Știi care este primul lucru pe care trebuie să-l faci, după ce ai mâncat în exces? / Nutriționiștii dezvăluie că înfometarea și dietele extreme nu sunt soluția și recomandă respectarea, cu moderație, a poftelor alimentare

Daniela Arnăutu 4 aprilie 0 comentarii 3877 vizualizări
mancat in excesBUN Sursa foto: Pexels

Indiferent dacă ai mâncat unul (sau mai multe) hot-dogs în plus față de ce planificasei initial, la grătarul din weekend, sau o porție s-a transformat într-o întreagă cutie de înghețată, în timp ce te uitai la filmul tău preferat, cunoști senzația. Balonarea, stresul și gândurile ce se învârt în jurul ideii  de… „ce urmează?!”, care apar după ce știi că ai mâncat mai mult decât ar fi trebuit.

Deși unele surse te-ar putea face să crezi că ar trebui să elimini toate carbohidrații și să urmezi dieta keto, cât mai repede posibil, să numeri meticulos caloriile până când „recuperezi” înghițiturile suplimentare sau să începi o dietă exclusiv pe bază de sucuri pentru a „detoxifica,” iată, potrivit eatingwell.com, că există și alte metode, deoarece aceste „soluții” ar putea duce la și mai multe probleme. Să nu mai vorbim de faptul că nu este deloc plăcut (sau sănătos) să eviți toate rețetele cu paste… sau să nu mănânci nimic pentru zile întregi.

Ce să faci după ce ai mâncat în exces

„Cel mai bun lucru pe care îl poți face este să respiri, să lași totul să treacă și să mergi mai departe. Nu încerca să resetezi sau să restricționezi, încearcă să nu te stresezi și pur și simplu să te întorci la „normal”, indiferent ce înseamnă asta. După un weekend prelungit, o vacanță sau o sărbătoare, nu este nevoie să elimini toate grupele alimentare sau să te îngrijorezi pentru tot ce ai mâncat”, spune nutriționista Lisa Valente.

Indiferent dacă ai mâncat în exces la o masa, timp o zi întreagă sau întregul weekend prelungit, amintește-ți că a fost doar o perioadă scurtă, explică nutriționista Victoria Seaver, precizând că acest lucru nu te va face să pierzi tot progresul anterior.

Reluarea obiceiurilor sănătoase, cea mai bună soluție, după ce ai mâncat în exces

„Chiar dacă pantalonii tăi s-au strâmtat puțin, să știi că lucrurile se vor echilibra după câteva zile în care îți vei relua obiceiurile sănătoase”, spune Seaver.

În loc să elimini ce ai pus în stomac, ascultă-ți corpul, sugerează Valente. Poate că vei simți o poftă naturală de legume după un weekend în care ai consumat mai mult zahăr și alcool decât de obicei. Grozav! Atunci pregătește o salată mare, bea apă și fă o plimbare. Sau fă ceva care îți place. Seaver adaugă: „Nu trebuie să te obosești cu un antrenament intens care te va lăsa epuizat și care te va face să poftești la carbohidrați simpli pentru a-ți stabiliza glicemia!”

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Cheia este să nu vezi aceste alegeri ca o pedeapsă pentru excesele tale din ultimele zile, ci ca niște alegeri pe care le faci pentru că te simți bine”, spune Valente, iar această schimbare de mentalitate este esențială în proces. „Dacă ajungi să te critici pentru brownie-ul pe care nu l-ai refuzat, platoul cu brânzeturi pe care l-ai devorat-o sau cocktailul în plus pe care l-ai băut, sau toate la un loc, acest stres nu este bun pentru sănătatea ta. De asemenea, este mai probabil să devii excesiv de restrictiv dacă te concentrezi prea mult asupra a ceea ce ai mâncat, ceea ce poate duce la a mânca din nou în exces, deoarece nu ai făcut alegeri sănătoase și durabile”, mai precizează Valente.

Ascultă-ți poftele, dar cu moderație și echilibru! Nu mânca insuficient, după un exces alimentar

Acest ciclu de „mâncat în exces” și „mâncat insuficient” este exact ceea ce trebuie să încercăm să evităm, continuă Seaver. „În schimb, ascultă-ți poftele și răspunde-le corespunzător. Corpurile noastre sunt destul de bune în a ne spune ce avem nevoie, așa că este normal să ai poftă de legume după o zi sau câteva zile în care au lipsit”, spune ea.

Mergi la supermarket sau la piață, pentru a-ți face provizii de fructe și legume. Le poți cumpăra deja tăiate, astfel încât să nu fie nevoie să le tai și să le curăți. Încearcă să adaugi o porție de legume la prânz și cină („dar nu elimina carbohidrații și proteinele!” adaugă Valente), planifică mese sănătoase pe care  aștepți cu nerăbdare să le mănânci și pregătește gustări echilibrate și rapide pentru momentele în care ești pe drum, astfel încât să nu ajungi prea flămând pe parcursul zilei.

„Și dacă ajungi să ai poftă de ciocolată seara, permite-ți să te bucuri de o bucată! Pentru a face gustarea mai satisfăcătoare, încearcă să o combini cu o grăsime sănătoasă, cum ar fi nucile, cu un pic de proteină, cum ar fi un pahar de lapte sau un cub de brânză sau cu fibre, ca fructele”, spune Seaver.

Pentru că un corp sănătos începe cu o minte sănătoasă, iar spațiul mental pe care îl vei economisi evitând să te îngrijorezi mai mult decât este necesar pentru acele „calorii în plus” poate fi folosit pentru multe alte lucruri pozitive și productive.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *