Le spuneam cândva frigănele, sunt feliile de pâine mai mult sau mai puțin uscată pe care mamele noastre pe vremuri le dădeau prin ou, fără lapte, și le prăjeau în puțin ulei în tigaie. Unii dintre noi ne-am născut în epoca analogică și ne amintim, poate de celebrul film Kramer contra Kramer. Pelicula i-a lansat pe Meryl Streep și Dustin Hoffman, iar la un moment dat apărea, foarte sugestiv în cadrul scenariului, un mic dejun exact cu French toast stângaci executat.
Câte țări, atâtea denumiri
Fiecare popor are un nume propriu pentru acest tip de preparat: francezii îi spun pain perdu, americanii îi spun French toast, în Canada se numește pain doré. Italienii nu-i spun nicicum pentru că nu prea practică acest obicei, reciclează pâinea uscată altfel. I se mai spune, după caz, egg bread, Bombay toast, gypsy toast etc. A făcut wikipedia.org o bună sinteză a fenomenului: pare că cea mai veche mențiune legat de un preparat de acest tip apare în prima carte de culegere de rețete a omenirii, a lui Apicius, în epoca Imperiului Roman.
Oricum l-am numi, este un preparat ideal pentru mic dejun, alternativa mult mai rapidă la clătite. Se prepară folosind, în afară de pâine, lapte și ouă și rezultă un preparat neutru ca gust. Pe care, pentru a crea diferite declinări ale sale, putem adăuga alte ingrediente, fie dulci, fie sărate. O soluție ideală de a recicla pâinea uscată.
Mai jos, o versiune dulce, cu zahăr caramelizat și lamele de migdale, în ton cu spiritul Valetine’s Day. În fond, micile momente de bucurie ne înseninează zilele. De ce să nu profităm de sărbătoare, indiferent de cât de mult credem sau nu în ea.
Ingrediente pentru 4 felii mari de french toast caramelizat
4 ouă mari
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
300 ml/1 cană mare lapte, preferabil integral
4 felii mari sau 80 felii mici de pâine, chiar și uscată
4 linguri zahăr
100 g lamele de migdale
2 g sare
aromă de vanilie
100 g unt
Procedeu
Batem împreună într-un bol ouăle, laptele, jumătate din zahăr, sarea și extractul de vanilie.
Așezăm feliile de pâine într-o tavă unsă cu un strop de ulei și turnăm peste ele amestecul din bol. Le lăsăm să stea 2-3 minute astfel încât pâinea să absoarbă din lichid. Le întoarcem pe partea opusă pentru a absorbi de ambele părți. Este important să ne asigurăm că sunt bine îmbibate, fără zone uscate.
Când feliile au absorbit mai mult sau mai puțin tot amestecul semilichid, le luăm una câte una și le trecem prin lamelele de migdale, pe o farfurie. Trebuie să încercăm să facem să adere cât mai bine.
Adăugăm o lingură de unt într-o tigaie antiaderentă și le prăjim în serii de câte două sau câte una, dacă sunt mari.
Se întorc pe ambele părți până devin aurii și crocante. Spre final adăugăm câte puțin zahăr pe fiecare dintre părțile feliilor de pâine, și le mai ținem preț de câteva secunde în tigaie pe fiecare parte, pentru a obține efectul de caramelizare a zahărului.
Feliile de french toase caramelizat se scot pe o farfurie și se servesc așa calde, eventual completând cu fructe proaspete sau zahăr pudră, sau chiar ambele.