Pesta porcină decimează industria cărnii de porc din Ucraina / Datele sunt alarmante și anunță o scădere cu 50% a efectivelor de porci / Virusul supraviețuiește și în carnea congelată

carne porc Sursa foto: Artem Merzlenko | Dreamstime.com

Pesta porcină a decimat efectivele de porci din Ucraina, iar situația continuă să se agraveze. Până acum, de la începutul anului, Ucraina a avut 67 de focare de PPA (pestă porcină africană), cu 46% mai multe decât anul trecut.

În aceste condiții,  procesatorii de carne ucraineni sunt convinși că industria cărnii de porc trebuie să se aștepte la o situație mai mult decât critică.

Potrivit lui Nikolay Babenko, șeful Asociației ucrainene a cărnii, țara a pierdut aproximativ 500 000 de porci din cauza PPA, în ultimii ani. Până la sfârșitul anului 2024, populația de porci din țară ar putea scădea cu 30% până la 50%, ceea ce ar duce prețul cărnii de porc la un nivel record de 300 UAH (7,2 $) pe kg, față de 190 – 200 UAH (4,6 – 4,8 $) în present, potrivit pigpregress.net

Vezi detalii

Fermele mari sunt reticente în raportarea focarelor de pestă porcină

În fața acestor cifre, chiar și cei mai optimiști dintre fermieri își pierd speranța într-o redresare rapidă a sectorului, cu atât mai mult, cu cât este foarte greu de ținut o evidență strictă a pierderilor de porcine, în condițiile în care chiar și fermele mari sunt reticente în raportarea focarelor de pestă porcină, către organele de control veterinar.

Lupta cu focarele de pestă porcină este cu atât mai dificilă în Ucraina, cu cât aproximativ 50% din populația de porci este crescută în gospodării mici, care întâmpină dificultăți în implementarea măsurilor de biosecuritate, necesare pentru prevenirea răspândirii bolii.

Problemele majore cu care se confruntă această industrie sunt legate de faptul că țara are capacități limitate de detectare și monitorizare, ceea ce întârzie identificarea bolii, cât și faptului că virusul poate supraviețui timp îndelungat în produse din carne de porc refrigerate sau congelate, ceea ce complică eliminarea sa.

Răspândirea pestei porcine este facilitată de fermele în care nu sunt respectate normele de siguranță veterinară de bază,  în special fermele mici, administrate de școli sau închisori, unde practica de a hrăni porcii cu deșeuri alimentare este încă larg răspândită.

În vara acestui an, mulți fermieri au fost încurajați de prețul mic al furajelor să opteze pentru creșterea porcilor, ceea ce a dus la o stabilizare a efectivului de porcine la nivelul de dinainte de război, adică 5,2 milioane capete de porci.

Acum însă, creșterea treptată a prețurilor furajelor, dar și a focarelor de PPA îi vor scoate pe unii fermieri din afaceri, a declarat Alexander Golizdra, directorul departamentului de comunicare al KSG Agro, un important crescător de porci ucrainean.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *