Fierberea oului ar putea părea cel mai simplu lucru. Și este, dacă nu ai pretenția de a-l găti corect. În realitatea, este un proces de finețe, pe care majoritatea nu îl fac bine.
În primul rând, iată câteva reguli preliminare:
- Oul nu se spală
- Oul se păstrează în frigider în orice loc în afară de partea interioară a ușii.
- Oul se scoate din frigider cu jumătate de oră înainte de a-l găti pentru a ajunge la temperatura camerei.
- Fierberea trebuie adecvată la tipul de ou (mai puține minute pentru cele de găină sau prepeliță, mai multe pentru cele de rață, gâscă etc). De asemenea, trebuie ținut cont de modul în care dorim să arate produsul final: ou moale, cleios, fiert mediu sau tare.
Care este greșeala frecventă atunci când dorim să obținem ouă perfecte?
Le fierbem prea mult și permitem continuarea procesului de gătire după ce am oprit focul. Pentru a ieși exact cum ne dorim, ouăle se pun în apa rece și se lasă la fiert, iar în momentul în care apa începe să cloocotească, se dau de o parte de pe foc.
În continuare se lasă în apa clocotită astfel:
- 2-3 minute pentru un ou moale, cu gălbenuș lichid, cu un albuș încă neînchegat complet.
- 4-6 minute pentru un ou cleios, dar închegat
- 8-10 minute pentru un ou dur, complet gătit.
Puneți un timer! Oul se fierbe cu ceasul în mână.
În momentul în care s-a scurs intervalul de timp dorit, oul se pune în apă rece cu gheață, pentru a-i opri fierberea. Altminteri timpul de gătire va fi în realitate mai lung decât ceea ce ne dorim.
Se curăță după ce sunt aproape răcite, pentru a îndepărta mai uțor coaja.
Cum păstrăm ouăle și ce să facem ca să nu crape coaja la fiert
Ouăle moi trebuie consumate imediat, în decurs de 24 de ore, cele dure pot fi păstrate în frigider, în coajă, pentru câteva zile.
Nu puneți sare sau oțet în apa în care fierbeți ouăle, nu vor fi afectate în niciun fel, dar nici nu este adevărată legenda că astfel ouăle nu vor crăpa în timpul firberii. Cel mai bine este ca odată aduse la temperatura camerei, să le puneți la fiert, cum aminteam, în apă rece și la foc mic. Astfel șansele de a se crăpa coaja sunt mai reduse.
Așa arată ouăle fierte în funcție de numărul de minute în care au fost lăsate în apă clocotită: