O dietă cu fructe este o dietă vegană, alcătuită, în principal, din fructe crude. Cine urmează această dietă pot mânca și unele legume, semințe și nuci, dar, de obicei, mănâncă doar alimente crude și evită cerealele. Potrivit medicalnewstoday.com, persoanele care o urmează tind să consume 70-80% din caloriile zilnice din fructe.
O dietă cu fructe poate include o mulțime de fructe, considerate în mod obișnuit a fi legume, cum ar fi:
Nu există nicio limită pentru cantitatea de fructe pe care o poate mânca cel care ține dieta – majoritatea oamenilor tind să mănânce atât de mult cât le potolește foamea.
Riscurile dietei cu fructe
O dietă cu fructe este foarte restrictivă, excluzând o mulțime de grupuri de alimente. Practic, ea nu include gama de nutrienți de care organismul are nevoie pentru o sănătate optimă.
O dietă cu fructe este, de asemenea, bogată în zahăr, ceea ce poate duce la o serie de probleme de sănătate.
Deficiențele nutriționale ce pot apare când ții dieta cu fructe
Organismul nu poate absorbi nutrienții de care are nevoie doar din fructe. Oricine urmează o dietă cu fructe poate pierde nutrienți vitali, inclusiv:
- fier
- calciu
- vitamina D
- zinc
- acizi grași omega-3
- Vitaminele B, inclusiv B-12
Acești nutrienți joacă un rol crucial în funcționarea organismului.
Ce probleme de sănătate se pot instala:
- piele uscată și păr fragil
- oboseală
- dispoziție scăzută
- depresie
- oase slăbite
- imunitatea redusă
- mușchii slăbiți
- dificultăți cognitive
- complicații care pun viața în pericol
Lipsa de proteine, o problemă a dietei cu fructe
Lipsa de proteine este unul dintre principalele riscuri ale unei diete cu fructe. Deși o persoană care urmează o astfel de dietă poate mânca oleaginoase și semințe, acestea pot să nu contribuie cu niște cantități suficiente de proteine pentru a menține sănătatea.
Potrivit unui articol din 2016 din revista Food & Function, acestea sunt aporturile recomandate pentru proteine, la adulți:
- adulți cu activitate fizică minimă: 0,8 până la 1,0 grame (g) de proteine per kilogram (kg) de greutate corporală
- adulți cu activitate fizică moderată: 1,3 g de proteine pe kg greutate corporală
- adulți cu activitate fizică intensă: 1,6 g de proteine pe kg greutate corporală
Lipsa de proteine poate cauza o serie de probleme de sănătate, inclusiv:
- edeme
- anemie
- un sistem imunitar slăbit
- slăbiciune fizică
- probleme cu vasele de sânge, care pot duce la boli cardiovasculare
- creștere întârziată, la copii
Fructoza și indicele glicemic, un pericol real
Fructele conțin în mod natural zahăr, numit fructoză, iar unele au mai mult zahăr decât altele.
Un tip de fruct cu mai mult zahăr se clasează mai sus pe indicele glicemic (IG), o scală care măsoară cât de repede anumite alimente provoacă creșterea nivelului de zahăr din sânge.
Fructele cu valori IG mai mari includ:
Fructele cu valori IG mai mici includ:
- Mere
- portocale
- pere
- fructe de pădure
Indiferent de valorile lor IG, toate fructele cresc glicemia deoarece conțin carbohidrați.
Concentrarea pe dimensiunea porțiilor și respectarea unei diete echilibrate sunt două modalități importante de a menține nivelurile de zahăr din sânge stabile. Acest lucru poate fi dificil pentru persoanele care urmează o dietă cu fructe.
Controlul nivelului de zahăr din sânge este vital pentru sănătatea generală și, mai ales, este important pentru persoanele cu diabet. O dietă pe bază de fructe nu este, cel mai probabil, o alegere bună pentru persoanele cu niveluri instabile de zahăr din sânge.
Pentru a preveni creșterile de zahăr din sânge, este, de asemenea, o idee bună să evitați să beți mult suc de fructe.
Cariile dentare pot fi favorizate de dieta cu fructe
Fructele conțin acizi, inclusiv acizi fructic și citric. Dacă o persoană nu are o rutină bună de igienă orală, unele fructe și produse din fructe pot dizolva smalțul dinților, ducând, în timp, la carii dentare.
Anumite fructe sunt foarte acide, cum ar fi portocalele, lămâile, grepfruturile și limele. Sucurile din aceste fructe, dar și din altele similare sunt, de asemenea, foarte acide.
Așadar, consumul de suc de fructe 100% poate crește riscul de apariție a cariilor, potrivit unor cercetări.
Clătirea cu apă după consumul de fructe acide poate ajuta la prevenirea eroziunii dentare. În general, totuși, respectarea unei diete pe bază de fructe expune, cel mai probabil, probabil dinții la mai mult acid decât ar face o dietă mai incluzivă.
Cum putem reduce riscul de carii:
- periaj de două ori pe zi
- folosirea aței dentare
- nu periați imediat după masă, pentru a ajuta la prevenirea eroziunii smalțului
Potențialele beneficii ale dietei cu fructe
O persoană poate urma o dietă cu fructe din mai multe motive. Pe site-urile de socializare și bloguri, oamenii par să fie motivați de următoarele obiective:
- pentru a reduce aportul caloric
- a pierde în greutate
- detoxifiere
- pentru a avea o dietă mai prietenoasă cu mediul
- pentru a evita gătitul
- pentru a crește aportul de vitamine și antioxidanți
- pentru a evita uciderea animalelor/plantelor
- pentru a avea un stil de viață de vânător-culegător
Multe fructe conțin niveluri ridicate de:
- vitamina C, care ajută la repararea țesuturilor și la menținerea sănătății gingiilor și dinților
- potasiu, care este vital pentru menținerea tensiunii arteriale la un nivel sănătos
- acid folic, care ajută organismul să creeze globule roșii
Fructele sunt, în mod natural, sărace în calorii. Dacă o persoană trece de la o dietă standard la una cu fructe, își poate reduce aportul caloric și poate pierde în greutate.
Fructele sunt, de asemenea, o sursă excelentă de fibre alimentare.
Fibrele din fructe pot ajuta la:
- reducerea riscului de boli de inimă
- scăderea nivelului de colesterol din sânge
- îmbunătățirea funcționării intestinului
- reducerea constipația
- senzația de sațietate, care poate determina o persoană să consume mai puține calorii suplimentare
Sucurile de fructe, totuși, conțin puține sau deloc fibre.