Ce reprezintă simbolul „e” de pe ambalajele alimentelor/ Marja de eroare acceptabilă în greutatea unui produs/ Când este cazul să faci reclamație la Protecția Consumatorului

greutate Captură G4Food/ Maldita.es

Simbolul „e” de pe ambalajele alimentare este o declarație a producătorului care indică faptul că greutatea produsului respectă sistemul „mediei”. Acest simbol este utilizat pentru a asigura consumatorii că greutatea produsului este conformă cu Regulamentul privind greutățile și măsurile din 2006. Cu alte cuvinte, greutatea menționată pe ambalaj poate avea o mică marjă de eroare, scrie Positive ID Labels.

Pentru a respecta acest sistem, trebuie îndeplinite trei reguli:

  1. Greutatea medie a produselor nu trebuie să fie mai mică decât cantitatea nominală indicată.
  2. Numărul de produse care au un deficit de greutate mai mare decât eroarea negativă tolerabilă trebuie să fie sub un anumit nivel stabilit.
  3. Niciun produs nu trebuie să aibă o greutate mai mică de două ori decât eroarea negativă tolerabilă.

Marjele acceptate de eroare

Cantitate (g sau ml) Marja acceptată de eroare
5 – 50 9%
50 – 100 4-5 g
100 – 200 4-5%
200 – 300 9 g
300 – 500 3%
500 – 1000 15 g
1000 – 10000 1-5%

De exemplu, dacă pe ambalaj scrie 35 g, atunci greutatea reală a produsului trebuie să fie între 31,85 g și 38,15 g (într-o marjă de ±9%).

Simbolul „e” este utilizat doar în Europa și servește pentru a informa consumatorii că greutatea produsului poate să nu fie exact aceeași cu cea indicată pe ambalaj, dar rămâne în limitele reglementate.

Data viitoare când veți constata că nu vă ajunge cantitatea de lapte sau smântână pentru realizarea prăjiturii, deși ați cumpărat exact necesarul cerut de rețetă, verificați tabelul și, dacă observați depășirea marjei de eroare, înaintați o plângere la Protecția Consumatorului.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *