să văd că a crescut comunitatea FoodTok așa mult. Pe la începuturile platformei, numai pe degetele de la o mână erau oamenii care împărtășeau rețete pe internet, acum sunt sute de oameni care aleg să împartă din secretele lor. Fie că vorbim de gospodine, persoane care gătesc când și când sau chiar chefi din bucătării de top din România, toată lumea postează conținut pe TikTok legat de mâncare și asta îmi place enorm.

Nu știu dacă mă supraevaluez sau dacă sunt puțin plin de mine, însă chiar simt că am contribuit în România la ascensiunea acestei nișe pe TikTok, simt că am inspirat oamenii nu doar să gătească, ci să și posteze. Răspund frecvent la toate clipurile unde primesc tag, încurajez toți oamenii să se apuce de postat, întrucât mie TikTok mi-a schimbat viața în niște moduri la care nu m-am gândit niciodată că este posibil. Trăiesc mai mult decât un vis, și am spus-o în nenumărate interviuri că acum ceva vreme nici nu îndrăzneam să visez la lucrurile pe care le trăiesc acum, iar asta e un sentiment pe care aș vrea ca fiecare om din lumea asta să fie capabil să îl trăiască.

Mulțumesc foarte mult de acest interviu, vreau să le mai spun oamenilor un singur lucru: pofta buuuuunaaaaaaa!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *