Cum alegem creveții? Criterii de care să ții cont și câteva idei simple cum să îi gătești

creveti Sursa foto: G4Food

Creveții, fructele de mare în general, sunt opțiuni sănătoase, ușor de digerat și foarte gustoase dacă știm să le alegem și să le preparăm.
Fie că îți place să mănânci pește sau nu, cu siguranță ai încercat cel puțin o dată în viață creveții.
Se fac foarte, foarte rapid, în doar câteva minute, nu e nevoie să-i decongelezi înainte de gătire, au un gust delicios doar gătiți în puțin unt sau ulei de măsline, cu usturoi și ceva ierburi aromatice, pătrunjel sau oregano, după preferință.

De ce să alegem să mâncăm creveți?

-Bogați în proteine slabe – 100 g creveți conțin ~20 g proteine și doar 85 kcal. Mult mai puțin decât majoritatea variantelor de carne disponibile.

✔Conținut redus de grăsimi și calorii – ideal pentru slăbit.
✔ Surse excelente de seleniu și zinc – contribuie la imunitate și sănătatea pielii.
✔ Conțin astaxantină – un antioxidant puternic benefic pentru inimă și piele.
✔ Sursă de Omega-3 – ajută la sănătatea creierului și a inimii.
✔ Se digeră rapid.

Valori nutriționale (per 100 g creveți gătiți)

Nu îi combinați cu sosuri grase de smântână sau maioneză. Degeaba sunt ei dietetici dacă îi gătim cu jumătate de pachet de unt sau îi punem în combinații tip risotto cu mult unt și parmezan.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


  • Calorii: ~85 kcal
  • Proteine: ~20 g
  • Grăsimi: ~0.5 g
  • Carbohidrați: ~0 g

Atunci când vrei să ții dietă sau pur și simplu să îți ții caloriile sub control și să nu te îngrași, este esențial să diversifici. Nu zic să înlocuim toate sursele de carne cu pește sau creveți, pentru că esența sănătății stă tocmai în diversitate, dar putem introduce creveții în alimentația noastră măcar de 2-3 ori pe lună sau o dată pe săptămână.

Creveți proaspeți sau congelați?

Dacă v-ați uitat deja prin magazine după creveți, ați văzut că îi regăsim fie proaspeți, fie congelați. Fie au dimensiuni mari, fie mici. Dacă ne uităm la preț, și acesta diferă foarte mult. Cei care au dimensiuni mai mari și sunt gri, închiși la culoare (adică sunt negătiți) au preț mai mare, iar cei care sunt minusculi și roz (au fost gătiți înainte și sunt decorticați) au preț mult mai redus.
Dacă i-ați cumpărat și i-ați pus în tigaie, ați observat probabil că cei mici și roz au lăsat o grămadă de zeamă sau apă în farfurie și nu a rămas prea mult din gustul lor.

Cum gătim creveții corect?

Un truc la gătit ar fi acela de a nu ține creveții foarte mult pe foc. Ei se gătesc vreme de doar câteva minute, la foc mediu, și nu mai trebuie ținuți mult după ce a ieșit acea zeamă din ei și au devenit roz (semn că sunt gătiți).

Cum alegem creveții?

Proaspeți vs. Congelați:

✔ Creveții proaspeți trebuie să aibă miros ușor de mare, nu de amoniac. Verificați data de expirare și luați-vă câteva zile marjă până îi veți găti.
✔ Ochii trebuie să fie lucioși și negri, iar carapacea elastică și fermă.
✔ Creveții congelați trebuie să fie bine sigilați, fără gheață excesivă (semn că nu au fost decongelați și recongelați). Uitați-vă cu atenție pe ambalaj și verificați aceste semne.

Decorticați vs. Întregi:

✔ Creveții întregi păstrează mai bine aroma și textura. Sunt considerați mai de calitate decât cei congelați și fierți, întrucât sunt mai puțin procesați și sunt mai gustoși în farfurie.
✔ Cei decorticați sunt mai practici, dar uneori pot avea aditivi.

Culoare:

✔ Creveții cruzi sunt gri-verzui sau translucizi. Cumpărați pachete mai mari ca gramaj pentru că, în felul acesta, obțineți un raport cantitate-preț mai bun.
✔ Dacă sunt rozalii, înseamnă că sunt deja gătiți. Asta înseamnă că îi veți mai ține pe foc foarte puțin, pentru a nu se usca și deveni prea tari.

Origine:

✔ Creveții sălbatici sunt mai gustoși, dar mai scumpi.
✔ Cei de crescătorie pot conține aditivi, așa că verifică eticheta.

Ce să eviți?

Creveții cu pete negre sau carne moale și lipicioasă (semn că au expirat și nu ar mai trebui consumați).
Cei cu miros puternic de amoniac – indică descompunere. Peștele și fructele de mare nu ar trebui să miroasă foarte tare.
Produsele cu aditivi precum E450 (polifosfați), care rețin apa și modifică textura.

Sfat util: Uită-te cu atenție la data de expirare și la etichetă atunci când cumperi. Nu uita de punga de creveți prea mult în frigider – gătește-o cu prioritate, în rețete simple, și bucură-te de gustul lor fără a fi umbrit de alte ingrediente complicate puse alături.

Rețetă simplă și rapidă de creveți

Dacă alegi creveți cruzi decorticați, îi poți găti astfel:
-Trage-i câteva minute în tigaie, în puțin unt sau ulei de măsline, împreună cu câțiva căței de usturoi tocați.
-La final, adaugă zeamă de lămâie și pătrunjel proaspăt.
-Servește-i alături de o felie de pâine prăjită și nu vei mai avea nevoie de nimic altceva lângă.

-Pentru un răsfăț complet, savurează-i cu un pahar de prosecco sau vin alb, și lasă-te purtat cu gândul la o vacanță în Grecia sau măcar la o plajă liniștită și îndepărtată…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *