Brazilia a anunțat un viitor acord agricol amplu cu China, cel mai mare partener comercial al său. Ministrul brazilian al Agriculturii, Carlos Favaro, a dezvăluit că înțelegerea include extinderea exporturilor de carne de vită, porc și pui, precum și alte produse agricole, într-un context în care relațiile comerciale globale sunt influențate de tensiunile dintre China și SUA, scrie publicația germană Agrarheute.
Detalii legate de acordul dintre Brazilia și China
Favaro a declarat că anunțul oficial va fi făcut înaintea întâlnirilor planificate dintre președintele chinez Xi Jinping și președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva, ce vor avea loc la Brasilia, în contextul summitului G20 din Rio de Janeiro. Potrivit Reuters, acordurile vor cuprinde o listă actualizată a companiilor braziliene de procesare a cărnii care vor fi autorizate să exporte către China.
Ministrul a menționat că negocierile includ aprobarea a încă 10-15 unități pentru export de carne de vită, porc și pui, ceea ce ar putea oferi un impuls semnificativ companiilor braziliene precum JBS SA, Minerva SA, Marfrig Global Foods SA și BRF SA.
„Procesul de aprobare este în desfășurare”, a spus Favaro, adăugând că se lucrează și la deschiderea pieței chineze pentru produse noi, precum sorgul, strugurii, semințele de susan și subprodusele de porc, cum ar fi picioarele și urechile.
Impactul economic al pactului
În perioada iulie 2023 – iulie 2024, Brazilia a exportat în China produse agricole în valoare de peste 28,44 miliarde de dolari, principalele categorii fiind soia, porumbul, zahărul, carnea de vită și pui, celuloza, bumbacul și carnea de porc. În același timp, importurile braziliene din China s-au ridicat la aproximativ 1,18 miliarde de dolari, incluzând produse din lemn și bumbac.
China este deja cel mai mare importator de carne de vită, pui și porc din Brazilia, reprezentând 14% din exporturile de pui și aproape jumătate din livrările de carne de vită. Potrivit Bloomberg, ultima extindere a listei de exportatori brazilieni pentru piața chineză a avut loc în martie, când 38 de unități au primit aprobare, ridicând totalul la 144.
În timp ce Brazilia încearcă să își consolideze relațiile comerciale cu China, unii oficiali din guvern și politicieni sunt îngrijorați că această colaborare ar putea afecta relațiile existente cu SUA și Uniunea Europeană. Totodată, tensiunile comerciale globale și o posibilă escaladare a tarifelor între China și SUA, în contextul începerii celui de-al doilea mandat al președintelui Donald Trump, ar putea influența semnificativ dinamica pieței.
Brazilia ar putea să se alăture inițiativei Chinei de a contracara măsurile protecționiste impuse de SUA și UE
Carlos Favaro a subliniat că Brazilia ar putea să se alăture inițiativei Chinei de a contracara măsurile protecționiste impuse de SUA și UE. Totuși, această decizie divizează administrația președintelui Lula da Silva, care încearcă să atragă noi investiții în economia Braziliei.