Motive pentru care nu ar trebui să consumi carne crudă/Programul de testare din Germania care analizează carnea crudă pentru consum a descoperit Salmonela și mai mulți agenți patogeni în probele prelevate

De ce să nu consumi carne crudă Foto: Freepik

Oficiul Federal pentru Protecția Consumatorilor și Siguranța Alimentară (BVL) a raportat rezultatele unui program de monitorizare care a inclus probe de carne tocată condimentată (de porc), carne proaspătă de porc și vită, precum și pepeni galbeni. În cadrul activităților de monitorizare din 2023 au fost testate 318 probe de carne tocată condimentată, destinată consumului în stare crudă. Acestea au inclus „mett” (cunoscut și sub denumirea de „hackepeter”), o pastă de carne crudă. În 11 dintre probe a fost detectată prezența bacteriilor Shiga toxină-producătoare de E. coli (STEC). De asemenea, a fost identificată o probă contaminată cu Salmonella Typhimurium monophasică, notează Food Safety News.

Grupurile vulnerabile din Germania au fost sfătuite să evite consumul unui tip de pastă de carne crudă, după ce testele au indicat prezența unor agenți patogeni.

Carnea tocată destinată consumului crud trebuie consumată întotdeauna la scurt timp după achiziție. Consumatorii trebuie să respecte data de expirare și să depoziteze produsul corect. Grupurile sensibile, cum ar fi copiii mici, persoanele în vârstă, persoanele imunocompromise sau femeile însărcinate, au fost sfătuite să evite consumul de carne tocată crudă.

La probele prelevate din carnea proaspătă de porc, în urma testelor, bacteriile STEC au fost detectate în șase dintre cele 377 de probe prelevate din carnea vândută în magazinele de retail. De asemenea, două din cele 76 de probe de carne proaspătă de vită colectate din punctele de control la graniță au fost pozitive pentru E. coli. Nu au fost raportate probe pozitive pentru pepenii galbeni testați la comercianții cu amănuntul.

Un total de 271 din cele 324 de izolate au putut fi atribuite unui serogrup O. În total, au fost identificate 47 de serogrupuri diferite. Cele mai comune au fost O100 și O8, iar O157 a fost detectat în șapte probe izolate.

Detectări de Salmonella

Salmonella a fost detectată în 12 din cele 315 probe de carne proaspătă de porc provenite din unități de tranșare. De asemenea, trei din cele 381 de probe de carne de porc prelevate din magazinele de retail au fost pozitive. O proporție semnificativă dintre probele pozitive la Salmonella proveneau de la o singură unitate de tranșare. Acest aspect a influențat rata de detectare a Salmonella în carnea de porc. Iar rezultatele sugerează deficiențe majore de igienă în această unitate.

Nu au fost detectate urme de Salmonella în probele de carne proaspătă de vită prelevate din punctele de control la graniță sau din magazinele de retail. În testele efectuate pe coaja pepenilor galbeni, s-a găsit o probă pozitivă, dar în pulpa fructelor nu au fost detectate urme de Salmonella.

Un total de 66 de izolate au fost disponibile pentru tipizare. Acestea au aparținut la 18 serotipuri. Cele mai frecvente au fost Salmonella Typhimurium (inclusiv varianta sa monofazică) și Salmonella Derby. Nu a fost detectată Salmonella Enteritidis.

Rezultate pentru alți agenți patogeni

  • Listeria monocytogenes:

    • A fost detectată în 31 din 311 probe de carne proaspătă de porc provenite din unități de tranșare și în 5 din 318 probe de cârnați fierți și produse din carne de porc maturată, recoltate din fabricile de produse gata pentru consum.
    • Prin metoda cantitativă, Listeria monocytogenes a fost identificată în 3 din 324 de probe de carne proaspătă de porc și în 2 din 314 probe de carne de porc tocată condimentată destinată consumului crud din retail. Nicio probă nu a prezentat un număr de bacterii peste limita de detectare de 10 UFC/g.
    • Dintre cele 317 probe de carne de porc tocată condimentată din magazine, 36 au fost pozitive. Însă niciuna nu a depășit nivelul de 100 UFC/g.
  • Somon afumat:

    • În retail, 26 din 319 probe de somon afumat au fost pozitive pentru Listeria. Prin metoda cantitativă, aceasta a fost detectată în 2 probe. Una a avut un număr de germeni de 170 UFC/g, depășind limita admisă de 100 UFC/g.
    • Nu a fost detectată Listeria în probele de pepeni galbeni analizate.
  • Campylobacter

    • Rata de contaminare a cărnii de porc proaspăt în magazinele de retail a fost de 1 probă pozitivă din 378. Nicio probă de carne de porc tocată condimentată pentru consum crud sau de carne de vită proaspătă nu a fost pozitivă.
  • Vibrio:

    • Vibrio a fost detectat în 4 din 6 probe de larve de creveți și în 5 din 6 probe de creveți adulți din ferme de acvacultură. Dintre cele 19 izolate trimise pentru tipizare din 8 probe, 7 au fost identificate ca Vibrio parahaemolyticus.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *