Anchetă BBC: Pasta de tomate „italiană” din supermarketurile din Marea Britanie conține foarte probabil roșii provenite de pe câmpurile de muncă forțată din China

ancheta BBC campurile de munca fortata din China rosii chinezesti in conserve rosii din campuri de munca fortata foto: xinhuanet.com

Conservele de roșii vândute în mai multe supermarketuri din Marea Britanie conțin, după toate probabilitățile, roșii cultivate și recoltate în China, de pe mari plantații care folosesc munca forțată, rezultă dintr-o investigație a BBC.

Unele produse au cuvântul „italian” în denumire, precum „Italian Tomato Purée” vândut de lanțul de supermaketuri Tesco. Altele includ această descriere pe etichetă, cum ar fi „Double Concentrate Puréed Italian grown tomatoes” de la Asda, sau „Essential Italian Tomato Purée”, de la Waitrose.

Un total de 17 produse, majoritatea mărci proprii vândute în Marea Britanie și Germania, probabil conțin roșii chinezești, potrivit testelor comandate de BBC World Service.

Vezi detalii

Secretul știut de toată lumea al roșiilor chinezești din Xinjiang

Majoritatea roșiilor din China provin din regiunea Xinjiang, unde producția este legată de munca forțată a minorităților uigure și altor grupuri musulmane. ONU acuză statul chinez de tortură și abuzuri asupra acestor minorități, dar China neagă aceste acuzații și susține că drepturile lucrătorilor sunt respectate prin lege.

Din China provine circa un sfert din producția mondială de roșii, regiunea Xinjiang având o climă propice pentru acest tip de cultură. Este zona în care China a încarcerat un număr foarte mare de etnici de religie musulmană în 2017, iar mai multe grupuri pentru protecția drepturilor omului au acuzat statul chinez de faptul că aceștia sunt practic închiși în structurile de pe aceste câmpuri de producție, pe care China le numește „campusuri de reeducare”.

BBC a stat de vorbă cu 14 persoane care au experimentat sau au fost martorii muncii forțate în câmpurile de roșii în ultimii 16 ani. „Ni s-a spus că roșiile vor fi exportate în toată lumea”, a declarat una dintre aceste persoane, adăugând că dacă o persoană nu își îndeplinește planul de 650 kg de roșii pe zi este supusă socurilor electrice. O altă persoană, un profesor care este din 2015 închis în această structură pentru niște nereguli pe documentale de călătorie, a spus că atunci când nu și-a făcut planul a fost bătut.

Mărturiile sunt greu de verificat, însă ele sunt indirect susținute de cele cuprinse într-un raport ONU din 2022, în care se vorbește despre tehnici de tortură și muncă forțată în centrele de detenție din Xinjiang.

BBC a încercat să ia urma roșiilor din Xinjiang în drum spre Europa

Și anume, cu convoaie de tren, tranzitând state precum Kazakhstan, Azerbaijan, Georgia, iar de aici sunt încărcate pe nave maritime și ajung în Italia.

În Peinsulă, compania care apărea ca destinatar al transporturilor este compania Antonio  Petti, parte a unui mare grup industrial din sectorul prelucrării roșiilor. Aceasta a primit, potrivit anchetei BBC, mai bine de 36 de milioane de tone de roșii de la compania chinezească Xinjiang Guannong sau filiale ale acesteia, între 2020 și 2023.

Grupul Petti produce conserve sub brand propriu, dar și pentru diferite lanțuri de supermaketuri din Europa care vând produsele sub marcă proprie.

Ancheta BBC a supus testării 64 de conserve de pastă de tomate vândute în UK, Germania și Statele Unite, comparându-le cu altele din China și din Italia. Printre mostrele de conserve italiene s-au numărat și produse sub brand propriu ale unor lanțuri de distribuție, multe dintre ele produse de grupul Petti.

Metodologia anchetei

Sarcina de a verifica originea materiei prime a fost delegată unei firmă de renume internațional din Australia, Sound Certain, care a analizat elementele chimice din probele de tomate. Compania și-a început analiza creând ceea ce președintele său, Cameron Scadding, a numit „o amprentă”, care este unică fiecărei țări de origine, prin analiza elementelor pe care roșiile le absorb din apele și mineralele locale.

„Primul obiectiv al nostru a fost să stabilim care sunt elementele care definesc profilul al roșiilor chinezești, și care pe cele italiene. Și am descoperit că sunt foarte diferite”, a spus acesta.

Apoi, compania a comparat aceste profile cu cele ale celor 64 de mărci de pastă de tomate, dintre care majoritatea aveau înscris pe etichetă faptul că ar conține roșii italiene sau dădeau impresia că ar conține, alte câteva neavând menționată nicio origine.

Rezultatele de laborator au arătat că multe dintre acestea conțineau materie primă de proveniență italiană, inclusiv dintre cele vândute în US, printre care mărci italiene de top precum Mutti sau Napolina, și câteva dintre cele vândute în Germania și UK, printre care cele vândute de rețele de distribuție top class precum Sainsbury’s sau Marks & Spencer.

17 din 64 produse au rezultat ca având roșii care corespund perfect profilului roșiilor chinezești

Însă, 17 dintre cele 64 conțineau roșii din China, iar dintre acestea 10 sunt produse de compania italiană Petti, importatorul care apărea des  ca destinatar în documentele comerciale verificate de autorii anchetei.

În replică, supermarketurile vizate au spus că iau foarte în serios aceste acuzații și au declanșat investigații interne care nu au confirmat prezența roșiilor chinezești în produsele comercializate. Unele dintre ele au contestat metoda folosită de anchetă, grupul Tesco a oprit aprovizionarea cu ele, iar Rewe a retras imediat produsele de la raft. Dar Waitrose, Morrisons, Edeka și Rewe au spus că au făcut propriile teste și rezultatele obținute le contrazic pe cele ale anchetei.

Însă, unul dintre lanțurile de pe listă, Lidl, a admis că într-unul dintre produsele vândute în Germania, Baresa Tomatenmark, produs de societatea italiană Giaguaro, au fost folosite „pentru scurt timp” roșii din China din cauza problemelor de aprovizionare și că vor investiga speța. Giaguaro, la rândul său, a comunicat că toți furnizorii săi respectă drepturile lucrătorilor și că actualmente nu folosește roșii de proveniență chinezească în produsele sale. Dar BBC a ajuns la concluzia că roșiile erau furnizate de compania Cofco Tunhe din Xinjiang, sancționată de Statele Unite pentru că practică munca forțată.

În 2021, una dintre fabricile grupului Petti a fost percheziționată de carabinierii italieni cu suspiciunea de fraudă – presa italiană a relatat că roșii chinezești și alte roșii de origine străină erau prezentate drept italiene. Însă,  la un an după percheziție, ancheta s-a închis, iar cazul nu a ajuns în instanță. Petti a negat acuzațiile legate de roșiile chinezești.

Reporter BBC sub acoperire

Ca parte a investigației asupra grupului Petti, un reporter sub acoperire de la BBC s-a dat drept om de afaceri interesat să plaseze o comandă mare la firmă. Invitat să viziteze o fabrică a companiei din Toscana de către Pasquale Petti, director general al Italian Food, parte a grupului Petti, reporterul l-a întrebat dacă Petti folosește roșii chinezești.

„Da… În Europa nimeni nu vrea roșii chinezești. Dar, dacă pentru dumneavoastră este în regulă, vom găsi o modalitate de a produce la cel mai bun preț posibil, chiar folosind roșii chinezești”, a spus el.

Petti a trimis apoi ceea ce a spus că este ultima sa factură de la Xinjiang Guannong, datată octombrie 2020, însă reporterul sub acoperire a observat o etichetă pe un butoi livrat către Petti, datată august 2023.

Camera ascunsă a reporterului a surprins, de asemenea, un detaliu esențial – o duzină de butoaie albastre de pastă de roșii aliniate în interiorul fabricii. O etichetă vizibilă pe unul dintre ele indica: „Xinjiang Guannong Tomato Products Co Ltd, data producției 2023-08-20”.

În răspunsul său la investigația BBC, grupul Petti a declarat că nu a mai achiziționat produse de la Xinjiang Guannong de când compania a fost sancționată de SUA pentru utilizarea muncii forțate în 2020, dar a recunoscut că a cumpărat în mod regulat pastă de roșii de la o companie chineză numită Bazhou Red Fruit.

Această firmă „nu este implicată în muncă forțată”, a spus Petti. Totuși, investigația BBC a descoperit că Bazhou Red Fruit are același număr de telefon cu Xinjiang Guannong și alte dovezi, inclusiv analiza datelor de expediere, sugerează că Bazhou este o companie paravan.

Petti a adăugat: „Pe viitor, nu vom importa produse din roșii din China și ne vom îmbunătăți monitorizarea furnizorilor pentru a asigura respectarea drepturilor omului și ale muncitorilor”.

Spre deosebine de SUA, UK și Europa nu au interzis încă importurile din Xinjiang

În timp ce SUA a introdus o legislație strictă pentru a interzice toate exporturile din Xinjiang, Europa și Regatul Unit adoptă o abordare mai relaxată, permițând companiilor să se autoreglementeze pentru a se asigura că munca forțată nu este utilizată în lanțurile de aprovizionare.

Acest lucru ar urma să se schimbe și în UE, care s-a angajat să adopte legi mai stricte în acest sens, spune Chloe Cranston, de la ONG-ul Anti-Slavery International. Însă ea avertizează că acest lucru va face și mai probabil ca Regatul Unit să devină „un depozit” pentru produsele realizate prin muncă forțată. „Din păcate, Legea privind sclavia modernă din Regatul Unit nu este deloc potrivită scopului său”, afirmă ea.

Problema a fost ridicată de curând și în Parlamentul britanic, unde un secretar de Stat pentru Mediu, Alimentație și Afaceri Rurale (Defra) a declarat că aceasta este „extrem de îngrijorătoare”. Baroana Hayman de Ullock a spus în Camera Lorzilor că departamentul are în lucru o analiză legată de etichetare, pentru ca etichetele să fie „o modalitate de a informa mai bine consumatorii”.

În timp ce Dario Dongo, jurnalist și avocat specializat în domeniul alimentar, afirmă că descoperirile expun o problemă mai amplă – „adevăratul cost al alimentelor”. „Așadar, atunci când vedem un preț scăzut, trebuie să ne întrebăm: Ce se află în spatele lui? Care este adevăratul cost al acestui produs? Cine plătește pentru el?”

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *