Minerul care a transformat o pasiune într-o mică afacere: Florin Gârgă are o cireadă de vaci „Jersey” și spune că nu mai face față comenzilor: „Cererea e foarte mare. Avem clienți și din Spania, Belgia, Germania” / Cum a ajuns să acceseze fonduri europene

Sursa foto: colaj foto Cronica Vaii Jiului / Facebook Sursa foto: colaj foto Cronica Vaii Jiului / Facebook

La mina Livezeni, Florin Gârgă coboară zilnic sub pământ pentru a extrage huilă, dar acasă, la Lonea, se ocupă de cireada sa de vaci Jersey, o rasă renumită pentru calitatea excepțională a laptelui. Aventura sa agricolă a început cu o singură vacă primită de la socri și a prins avânt datorită accesării fondurilor europene, notează Cronica Văii Jiului.

Florin Gârgă nu avea experiență în creșterea bovinelor, dar a avut curajul să investească timp și resurse într-un proiect agricol. „Este o vacă de lapte, cu cel mai gras lapte din lume. Sunt, de origine, din Danemarca, iar laptele are grăsime de 6%. Se face foarte bine telemeaua, untul, iaurtul. Putem procesa o gamă largă de produse, fiindcă laptele este gras”, a explicat fermierul.

Florin și soția sa, Adela, au investit luni de zile în documentare și planificare pentru a accesa fonduri europene. „Ne-am documentat înainte, vreo două, trei luni. Am citit despre ele, să vedem cum se adaptează, toate cele și așa am hotărât să le aducem”, povestește Florin.

„Nu facem față cu vânzările acum”

Primele vaci Jersey au fost cumpărate de la un importator din țară, iar astăzi familia Gârgă are propria cireadă, care include și exemplare din Danemarca. „Acum avem văcuțe și din Danemarca, 4 bucăți. E profitabil, că toată lumea vine la noi. Nu facem față cu vânzările acum”, spune antreprenorul.

Pentru Adela, munca la fermă este un angajament de zi cu zi, dar și o pasiune. „Trebuie curățate, îngrijite. Trebuie iubite, în primul rând. Dacă știam ce ne așteaptă? Nu știam! Cu așa multe vaci, nu știam. Știam de la părinții mei, care au avut și ei o vacă. Știam cum se mulge o vacă, cu mâna, dar nu știam cum se procesează laptele la așa multe vaci, cu mulgătoarea. A fost pentru noi un început de la zero”.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


„Avem clienți și din Spania, Belgia, Germania”

Familia Gârgă produce și comercializează lactate fără E-uri sau conservanți, iar cererea este atât de mare încât abia fac față comenzilor. „Litrul de lapte, din această specie de vaci, se vinde cu 7,5 lei. Oamenii au și stație de îmbuteliere și clienții sunt de peste tot”, spune Florin.

Distribuția este realizată întâi la nivel local, iar apoi la export. „Avem clienți și din Spania, Belgia, Germania. Exportăm. Lapte nu trimitem, dar brânză, unt, caș, vidate, punem în pachet, iarna și trimitem. Doar iarna, vara nu putem”, explică Adela.

Cât costă o vacă rasa Jersey

Prețurile pentru vacile Jersey sunt ridicate, o singură vacă costă de la 2.500 de euro în sus, însă avantajele sunt considerabile. „Sunt de talie mică, nu mănâncă mult, dar trebuie îngrijite cu atenție”, spune Florin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *