Există mii de sfaturi de nutriție și de strategii care îndeamnă la alimentație sănătoasă și sute de diete care promit scăderea în greutate. În acest context cu atât mai util va fi să înțelegi ce înseamnă a mânca intuitiv. Acesta este un stil alimentar nu urmărește pierderea kilogramelor, și se concentrează pe comportamente alimentare sănătoase, care susțin binele fizic și psihic.
Unul dintre principiile de bază care definesc mâncatul intuitiv este renunțarea la alimente „bune” sau „rele”. Este încurajată acceptarea tuturor tipurilor de alimente și adoptarea unei alimentații flexibile, fără monitorizare strictă sau restricții. Totuși, a mânca intuitiv, nu înseamnă orice, oricât, oricând, ci a respecta nevoile organismului, în mod calculat și rațional ce și cât mănânci, a respecta tiparul corect al orelor de masă și a fi conștient de senzația de foame și sațietate.
Fondată în 1995 de dieteticienii Evelyn Tribole și Elyse Resch, alimentația intuitivă se bazează pe un set de principii care încurajează renunțarea la diete, reguli și restricții. În replică cei doi dieteticieni îndeamnă oamenii să adopte un mod de a mânca, a face mișcare și a avea grijă de ei înșiși, ascultând semnalele naturale ale corpului și înțelegându-le.
10 principii ale alimentației intuitive
- Elimină dietele restrictive care îți promit scăderea în greutate.
Dietele „la modă” pot duce la un ciclu nesfârșit de slăbire și îngrășare, ceea ce poate fi dăunător pe termen lung. O dietă de slăbit trebuie adaptată riguros la vârsta, sexul, nevoie de nutrienți și nivelul de activitate fizică desfășurată. Sunt necesare a lua în calcul și eventualele patologii cronice. Sfatul real pentru a dietă îl poți obține doar de la un medic nutriționist.
- Onorează-ți senzația de foame.
Recunoașterea semnalelor naturale de foame este esențial. Nu confunda foamea cu setea și controlează impulsul mâncatului emoțional. Respectă programul natural al celor trei mese pe zi, ține cont de ceea ce vei mânca. Ia în calcul gustări simple și nu asocia niciodată momentul când mănânci cu alte activități. Nu mânca la televizor, nu mânca când mergi.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- Fă pace cu mâncarea.
Acceptă toate alimentele ca parte a unei diete echilibrate. Alimentele considerate „răsfăț” sau „interzise” sunt alimente care aduc plăcere. În alimentația intuitivă, toate alimentele sunt permise. Vei elimina sentimentul de vinovăție, dacă le vei mânca ocazional, în cantități decente și în contextul unei alimentații echilibrate.
- A mânca nu este o vinovăție.
De-a lungul timpului, cultura dietelor și educația noastră ne-au impus reguli care creează vinovăție în raport cu mâncarea. Identificarea și reevaluarea acestor reguli în mod obiectiv sau pozitiv ne pot ajuta să avem o relație mai bună cu mâncarea și corpul nostru.
- Respectă-ți senzația de sațietate.
Fiziologic senzația că ai mâncat suficient apare la 10-30 de minute după masă. Este unul dintre motivele pentru care mâncăm prea mult la fiecare masă. Senzația de sațietate este mesajul care înseamnă: „Gata! Am primit tot ce aveam nevoie!” și a o asculta înseamnă că te respecți și ai încredere în corpul tău. Vei deveni conștient de acest moment dacă vei mânca încet, fără a fi distras de orice altă activitate (tv, telefon).
- Descoperă factorul satisfacției.
Gândește-te la un aliment pe care îl iubești cu adevărat și imaginează-ți că îl mănânci. Cum te face să te simți? Acum compară acest sentiment cu unul pe care îl ai atunci când mănânci un aliment care nu îți place deloc. Există o diferență clară. Alegerea alimentelor care îți aduc satisfacție contribuie la o alimentație mai plăcută și sustenabilă.
- Gestionează-ți emoțiile fără a folosi mâncarea.
Mâncarea nu este doar despre nutriție. Uneori, o folosim ca metodă de consolare, și acest lucru este în regulă, doar dacă nu devine o necesitate. Totuși, mâncarea nu poate rezolva problemele emoționale și că este benefic să dezvoltăm strategii alternative de gestionare a emoțiilor. O abordare inteligentă este ca, înainte de a mânca emoțional să iei un pahar mare cu apă rece și de a-l bea încet în timp ce face ceva ce-ți produce plăcere (butonează telefonul, joacă-te, uită-te la tv).
- Respectă-ți corpul.
Cultura dietelor promovează standarde nerealiste de frumusețe și siluetă. Alimentația intuitivă încurajează acceptarea diversității corporale și tratarea propriului corp cu respect, apreciind ceea ce acesta poate face pentru noi.
- Fă mișcare pentru beneficiile pe care le aduce, nu ca scop pentru arderea caloriilor.
Activitatea fizică nu trebuie să fie o corvoadă sau o metodă de pedeapsă. În loc să o vezi ca pe o obligație, găsește o formă de mișcare care îți place și te face să te simți bine. Și fă asta în fiecare zi!
- Onorează-ți sănătatea printr-o nutriție blândă.
Acest principiu subliniază importanța nutrienților, dar fără obsesia perfecțiunii alimentare. Nu fiecare masă trebuie să fie perfect echilibrată, iar includerea alimentelor pentru plăcere este esențială pentru o alimentație sustenabilă și sănătoasă pe termen lung.
Beneficiile alimentației intuitive
Studiile arată că alimentația intuitivă poate avea beneficii fizice, psihologice și comportamentale. Aceasta este asociată cu o imagine corporală mai pozitivă, o stimă de sine crescută și o stare de bine generală.
Pe termen lung, alimentația intuitivă contribuie la îmbunătățirea sănătății psihologice, reducerea riscului de depresie și tulburări alimentare, precum și la menținerea unei greutăți stabile. Alimentația intuitivă încurajează echilibrul în dietă. Îți va fi mai ușor să profiți de beneficii dacă vei stabili pentru mai multe zile meniul, dacă vei merge la cumpărături doar cu listă și o vei respecta riguros, în funcție de ceea ce urmează să mănânci.
Renunțarea la cântărire obsesivă poate aduce un sentiment de eliberare. Conectarea cu semnalele corpului și adoptarea exercițiilor fizice ca parte a unei vieți active și plăcute transformă alimentația intuitivă într-un stil de viață, nu doar într-o altă dietă de scurtă durată.
Dezavantaje ale mâncatului intuitiv pe care trebuie să le controlezi
Alimentația intuitivă nu este potrivită pentru toată lumea. Persoanele cu afecțiuni care necesită un regim alimentar specific ar trebui să lucreze împreună cu un dietetician.
De asemenea, cei care au un istoric de tulburări alimentare trebuie să fie într-un stadiu stabil de recuperare înainte de a încerca acest stil alimentar. Alimentația intuitivă nu este o soluție rapidă, ci un proces care necesită timp, răbdare și perseverență. Totodată este nevoie de autocontrol și de disciplină. Deși poate părea că mâncatul intutiv îți permite orice, o rutină sănătoasă a vieții este obligatoriu necesară.