Comisia Europeană a propus marți, 10 decembrie, modificări specifice ale cadrului juridic actual stabilit în Regulamentul de instituire a unei organizări comune a piețelor produselor agricole (OCP) și într-un nou regulament privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier împotriva practicilor comerciale neloiale.
Aceste propuneri vizează consolidarea poziției fermierilor și restabilirea încrederii între actorii din lanțul de aprovizionare agroalimentar. Ambele propuneri reflectă în mod direct mai multe recomandări ale dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE și răspund unora dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă sectorul agricol.
Îmbunătățirea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare agroalimentar și sprijinirea veniturilor acestora sunt obiective importante ale politicii agricole comune (PAC). Modificările specifice de astăzi vizează în mod specific consolidarea poziției fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare agroalimentar și obținerea unui grad mai ridicat de încredere între actori prin:
- consolidarea normelor privind contractele dintre fermieri și cumpărători, transformarea contractelor scrise într-o obligație generală și îmbunătățirea modului în care contractele pe termen lung țin seama de evoluțiile pieței și de fluctuațiile costurilor și ale condițiilor economice;
- introducerea obligativității instituirii unor mecanisme de mediere între fermieri și cumpărătorii acestora;
- stimularea organizațiilor de producători și a asociațiilor acestora prin îmbunătățirea puterii lor de negociere, permițând statelor membre să le acorde mai mult sprijin financiar în cadrul intervențiilor sectoriale din cadrul PAC și simplificând normele privind recunoașterea lor juridică;
- permițând UE să sprijine financiar organizațiile de producători care ar lua inițiative private pentru a gestiona crizele;
- definirea situațiilor în care termeni opționali precum „echitabil”, „echitabil” și „lanțuri scurte de aprovizionare” pot fi utilizați pentru a descrie organizarea lanțului de aprovizionare atunci când se comercializează produse agricole;
- extinderea posibilității ca fermierii și alți actori să convină asupra unor inițiative în materie de durabilitate cu anumite dimensiuni sociale, cum ar fi sprijinirea reînnoirii generațiilor, menținerea viabilității fermelor mici sau îmbunătățirea condițiilor de muncă ale fermierilor și ale lucrătorilor agricoli.
În paralel, Comisia propune noi norme privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier împotriva practicilor comerciale neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar interzise de așa-numita Directivă privind practicile comerciale neloiale. În medie, aproximativ 20 % din produsele agricole și alimentare consumate într-un stat membru provin dintr-un alt stat membru. Este necesar să se consolideze cooperarea dintre autoritățile naționale de aplicare a legii, în special prin îmbunătățirea schimbului de informații, a investigațiilor și a colectării sancțiunilor.
Propunerea privind asigurarea respectării normelor la nivel transfrontalier împotriva practicilor comerciale neloiale va consolida și mai mult asigurarea respectării normelor împotriva practicilor comerciale neloiale în relațiile dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, prin sprijinirea asigurării respectării normelor la nivel transnațional. Propunerea introduce norme procedurale privind modul în care această cooperare în cazurile transfrontaliere ar fi realizată și realizată.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Prin instituirea unui mecanism de asistență reciprocă, autoritățile naționale de aplicare a legii vor avea posibilitatea de a solicita și de a face schimb de informații și de a solicita unei alte autorități de aplicare a legii să ia măsuri de asigurare a respectării legislației în numele lor. Această abordare permite autorităților de aplicare a legii să convină asupra lansării unei acțiuni coordonate ori de câte ori există suspiciuni întemeiate privind practici comerciale neloiale pe scară largă cu o dimensiune transfrontalieră. Astfel de investigații consolidează protecția la nivelul UE a fermierilor și a furnizorilor mici și mijlocii împotriva practicilor comerciale neloiale din cadrul lanțului de aprovizionare agroalimentar.
„Pe măsură ce se apropie sezonul festiv și familiile se reunesc pentru a lua masa împreună, ne amintim de devotamentul fermierilor care fac posibile aceste momente în jurul mesei. Echitatea pentru fermieri este o prioritate-cheie. Venituri decente, prețuri echitabile, o poziție de negociere mai puternică în cadrul lanțului alimentar și o protecție mai bună. De aceea, ca una dintre primele măsuri ale acestui mandat, sunt mândru să anunț propuneri care le vor consolida poziția competitivă.”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a declarat.
Comisia Europeană a întreprins în 2024 mai multe acțiuni ca urmare a angajamentului său de a răspunde preocupărilor fermierilor. La 22 februarie, Comisia și-a prezentat primele acțiuni de simplificare pentru a reduce sarcina administrativă pentru fermierii din UE într-un mod durabil. La 15 martie, Comisia și-a prezentat propunerea de revizuire specifică a politicii agricole comune, care a intrat în vigoare la 25 mai, după ce a fost aprobată cu succes de Consiliu și de Parlamentul European. Comisia a publicat, marți, de asemenea, o prezentare generală a măsurilor specifice de simplificare a PAC introduse de la începutul anului, raportând cu privire la progresele înregistrate în punerea lor în aplicare și evaluând impactul lor economic, social și de mediu. În general, pachetul de simplificare a ajutat fermierii din UE prin reducerea birocrației, economisirea timpului, asigurarea securității juridice și oferirea unei mai mari flexibilități în gestionarea fermelor lor.
Tot în luna martie, Comisia a prezentat un document de reflecție cu posibile căi de consolidare a poziției fermierilor în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente, în urma solicitării Consiliului European de a acționa cu privire la provocările cu care se confruntă în prezent sectorul agricol. În aprilie, Comisia a adoptat un raport privind punerea în aplicare a normelor UE împotriva practicilor comerciale neloiale în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente și a lansat noul Observator al lanțului agroalimentar al UE (AFCO). Aceasta din urmă a organizat prima sa reuniune în iulie pentru a îmbunătăți încrederea și cooperarea în cadrul lanțului de aprovizionare agroalimentar. În plus, în interesul creșterii încrederii și echității de-a lungul lanțului de aprovizionare cu alimente, Comisia monitorizează, de asemenea, fermierii și furnizorii din întregul lanț de aprovizionare cu alimente agricole din toate statele membre pentru a evalua aceste măsuri în curs. Răspunsurile sunt deschise până la 20 decembrie 2024.
Modificările legislative specifice propuse de Comisie la OCP și noul regulament propus privind aplicarea transfrontalieră a practicilor comerciale neloiale vor fi discutate acum de Parlamentul European și de Consiliu în vederea adoptării lor.
În paralel cu propunerile de mai sus, Comisia a luat măsuri suplimentare pentru a sprijini sectorul agricol. Comisia a adoptat, de asemenea, o modificare a Regulamentului„de minimis” pentru sectorul agricol, care scutește sumele mici de sprijin în sectorul agricol de la controlul ajutoarelor de stat. Regulamentul revizuit permite statelor membre să sprijine fermierii într-o măsură mai mare într-un mod simplu, rapid, direct și eficient, deoarece un astfel de sprijin de minimis nu trebuie să fie notificat Comisiei și nici aprobat de aceasta.