Oamenii de știință de la Universitatea din Wisconsin au descoperit că restricționarea consumului de alimente care conțin un aminoacid esențial, izoleucina, poate încetini semnificativ procesul de îmbătrânire și prelungi durata de viață a șoarecilor.
Potrivit MedLife, în total sunt 20 de aminoacizi în corp, din care nouă sunt esențiali și 11 neesențiali. Spre deosebire de cei neesențiali, care pot fi sintetizați în organism, cei esențiali nu pot fi obținuți prin sinteza endogenă, ei provenind direct din alimente.
Izoleucina este un aminoacid esențial, vital pentru construirea proteinelor din corpul uman. Acest aminoacid este, fără îndoială, important, dar, ca în cazul multor altor lucruri în viață, trebuie consumat cu moderație.
„Diferitele componente ale dietei tale au o valoare și un impact dincolo de funcția lor de calorii, iar noi am cercetat o componentă pe care mulți oameni ar putea să o mănânce prea mult”, a declarat Dudley Lamming, profesor la Școala de Medicină din cadrul Universitatea din Wisconsin.
Surse de izoleucină sunt albușul de ou, laptele, carnea, soia, alunele, nucile, mazărea, fasolea, peștele sau brânza.
Cercetări anterioare au dezvăluit o legătură între nivelurile de izoleucină din alimentație și sănătatea oamenilor. S-a observat că persoanele cu indici de masă corporală (IMC) mai mari aveau tendința de a consuma cantități semnificativ mai mari de alimente bogate în acest aminoacid.
Studiul de la Universitatea din Wisconsin arată că există posibilitatea ca o schimbare în alimentație, cum ar fi restricționarea consumului de alimente care conțin izoleucină, să aibă un impact substanțial atât asupra duratei de viață, cât și asupra „speranței de sănătate”, chiar și atunci când schimbarea este implementată mai târziu în viață.
Studiul a implicat un grup divers din punct de vedere genetic de șoareci, care au fost împărțiți în trei grupuri de dietă. Primul grup, de control, a primit o dietă care conținea cei douăzeci de aminoacizi. Al doilea grup a avut toți aminoacizii reduși cu aproximativ două treimi, în timp ce la al treilea grup doar izoleucina a fost redusă în aceeași proporție. Șoarecii, de o vârstă echivalentă cu cea a unui om de 30 de ani, au fost liberi să mănânce oricât de mult doreau.
Restricționarea izoleucinei din alimentație a dus la o serie de efecte pozitive asupra sănătății și longevității șoarecilor. Le-a crescut durata de viață, le-a fost îmbunătățită starea generală de sănătate și li s-a redus fragilitatea. Mai mult, o dietă cu mai puțină izoleucină a promovat, la șoareci, slăbirea și a asigurat un control mai bun al glicemiei. Șoarecii masculi au înregistrat o creștere de 33% a duratei de viață în comparație cu rozătoarele al căror consum de alimente bogate în izoleucină nu a fost restricționat. Femelele s-au bucurat de o creștere de 7% a duratei vieții.
Sursa foto: Sursa foto: Pixabay / cottonbro studio
nu vom mai da la soareci asa ceva,
Aia nu,aia nu,luam exemplu magarului:când îl învățase stăpânul in sfârșit sa nu mai mănânce a murit.