„Sărbătorile de iarnă sunt despre bucurie, prieteni, familie și despre mâncare bună, dar alegerile noastre alimentare din această perioadă pot avea un impact semnificativ asupra sănătății”, a declarat Cristian Mărgărit, consultant în nutriție și fitness, pentru G4Food. În entuziasmul culinar specific sărbătorilor, comitem frecvent greșeli care ne pot afecta starea de bine și silueta.
Cristian Mărgărit ne explică cele mai frecvente cinci greșeli nutriționale și oferă soluții practice pentru a le evita.
1. Mâncatul excesiv la o singură masă
Cine nu a experimentat senzația de „nu mai pot, dar mai iau o gură” la mesele festive? Supraîncărcarea stomacului nu doar că ne face să ne simțim inconfortabil, dar poate duce la probleme digestive și acumularea kilogramelor nedorite.
Soluția: „În loc să mâncăm până la refuz, ar fi mai înțelept să ne bucurăm de porții mai mici, câte o ‘specialitate’ la o masă. Evităm antreurile, gustările și savurăm fiecare preparat fără grabă. Chiar dacă organismul poate tolera abuzuri alimentare ocazionale, e bine să avem și niște enzime digestive la îndemână”, explică Mărgărit.
2. Neglijarea legumelor și a salatelor
În fața abundenței de preparate grele, uităm adesea de legume și salate, deși acestea sunt esențiale pentru o digestie optimă și pentru menținerea senzației de sațietate.
Soluția: „Introducerea salatelor proaspete sau a legumelor gătite ușor alături de preparatele tradiționale poate echilibra mesele. Vom mânca prima dată carnea, pentru că are nevoie de nivelul maxim de acid din stomac, nu salatele, cum greșit se popularizează online”, avertizează specialistul.
3. Ignorarea activității fizice
După mesele bogate, tentația de a lenevi pe canapea este mare. Lipsa mișcării contribuie la acumularea kilogramelor și la senzația de somnolență.
Soluția: „O masă copioasă merge cel mai bine după un antrenament intens. Dar și plimbările scurte după masă pot stimula digestia și metabolismul”, recomandă Cristian Mărgărit. Totuși, atrage atenția că „după o noapte de petrecere, ultimul lucru de care are nevoie corpul (și în special ficatul) este de un efort fizic intens. O luăm ușor, până ne rehidratăm și ne revenim”.
4. Consumul excesiv de dulciuri, sucuri și produse de patiserie
Deserturile bogate în zahăr și grăsimi sunt omniprezente pe mesele de sărbători, dar consumul lor exagerat poate duce la creșteri bruște ale glicemiei și la acumularea grăsimilor.
Soluția: „În loc să ne umplem farfuriile cu toate dulciurile disponibile, ar fi mai bine să alegem câteva preferate și să le savurăm în porții mici, ca gustări, nu după mese”, sugerează Mărgărit.
5. Săritul peste mese pentru a „economisi calorii”
Mulți aleg să sară peste mese, sperând că vor compensa astfel excesele de la masa festivă. Această strategie, însă, este contraproductivă.
Soluția: „Săritul peste mese încetinește metabolismul și te face să exagerezi la masa principală. Încearcă să iei măcar un mic dejun proteic și mici gustări sănătoase pe durata zilei (fructe, nuci sau iaurt), astfel încât să nu ajungi în foame maximă în fața tentațiilor”, sfătuiește expertul.
BONUS: Consumul excesiv de alcool
Vinul fiert, țuica și alte băuturi alcoolice sunt omniprezente în perioada sărbătorilor, dar consumul excesiv poate aduce mai multe probleme decât beneficii. „Deși un pahar ocazional poate aduce voie bună, consumul excesiv de alcool adaugă calorii goale și poate afecta ficatul și sistemul digestiv. Mai mult, alcoolul poate stimula apetitul, ducând la consumul suplimentar de alimente”, explică Mărgărit.
Soluția: „Moderația este cheia: savurați băuturile preferate, dar cu măsură. Nu strică și un protector hepatic, pentru campionul lunii”.
Concluzie: Bucură-te de sărbători cu moderație!
„Sărbătorile nu trebuie să fie o scuză pentru excese. Cu puțină atenție și planificare, poți să te bucuri de preparatele preferate fără să-ți pui sănătatea în pericol. Moderația este cheia: porții mai mici, mai multe salate, mișcare după mese și un control asupra tentațiilor dulci sau alcoolice”, subliniază Cristian Mărgărit. În definitiv, sărbătorile sunt despre bucurie și echilibru – în farfurie și în viață-, conchide el.