Importurile masive de carne de porc afectează grav fermele din România, iar motivele sunt complexe, fiind legate atât de economie, legislație dar și de problemele sanitare.
Anul acesta, valoarea importurilor de carne de porc în România, a continuat să fie semnificativă. Numai în primele patru luni ale anului, importurile de carne și preparate de carne au totalizat 599 milioane euro. Nici în luna septembrie lucrurile nu stăteau mai bine, astfel că 80% din carnea de porc de pe rafturile magazinelor, provenea din import. Per total, importurile au depășit un miliard de euro, potrivit datelor INS, ceea ce confirmă dependența României de carne de porc din import.
Este evident că acest nivel ridicat al importurilor are un impact semnificativ asupra producătorilor locali, afectând competitivitatea acestora pe piață. În același timp, este nevoie de o serie de măsuri strategice pentru sprijinirea producției interne și reducerea dezechilibrului comercial.
După cum se știe, românii sunt, dintotdeauna, mari consumatori de carne de porc. Nu degeaba este celebră vorba potrivit căreia ”cea mai bună legumă este porcul”. Ori, în aceste condiții, faptul că 80% din carnea de porc disponibilă pe piață provine din import, este o mare lovitură atât pentru economia țării, cât și pentru industria autohtonă.
Această situație a fost agravată și de pesta porcină africană, care a dus la reducerea drastică a efectivelor de porci, cât și a scroafelor reproducătoare. În condițiile în care peste 50.000 de scroafe au murit, multe ferme sunt reticente acum în a-și popula efectivele, din cauza riscului crescut de contaminare. Toate aceste probleme reflectă necesitatea unor măsuri urgente și coordonate, pentru a sprijini fermele de porci din România și a reduce dependența de importuri.
Ce este de făcut pentru salvarea porcului românesc? Care este impactul importurilor asupra fermelor de porci autohtone și, implicit, a prețurilor ?
Ioan Ladoși: ”Asistăm la reducerea marjei de profit pentru fermele autohtone, până la decapitalizarea acestora”
Ioan Ladoşi, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR), a declarat, în exclusivitate, pentru G4food:
”Impactul importurilor asupra fermelor de porci autohtone poate limita capacitatea acestora de negociere a prețului cu ceilalți actori din sectorul de producere și comercializare a cărnii de porc, mai ales a fermelor care nu integrează și celelalte verigi ale lanțului: abatorizare, distribuție, comercializare etc.
În condițiile în care efectivele de porcine din fermele comerciale au scăzut drastic, pe fondul evoluției pestei porcine africane, (începând din 2017 și până în prezent) peste care s-au suprapus si alte crize în ultimii patru ani, sectorul autohton nu mai reușește să răspundă cererii de carne de porc din piață, mai ales din piața cărnii proaspete.
Limitarea capacității de negociere la care ne referim se manifestă mai ales în piața cărnii proaspete, al cărui preț, în statele mari producătoare de porcine, variază în funcție de prospețime (termen de valabilitate). De exemplu, prețul cel mai mare cu care se tranzacționează este în primele 24 ore de la abatorizare, urmând ca acesta să scadă pe măsură ce durata de timp de la abatorizare crește.
Astfel, operatorii din piață pot aduce carne proaspătă din comerț intracomunitar, în limita de valabilitate, la un preț mai scăzut în piața din România, fapt care pune presiune pe fermele comerciale autohtone. În acest context, asistăm la reducerea marjei de profit pentru fermele autohtone până la decapitalizarea acestora, fapt care încetinește investițiile în capacități de producție suplimentare sau modernizarea celor existente și conduc chiar la ajustarea volumului de producție.
În plus, prețurile la raft mai mici pentru carnea de porc din import pot influența alegerea consumatorilor și scăderea consumului de carne de porc produsă în România, mai ales în perioadele de criza economică când scade puterea de cumpărare”, spune președintele APCPR.
Prioritate: elaborarea unei strategii pe termen mediu și lung care să răspundă provocărilor viitoare pentru sectorul de creșterea porcinelor
Ioan Ladoşi consideră că guvernul trebuie să vină în sprijinul fermierilor cu măsuri concrete, pentru a putea reduce dependența de importuri. Cele mai importante măsuri pe care trebuie să le ia Executivul, sunt, în opinia preşedintelui Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc din România, următoarele:
- Stoparea PPA / despăgubiri corecte pentru fermele afectate, care să fie acordate la timp
- Măsuri care să conducă la capitalizarea fermelor, revizuirea taxelor și impozitelor locale/generale, atât valoric cât și din punct de vedere al numărului acestora
- Programe de finanțare / împrumuturi bancare cu dobânzi reduse pentru capital de lucru și flexibilizarea condițiilor de acordare
- Aducerea în zona comercială a producătorilor mici (30-100 capete, de exemplu) prin stimularea asocierii, a grupării acestora în jurul unor abatoare sau procesatori locali= fiscalizare, siguranță alimentară, sănătate animală. (De exemplu, există aproximativ 37 de abatoare, care au o capacitate de abatorizare săptămânală de la sub 100 capete, până la max. 200 capete, care ar putea fi stimulate să devină actori importanți în plan local pentru crescătorii de porcine și care ar putea contribui la aprovizionarea cu carnea proaspătă pentru piețele locale sau dezvoltarea unor piețe de nișă pentru produse specializate etc.)
- Finanțare pentru achiziție de efective matcă (animale de prăsilă) pentru dezvoltarea /popularea sectorului de reproducție și asigurarea purceilor pentru îngrășare din producție autohtonă atât pentru fermele noi cât și pentru fermele care au fost afectate de PPA
- Programe de finanțare / investiții în ferme noi (program similar celui care este deja în derulare prin Legea nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie cu modificările și completările ulterioare)
- Elaborarea unei strategii pe termen mediu și lung care să răspundă provocărilor viitoare pentru sectorul de creșterea porcinelor din punct de vedere al bunăstării și sănătății animalelor, cerințelor de mediu și schimbărilor climatice, prin care să fie identificate obiectivele principale, mijloacele care să conducă la atingerea acestora și necesarul de investiții și surse de finanțare”, susține președintele APCPR.
”Este obligatorie stoparea/ limitarea comerțului cu porcine vii și carne de porc în mediul online, fără documente sanitar-veterinare, sau de la animale neidentificate”
În ceea ce privește măsurile care ar trebui luate pentru combaterea pestei porcine, Ioan Ladoși consideră că se impune ”controlul mișcării efectivelor de porcine, a produselor din carne de porc, identificarea și înregistrarea porcinelor, mai ales din gospodăriile populației.
Totodată este obligatorie stoparea / limitarea comerțului cu porcine vii și carne de porc în mediul online, fără documente sanitar-veterinare, sau de la animale neidentificate. Și, nu în ultimul rând, se impune controlul mistreților și reducerea populației de mistreți, mai ales la cantoane și fonduri de vânătoare”, ne-a declarat președintele APCPR.