Dieta cu purine scăzute poate elimina unii nutrienți esențiali din alimentația ta, așa că, potrivit onlymyhealth.com, este important să știi ce sfaturi ne dau nutriționiștii, înainte de a adopta această dietă.
Oamenii au preferințe alimentare diferite – unii optează pentru o alimentație mai sănătoasă, în timp ce alții preferă mese mai grele. De asemenea, există diverse diete pe care oamenii le urmează, ajustându-și aportul de nutrienți în consecință. Dieta cu purine scăzute este, adesea, recomandată persoanelor care au pietre la rinichi sau probleme cu guta. Din cauza lipsei de informații, unele persoane ajung ca acesta să fie planul lor alimentar obișnuit, ceea ce poate fi, de fapt, dăunător sănătății lor.
Ce sunt purinele?
Purinele sunt compuși chimici organici care joacă un rol esențial în metabolismul celular. Acestea sunt componente ale acidului nucleic (ADN și ARN) și sunt esențiale pentru sinteza proteinelor și pentru transmiterea genetică. Purinele sunt prezente în alimente precum carne, pește și unele legume. Excesul de purine poate duce la acumularea de acid uric în corp, care poate cauza afecțiuni precum guta.
Ce este dieta cu purine scăzute?
Dieta cu purine scăzute presupune reducerea acidului uric din alimentație. Potrivit Shipa Singh, nutriționist la Spitalul Fatima, din Lucknow, o dietă cu purine scăzute nu ar trebui să conțină alimente care au un nivel ridicat de acid uric, cum ar fi carnea roșie, anumite fructe de mare, produsele din carne de pasăre și lactatele bogate în purine. Formarea acidului uric scade capacitatea organismului de a descompune alimentele, ceea ce duce la acumularea de cristale în articulații, provocând durere și inflamație. Prin urmare, persoanelor care suferă de pietre la rinichi sau de probleme cu guta și alte tulburări renale le este recomandat să urmeze o astfel de dietă. Totuși, este important de menționat că, în majoritatea cazurilor, dieta cu purine scăzute este doar o soluție temporară și nu ar trebui urmată pe termen lung.
Discutați cu medicul înainte de a trece la o dietă cu purine scăzute
Decideți dacă aveți cu adevărat nevoie de o dietă cu purine scăzute. În primul rând, trebuie să discutați cu medicul dumneavoastră pentru a afla dacă este necesar să treceți la o dietă cu purine scăzute sau dacă reglarea alimentației normale ar fi suficientă. Dieta cu purine scăzute poate ajuta la gestionarea gutei și a pietrelor la rinichi. Aceasta ajută la gestionarea disfuncțiilor renale, dar poate fi destul de complicată. Motivul este că elimină majoritatea vitaminelor, proteinelor și carbohidraților din alimentație, ceea ce poate afecta nivelul de energie și alte funcții ale corpului. În schimb, urmatul dietei mediteraneene poate ajuta la reducerea riscului de diverse afecțiuni.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Dieta cu purine scăzute exclude majoritatea cărnii
Un alt aspect important, de luat în considerare, este dacă sunteți o persoană care iubește să mănânce carne și are nevoie de proteine în corp. Acest lucru ar putea deveni o provocare pe durata dietei cu purine scăzute. Dacă aveți pietre la rinichi, acesta este un alt caz, dar altfel, această dietă poate deveni iritantă.
Mesele complete nu au un impact negativ
De fapt, este posibil ca reducerea producției de acid uric în organism să poată fi realizată și printr-o alimentație echilibrată, chiar dacă măsura nu va fi la fel de eficientă ca o dietă cu purine scăzute. Astfel, o alimentație sănătoasă poate preveni nevoia de a elimina anumite alimente delicioase din dietă.
Aceste alimente pot face parte dintr-o masă completă:
- Lapte degresat, iaurt și brânză
- Ouă, consumate de câteva ori pe săptămână
- Cafea
- Cartofi
- Nuci (cu moderație)
- Fructe și legume integrale
Alegeți vinul în loc de bere
Dacă sunteți o persoană care consumă alcool, ar trebui să faceți schimbarea către vin. Vinul are un nivel scăzut de purine și produce o cantitate mică de acid uric, spre deosebire de bere, care este o băutură bogată în purine și trebuie evitată strict.
Renunțați la sardine
Există anumite alimente pe care le consumăm regulat, ca parte a meselor, care ar trebui să fie eliminate. Dacă aveți o afecțiune renală, pietre la rinichi sau probleme cu guta, ar trebui să evitați sardinele din alimentația dumneavoastră.
Alte alimente care ar trebui evitate:
- Anșoa
- Bacon
- Fulgi de ovăz
- Ficatul
- Fasole
- Mazăre uscată
Aceste alimente conțin o cantitate ridicată de acid uric, ceea ce poate agrava pietrele la rinichi și inflamația gutelor. Deși există legume care conțin purine, ele nu cresc nivelul de acid uric în corp la un nivel ridicat. Aceste legume includ conopida, spanacul și ciupercile, care pot fi consumate cu moderație.
Creșteți consumul de apă
Este foarte important să vă creșteți aportul de apă, dacă aveți orice tip de afecțiune renală, în special în cazul pietrelor la rinichi. Acidul uric este eliminat din organism prin urină, iar consumul mai multor lichide poate ajuta la reducerea acidului uric din corp și a formării pietrelor. Astfel, nu va permite acidului uric să se acumuleze în articulații sau în alte părți ale corpului. Potrivit cercetărilor, consumul a 2-3 litri de apă pe zi poate reduce riscul de pietre la rinichi și guta cu până la 54%.
Dieta cu purine scăzute este o soluție temporară
Corpul nostru are nevoie de o dietă echilibrată, pentru ca toate funcțiile să se desfășoare corespunzător. Dieta cu purine scăzute este destinată persoanelor care suferă de afecțiuni renale grave și gută, care necesită atenție medicală imediată. Astfel, pentru a trata aceste afecțiuni, dieta cu purine scăzute ajută la accelerarea procesului de recuperare și la prevenirea complicațiilor. Această dietă este recomandată pentru o perioadă limitată, doar dacă pacientul are pietre la rinichi sau alte problem de sănătate din această sferă. După aceea, se poate reveni la o dietă normală, care să conțină un echilibru al tuturor nutrienților.