Parisul a organizat prima competiție dedicată „celui mai bun mocktail”, marcând astfel inițiativa „Dry January”, luna în care oamenii sunt încurajați să renunțe la alcool / O băutură pe bază de morcov, miere, sirop de lămâie și rozmarin afumat a fost declarată câștigătoare

Sucuri naturale de fructe Foto caracter ilustrativ / Sursa: Pixabay

Parisul a organizat prima competiție dedicată „celui mai bun mocktail”, marcând astfel inițiativa „Dry January”, luna în care oamenii sunt încurajați să renunțe la alcool. Evenimentul s-a desfășurat în primăria orașului, unde trei tineri cursanți s-au întrecut pentru primul loc în fața unui juriu format din zece persoane, informează Euronews.

Câștigătorul competiției a fost Hyppolite Damon, student la școala de ospitalitate EPMT, care a impresionat juriul cu un mocktail pe bază de morcov, miere, sirop de lămâie și rozmarin afumat. „Este aproape un suc detox și totul este făcut în casă”, a declarat Damon.

Pe lângă concurs, trei cluburi de noapte din Paris și-au prezentat cele mai recente creații fără alcool, încercând să atragă atenția juriului și a publicului asupra unor alternative sănătoase.

Alcoolul, o problemă de sănătate publică

Viceprimarul Parisului responsabil de sănătate publică, Anne-Claire Boux, a subliniat importanța unui astfel de eveniment pentru conștientizarea riscurilor consumului de alcool. „Pentru noi, este foarte important să susținem Dry January, deoarece alcoolul este o problemă reală de sănătate publică, cu toate bolile pe care le cauzează. În 2023, alcoolul a provocat 49.000 de decese”, a declarat Boux pentru Euronews Health.

Oficialul parizian a menționat, de asemenea, rolul pe care alcoolul îl joacă în accidentele rutiere, precum și în cazurile de violență sexistă și sexuală. „Este important să arătăm că poate exista o alternativă la fel de plăcută, care nu afectează atmosfera festivă”, a adăugat Boux.

În timp ce Parisul a susținut activ această inițiativă, guvernul francez nu a sprijinit oficial campania Dry January, spre deosebire de Regatul Unit, unde inițiativa a fost adoptată de Public Health England încă din 2015. Recent, mass-media franceză a investigat influența puternică a lobby-ului producătorilor de alcool asupra deciziilor politice, aspect criticat de ONG-uri.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Bernard Basset, medic și președintele organizației Addiction France, a subliniat simbolismul organizării competiției într-o instituție publică importantă: „Este adevărat că guvernul francez nu doar că nu a dorit să susțină Dry January, dar la început i s-a opus. Faptul că acest eveniment are loc astăzi în cea mai mare primărie din Franța este un gest simbolic important”.

În 2019, 1 din 12 europeni cu vârsta peste 15 ani consuma alcool zilnic

Potrivit European Health Interview Survey (EHIS), în 2019, unul din doisprezece europeni cu vârsta peste 15 ani consuma alcool zilnic. Franța avea un număr mai mare de consumatori zilnici și săptămânali comparativ cu media europeană. Aproximativ 26% dintre europeni au declarat că nu au consumat alcool în ultimul an, procentul fiind ușor mai mic în Franța, de 23%.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) atrage atenția asupra legăturii dintre consumul de alcool și diverse probleme de sănătate, precum bolile hepatice, afecțiunile cardiovasculare, anumite tipuri de cancer și tulburările psihice, inclusiv depresia și anxietatea.

„Cheia este să îți evaluezi consumul. Știm că există recomandări pentru un consum cu risc redus”, a explicat Basset, referindu-se la limita maximă de două băuturi pe zi și la evitarea consumului zilnic, conform ghidurilor instituției naționale de sănătate publică.

„S-a demonstrat că, atunci când iei o pauză de la alcool în ianuarie, consumi mai puțin în lunile și anii următori, iar un consum redus este mai benefic pentru sănătate”, a conchis specialistul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *