Mâncare de linte cu ciuperci. O rețetă de post pentru prânz sau cină, ușoară dar savuroasă. Poate fi adaptată cu mai multe condimente ca preparat vegan, dar și cu carne, brânzeturi sau ouă

mancare de linte cu ciuperci reteta de linte cu ciuperci reteta de post reteta de linte linte cu ciuperci idei de pranz fara carne idei de cina de post foto: freepik.com

Printre multele tipuri de preparate în care poate intra lintea, o putem folosi și pe modelul mâncării de fasole, tradițională sau cu dovleac. Dar dacă o completăm și cu ciuperci îi amplificăm aroma și totodată nivelul proteic. Și  putem, astfel, avea în mai puțin de jumătate de oră o mâncare foarte reușită, pentru un prânz sau o cină de vreme rece.

Leguminoasele sunt o categorie de alimente foarte recomandată de nutriționiști. În combinație cu cereale formează un amestec de aminoacizi, precursori ai proteinelor, nu foarte diferit de cei din carne. Cu alte cuvinte, un înlocuitor ideal în perioade de post sau dacă vrem să limităm carnea în dietă. Servită cu pâine integrală sau crutoane de pâine, este, de facto, un deliciu.

Ingrediente pentru 4 porții

250 g linte uscată și ținută în apă să se hidrateze

200g ciuperci, champignon sau alt amestec

1 ceapă, 1 morcov, 1 tijă de țelină

ulei, sare, piper

rozmarin

Procedeu

Înainte de toate, scurgem și clătim lintea pe care am ținut-o în apă măcar o oră să se hidrateze.

O fierbem câte minute într-o oală cu apă cât să o cuprindă și puțin peste, în care adăugăm și un strop de sare și, dacă avem, o creangă de rozmarin. Sunt suficiente câteva minute, iar această etapă ajută ca lintea să fie deja prefiartă când o adăugăm peste celelalte ingrediente.

Alternativ, putem folosi la o mâncare de linte cu ciuperci și linte din conservă – ținând cont că este mai sărată dar și că prețul este, în proporție, mult mai mare. Leguminoasele uscate și fierte eventual într-o oală cu presiune sunt mult mai avantajoase. Totodată, avem un mai bun control a ceea ce mâncăm.

Iar în timp ce fierbe lintea, preparăm partea aromatică, la care urmează să o adăugăm.

Sotăm întâi amestecul aromatic mirepoix (ceapă, morcov, țelină) în câteva linguri de ulei folosind o oală antiaderentă mai mare. Dacă preferăm, putem să mai adăugăm încă un morcov, tăiat mai mare, în fâșii lungi.

Se după circa 2 minute la foc mediu, se adaugă și ciupercile, tăiate unele mai mari, altele, mai mici: în acest fel, cele mici conferă aromă, cele mari contribuie la textură, le simțim în mâncare.

După ce și ciupercile s-au rumenit ușor, adăugăm lintea fiartă separat, folosind și mare parte din apa în care a fiert. Apa o adăugăm treptat, pe măsură ce este absorbită, dacă nu vrem să avem în final o mâncare prea lichidă.

Mai ținem la fiert la foc mic maxim 15 minute, amestecând uneori, și e gata.  Va rezulta o mâncare oarecum cremoasă și aromată.

Se servește cu pâine integrală, eventual puțin prăjită, sau, și mai interesant, cu crutoane de pâine pe care le putem face din pâinea care nu mai e foarte proaspătă.

Variante

În cazul în care cineva preferă, la această mâncare de linte cu ciuperci se poate completa partea aromatică folosind alte ierburi aromatice sau condimente, după propria inspirație: ardei iute, curry, paprika dulce, chiar și puțin concentrat de roșii.

Dar se poate completa și cu alte legume, precum cartofi, dovleac, conopidă sau broccoli, tăiate relativ mărunt. Dar și cu cereale precum orez, orz, quinoa sau câteva paste mici pentru supă. Știați că arpacașul este o cereală excelentă și pentru tot felul de mâncăruri, nu doar pentru colivă?

În cazul în care nu ținem ca mâncarea să fie de post, putem de la bun început adăuga fie câteva bucățele de bacon, fie de cârnați, fie chiar cuburi din carne de pui.

Sau, se poate servi și cu brânzeturi rase deasupra sau completând cu un ou gătit în tigaie la foc mic, sub capac.

Se poate păstra maxim 2 zile la frigider, dacă dobla cantitățile de ingrediente.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *