Plecată de 20 de ani în Spania, Otilia Voinea a fost mulți ani măritată cu un spaniol și are doi copii. G4Food a rugat-o să ne dezvăluie cum petrec Floriile și Paștele spaniolii și cum a încercat să îmbine, de-a lungul timpului, tradițiile sale de acasă cu obiceiurile celor de aici.
Copiii români sau din familii mixte se bucură și de Mona de Pascua, nu doar de cozonac/ Ce este Mona de Pascua, dulcele specific zilei de luni de Paște
Denumirea provine din termenul arab “munna”, care însemna „provizie pentru gură”. Este un desert consumat la finalul Postului Paștelui, o perioadă în care, în mod tradițional, se țineau post și abstinență de la o serie de alimente, scrie Cataunya M’agrada.
Tradiția spunea că nașul de botez sau bunicul oferea finului/ei sau nepotului/ei o coca (un tip de prăjitură tradițională) ca simbol al protecției. Aceasta avea atâtea ouă fierte câți ani avea copilul, până la o vârstă maximă de 12 ani. Mona se oferea în Duminica Învierii, inițial după slujbă, deși în prezent nu se mai respectă întotdeauna mersul la biserică, iar în Lunea Paștelui toată familia se aduna pentru a o consuma. După primirea împărtășaniei, copilul nu mai primea Mona. Dar care este povestea ei?
Deși ingredientul principal al Monei de Pascua este în prezent ciocolata, primele mone apărute în Aragon, Catalonia și alte regiuni erau preparate cu aluat de pâine obișnuită. Ulterior, s-a trecut la aluat de pandișpan și ouă fierte, ouăle fiind simboluri ale fertilității în lumea păgână. Mai târziu, s-a adăugat și ciocolata, care a pătruns în Europa din America, prin Barcelona.
La sfârșitul secolului al XIX-lea a apărut în Franța obiceiul de a crea piese de ciocolată în formă de ou.
Mona actuală prezintă o mare diversitate de forme și figurine. Ouăle au devenit de ciocolată, iar de multe ori sunt înlocuite sau însoțite de figurine din ciocolată, mai mari sau mai mici.
😘😘😘😘esti minunata Ioana