Ceva dulce | Cum prepari prăjitura de mălai, sau turta de mălai a bunicii/Nu mai e la fel de populară, deși poate fi îmbunătățită cu arome la care bătrânii noștri nici nu visau

Prăjitura de mălai, rețeta ca pe vremuri, îmbunătățită Fotp: Rețetele lui Ovidiu/Papamond

Prăjitura de mălai, sau mălaiul dulce nu mai sunt nici pe departe la fel de populare cum erau în urmă cu 100 de ani. Țăranii mai puțin înstăriți aveau acces mai rar la grâu, iar mălaiul era alimentul de bază. Însă mălaiul nu înlocuia doar pâinea, ci și prăjitura. Femeile bătrâne își mai amintesc cum se făcea o „turtă de mălai dulce”. În plus, era și o rețetă de post, fără lapte, însă în restul anului, la rețetă se folosea lapte prins.

Astăzi, prăjitura de mălai sau mălaiul dulce este doar o curiozitate, gustată puțin, dar nu la fel de apreciată ca și în trecut.

Pe vremuri, tot ce aveau nevoie era de făină de mălai (3 părți), făină albă (o parte), apă fiartă, zahăr și un ou. Așa se făcea aluatul și să punea la copt. Acum însă avem alte opțiuni și o putem face mai bună.

Avem nevoie de:

  • 3 căni făină de mălai
  • 1 cană făină albă
  • Puțină sare
  • 2 ouă
  • 50 ml ulei
  • 1 cană zahăr (sau după gust)
  • Coaja de la o lămâie
  • 1 plic de zahăr vanilat
  • 1 plic de praf de copt
  • 450 ml de lapte prins sau iaurt

Cum procedăm:

Amestecăm făina de mălai cu cea albă (e important să păstrăm cantitățile, respectiv un sfert făină albă și trei sferturi, de mălai). Se adaug praful de copt, sarea, zahărul, apoi pe rând se adaugă uleiul, laptele prins, ouăle și coaja de lămâie și se amestecă foarte bine totul, apoi se toarnă aluatul într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptorul încins la 180 de grade, pentru 35-40 de minute.

La final, după ce s-a răcit, puteți orna cu zahăr pudră pe deasupra. Este excelentă lângă o cană de lapte.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Buna ziua,

    Uleiul nu e listat ca ingredient dar e mentionat in modul de preparate. Va rog indicati cantitatea. Multumesc. O zi buna!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *