Flavia Salvatierra a avut o idee: să așeze mici adăposturi de pui printre rândurile de vie, pentru a îmbunătăți fertilitatea solului, a reduce impactul crescătoriei asupra mediului, a promova o agricultură mai sustenabilă și a spori bunăstarea animalelor. În vie, găinile se simt mai bine, iar strugurii, la rândul lor, au și ei de câștigat de pe urma găinilor.
A studiat apoi ideea și în final a lansat Nomade, un startup care introduce cotețe mobile între rândurile de viță-de-vie din Trentino, la granița dintre Italia și Austria, unde viile sunt una dintre principalele culturi locale.
Povestea Flaviei Salvatierra, din Argentina în Trentino
Povestea Flaviei Salvatierra este legată de pământ, de legăturile profunde cu el și de întoarcerea la origini, iar povestea s-a transformată într-un proiect agricol inovativ. Născută și crescută la Mar del Plata, în Argentina, pasiunea ei pentru natură și agricultură a determinat-o să studieze agronomia și apoi să se specializeze în agricultura regenerativă și gestiune holistică în domeniul agricol.
„Agricultura regenerativă este nucleul muncii mele. Este o abordare care vede solul, plantele și animalele ca un ecosistem unic, în care fiecare element contribuie la sănătatea celuilalt”, explică Flavia pentru publicația CiboToday.
Ideea de plecare a fost să integreze culturile agricole cu creșterea animalelor
Dornică să își aprofundeze cunoștințele și să le aplice într-un context european, s-a mutat din Argentina în Italia, stabilindu-se în regiunea Trentino. Nu întâmplător, este zona de origine a străbunicilor ei, emigrați în Argențina. În această regiune cu o puternică tradiție viticolă, Flavia a găsit terenul fertil pentru a dezvolta o idee inovatoare: integrarea creșterii animalelor în agricultură prin cotețe mobile. Dar, asta, după ce a lucrat într-o vreme și a rămas în contact permanent cu realitățile și necesitățile locului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
După terminarea studiilor, și-a dezvoltat o experiență internațională lucrând în diverse domenii ale agriculturii, de la producția horticolă la scară largă, la gestionarea calității în sectorul fructelor și legumelor, până la consultanță tehnică în fermele avicole.
În prezent, lucrează pentru o asociație a producătorilor agricoli direcție, oferind sprijin agricultorilor și crescătorilor de animale din regiune, inclusiv consultanță cu privire la fondurile publice și la instrumentele Politicii Agricole Comune (PAC). Totodată, dezvoltă un proiect inovator de agricultură regenerativă, oferind consultanță fermierilor care doresc să adopte practici sustenabile. Și exact din această filosofie s-a născut Nomade, startup-ul care își propune să schimbe relația dintre creșterea animalelor și agricultură.
Proiectul Nomade: tehnologie, inovație, sustenabilitate
Cotețele mobile sunt amplasate între rândurile de viță de vie și mutate periodic pentru a asigura o distribuție echilibrată a pășunatului. Ideea centrală al proiectului este rotația găinilor în diferite puncte ale plantației: acestea sunt libere să se deplaseze în înteriorul unui țarc dotat cu o electricitate de joasă temsiune, care ține prădătoarele la distanță. Se hrănesc inclusiv cu iarbă și insecte dăunătoare, fertilizează solul cu dejecțiile lor și contribuie la regenerarea lui.
„Acest sistem reduce impactul asupra mediului și îmbunătățește calitatea solului fără a fi necesare îngrășăminte chimice și pesticide, în timp ce găinile beneficiază de o dietă naturală și de o viață mai puțin stresantă, ceea ce duce și la o calitate mai bună a ouălor”, explică Flavia. Proiectul a fost selectat să primească finanțare în cadrul unei competiții locale de startup.
Cum funcționează cotețele mobile printre vii
„Primul prototip de coteț mobil a fost dezvoltat împreună cu arhitecta Valentina Merz, ținând cont de particularitățile reliefului deluros din Trentino. Am proiectat un model mai ușor și mai ușor de mutat decât cele tradiționale, cu o capacitate de aproximativ 50 de găini per unitate”, spune Flavia.
Cotețul mobil are dimensiunile de 1,5 x 3 metri și este echipat cu toate dotările unui coteț clasic: hrănitoare, zonă pentru ouat și spațiu de odihnă. În plus, primul model include panouri solare pentru alimentarea automată a ușilor și a țarcului electric de protecție împotriva prădătorilor.
Sistemul permite mutarea periodică a cotețului pentru a preveni suprasolicitarea solului și pentru a oferi găinilor acces la iarbă și insecte. În prezent, mutarea cotețului se face manual, de către fermieri, aproximativ o dată pe săptămână, în funcție de sezon și de disponibilitatea vegetației. Următorul pas în evoluția proiectului ar fi dezvoltarea unui coteț cu deplasare automată, controlată printr-o rețea satelitară.
„Tehnologia ajută la eficientizarea sistemului, dar obiectivul final este de a crea un model accesibil oricărei ferme, chiar și cu investiții reduse”, subliniază Flavia.
Flavia explorează deja modalități de extindere a modelului către alte tipuri de culturi și creșterea altor specii de animale în cadrul unui sistem de rotație.
„Ideea este să regândim agricultura într-un mod mai dinamic, reducând dependența de inputuri externe și valorificând sinergiile naturale dintre plante, sol și animale”, concluzionează ea.
Mare filosofie, o fac și eu de ceva timp, insa cu rate ori gaste.