Organizarea piețelor agricole într-un organism unitar a apărut în prima decadă a anilor 2000. Unul dintre scopurile acestei măsuri a fost armonizarea funcționării acestor piețe după un set de reguli comune, care să le facă evoluția controlabilă și previzibilă.
Un alt scop a fost definirea exactă a conceptului și a limitelor intervenției publice. Ne referim la situațiile în care guvernele statelor membre ale UE sau agențiile acestora cumpără și depozitează produse, pe care le vând ulterior pe piață pentru a împiedica scăderea prețurilor la niveluri nesustenabile.
Intervenția publică poate fi utilizată, în prezent, în câteva sectoare predispuse la fluctuații de preț. Pentru a combate instabilitatea, UE a adoptat un mecanism menit să reducă impactul anilor cu prețuri deosebit de scăzute asupra agricultorilor. Sectoarele care pot beneficia de intervenție publică sunt:
-
grâu, grâu dur, orz și porumb
-
orez
-
carne de vită și mânzat
-
unt
-
lapte praf degresat
Există standarde stricte privind calitatea mărfurilor care pot fi depozitate. Intervenția publică poate funcționa printr-un mecanism cu prețuri fixe sau prin licitații.
O altă prevedere se referă la depozitarea anumitor produse agricole de către sectorul privat. În perioadele în care prețurile de pe piață sunt prea scăzute, UE poate sprijini operatorii din sectorul privat prin acoperirea costurilor de depozitare a produselor pentru o durată determinată. Astfel, se reduce temporar impactul unei oferte excedentare pe termen scurt. În prezent, întreprinderile din sectorul privat pot primi ajutor pentru depozitarea următoarelor produse:
-
zahăr alb
-
ulei de măsline
-
carne de vită
-
unt, brânză și lapte praf degresat
-
carne de porc
-
carne de oaie și capră
-
fibre de in
Un segment important al acestei reglementări vizează măsurile excepționale. Acestea sunt utilizate în cazul apariției unei crize sau al unei amenințări de criză, fiind necesar un răspuns punctual pentru a preveni o scădere bruscă a prețurilor și/sau pentru a atenua consecințele acesteia. Ele permit Comisiei Europene să ia rapid măsuri proporționale atunci când se constată:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
-
o perioadă de dezechilibru grav pe piețe;
-
pierderea încrederii consumatorilor, ca urmare a unor riscuri pentru sănătatea publică, a animalelor sau a plantelor;
-
o problemă punctuală.
Reglementarea europeană face referire și la transparența piețelor, noțiune care vizează, pe de o parte, furnizarea informațiilor necesare tuturor participanților la lanțul de aprovizionare, iar pe de altă parte – monitorizarea atentă a piețelor agricole pentru identificarea în timp util a potențialelor amenințări.
Necesitatea îmbunătățirii reglementărilor
Apariția unor crize generate de evenimente majore, precum pandemia sau războiul din Ucraina și, mai recent, noile taxe vamale americane, care s-au adăugat unor strategii europene pe termen lung – ambițioase, dar insuficient ancorate în realitate – a supus sectorul agricol unei presiuni considerabile, generând critici și chiar proteste față de reglementările UE.
Comisia Europeană a răspuns acestor temeri ale producătorilor prin lansarea unei noi viziuni asupra agriculturii – un document-cadru menit să schimbe abordarea în reglementarea sectorului agricol. Această strategie urmează să aducă schimbări, modificări și îmbunătățiri ale reglementărilor ce privesc diverse aspecte ale agriculturii în Uniunea Europeană.
În acest context se înscrie și propunerea de modificare a regulamentului menit să unifice piețele diferitelor produse agricole.
Potrivit oficialilor Comisiei Europene, propunerea de modificare a Regulamentului OCP are ca scop consolidarea poziției agricultorilor și crescătorilor de animale în lanțul alimentar.
Puncte de vedere critice
Reprezentanții producătorilor agricoli și ai crescătorilor de animale din Spania și-au exprimat numeroase nemulțumiri față de proiectul de modificare al acestui regulament.
Uniunea Uniunilor de Fermieri și Crescători de Animale din Peninsula Iberică critică dur noile prevederi. În cadrul unei întâlniri cu Luis Planas, ministrul Agriculturii din Spania, reprezentanții organizației au declarat că „mai multe puncte din propunere reprezintă un regres evident față de ceea ce este stabilit în prezent în OCP pentru produsele agricole și, prin urmare, nu înțeleg cum au fost elaborate aceste (presupuse) propuneri de îmbunătățire”.
În acest sens, este evidențiat cazul crescătorilor de vaci de lapte. În legislația actuală, toate contractele scrise sunt obligatorii dacă un stat membru optează pentru aplicarea lor, în timp ce, conform propunerii, ar fi excluși primii cumpărători cu mai puțin de 49 de angajați și o cifră de afaceri sub 10 milioane de euro. Aceasta înseamnă că marea majoritate a agricultorilor europeni ar rămâne neprotejați, la fel și livrările de până la 10.000 de euro, având în vedere că, potrivit Eurostat, exploatațiile agricole din Uniunea Europeană cu o producție standard sub 8.000 de euro reprezintă 76,4%.
Un alt aspect important este acela că „în propunere se relaxează relațiile contractuale, ceea ce permite apariția abuzurilor din partea cumpărătorilor și generează teamă de represalii în rândul agricultorilor, afectând prevederile actuale privind plângerile și confidențialitatea”.
Totodată, deși nu se propune definirea cotei de piață pentru celelalte verigi ale lanțului de aprovizionare alimentar, aceasta este menționată doar pentru producători. „Multe dintre propunerile Comisiei Europene de modificare a Regulamentului OCP nu doar că nu contribuie la întărirea poziției agricultorilor în lanțul de aprovizionare alimentar, ci, dimpotrivă, anulează progresele obținute pentru aproape toți agricultorii europeni, precum și realizările incluse în actualul OCP pentru produsele agricole, inclusiv cele din Directiva (UE) 2019/633”, explică organizația.
De asemenea, măsuri precum interzicerea revânzării în pierdere sau definirea expresă a ceea ce constituie o poziție dominantă într-o piață geografică relevantă – care ar contribui la protecția producătorilor împotriva practicilor abuzive din partea procesatorilor și comercianților, inclusiv distribuitorilor – nu sunt incluse în propunerile Comisiei.
„O absurditate și un regres care nu pot fi catalogate decât ca un demers complet lipsit de sens și care demonstrează că, din nou, reglementările pentru agricultură sunt făcute din birouri”, concluzionează reprezentanții organizației spaniole.
Demersuri pentru îmbunătățirea acestui proiect de regulament
Propunerea de modificare a Regulamentului OCP se află, în acest moment, în etapa consultărilor publice, ceea ce permite intervenții pentru îmbunătățirea sa.
Uniunea Uniunilor a trimis observațiile sale în cadrul consultării publice privind propunerea de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului, prin care se modifică Regulamentele (UE) nr. 1308/2013, (UE) 2021/2115 și (UE) 2021/2116, în ceea ce privește consolidarea poziției agricultorilor în lanțul de aprovizionare alimentar, și a evidențiat, punct cu punct, aspectele care trebuie modificate pentru ca poziția producătorilor să fie cu adevărat îmbunătățită.
De asemenea, organizația va începe un ciclu de întâlniri cu grupurile europene pentru a face cunoscute propunerile sale și a explica aspectele ce necesită îmbunătățire.