Industria alimentară folosește o serie de substanțe chimice pentru prelucrarea materiilor prime din care sunt obținute produsele finite, destinate consumatorilor finali. Aceste substanțe pot fi dăunătoare, în timp, sănătății umane, dacă reziduurile din produsul finit depășesc nivelurile stabilite de autorități, în urma unor evaluări științifice.
O categorie de substanțe chimice folosite în industria alimentară sunt solvenții de extracție. Aceștia sunt solvenți utilizați în procedura de extracție în timpul prelucrării materiilor prime, a produselor alimentare sau a componentelor sau a ingredientelor acestor produse și care sunt eliminați în urma procesării, dar care pot determina prezența neintenționată, dar inevitabilă din punct de vedere tehnic, a reziduurilor sau a derivatelor în produsul alimentar sau ingredientul alimentar.
Prin legislația europeană, transpusă în legislația statelor membre, este stabilită o listă de solvenți de extracție pe care procesatorii sunt obligați să o respecte. Todată, sunt fixate și limitele maxime de reziduuri, în aliment sau ingredientul alimentar, după extracție.
Solvenții de extracție care pot fi utilizați în procesul de prelucrare a materiilor prime, a produselor alimentare, a componentelor alimentare sau a ingredientelor alimentare sunt:
1.Solvenții de extracție care trebuie folosiți în conformitate cu bunele practici de fabricație pentru toate utilizările: Propan, Butan, Acetat de etil, Etanol, Dioxid de carbon, Acetonă, Oxizi de azot.
( Un solvent de extracție este utilizat conform bunelor practici de fabricație dacă utilizarea sa determină prezența de reziduuri sau derivate în cantități inevitabile din punct de vedere tehnic care nu periclitează sănătatea umană.
Este interzisă utilizarea acetonei la rafinarea uleiului din turte de măsline. );
2.Solvenți de extracție pentru care sunt specificate condițiile de utilizare și limitele maxime de reziduuri în aliment sau ingredientul alimentar, după extracție:
Hexan:
-producerea sau fracționarea grăsimilor și a uleiurilor și producția de unt de cacao, 1 mg/kg în grăsime sau ulei sau unt de cacao;
-pregătirea produselor proteice și a făinii degresate: 10 mg/kg în alimentul care conține produse proteice și făini degresate și 30 mg/kg în produsele degresate de soia, așa cum au fost vândute către consumatorul final
-pregătirea germenilor de cereale degresate, 5 mg/kg în germenii de cereale degresate;
2-metiloxolan
– producția sau fracționarea grăsimilor și a uleiurilor și producția de unt de cacao, 1 mg/kg în grăsime sau ulei sau unt de cacao;
-pregătirea produselor proteice degresate și a făinurilor degresate, 10 mg/kg în alimentul care conține produse proteice degresate și făinuri degresate, 30 mg/kg în produsele degresate de soia, astfel cum sunt vândute către consumatorul final;
-pregătirea germenilor de cereale degresate 5 mg/kg în germenii de cereale degresate;
Acetat de metil
–decofeinizarea sau înlăturarea compușilor iritanți și amari din cafea și ceai, 20 mg/kg în cafea sau ceai;
-producerea zahărului pentru melase, 1 mg/kg în zahăr;
Etilmetilicetonă
-fracționarea grăsimilor și uleiurilor, 5 mg/kg în grăsimi sau uleiuri; -decofeinizarea sau înlăturarea compușilor iritanți și amari din cafea și ceai, 20 mg/kg în cafea sau ceai;
Diclor metan
-decofeinizarea sau înlăturarea compușilor iritanți și amari din cafea și ceai 2 mg/kg în cafeaua prăjită și 5 mg/kg în ceai;
Metanol
-pentru toate utilizările 10 mg/kg
Propanol-2
-pentru toate utilizările 10 mg/kg
Dimetileter
-preparat din produse proteice animale degresate, inclusiv gelatină, 0,009 mg/kg în produse proteice animale degresate, inclusiv gelatină
-preparat de colagen și derivați de colagen, cu excepția gelatinei 3 mg/kg în colagen și derivați de colagen, cu excepția gelatinei.
( Hexanul este un produs comercial care constă în principal în hidrocarburi aciclice saturate cu șase atomi de carbon și distilare între 64 °C și 70 °C. Se interzice utilizarea combinată a hexanului și a etilmetilcetonei.
Nivelul de n-hexan în solvent nu trebuie să depășească 50 mg/kg.
Este interzisă utilizarea combinată a hexanului și a etilmetilcetonei.
„Gelatină” înseamnă proteine naturale, solubile, gelatinizate sau nu, obținute prin hidroliza parțială a colagenului produs din oase, piei, tendoane și ligamente de animale, în conformitate cu cerințele relevante din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală.
„Colagen” înseamnă produsul proteic derivat din oase, piei și tendoane de animale, fabricat în conformitate cu cerințele relevante din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European și al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală. );
3.Solvenți de extracție pentru care sunt specificate condițiile de utilizare pentru prepararea aromelor din materii aromatice naturale:
Dietil eter 2 mg/kg
Hexan 1 mg/kg
2-metiloxolan 1 mg/kg
Ciclohexan 1 mg/kg
Acetat de metil 1 mg/kg
Butan-1-ol 1 mg/kg
Butan-2-ol 1 mg/kg
Etilmetilcetonă 1 mg/kg
Diclormetan 0,02 mg/kg
Propanol-1 1 mg/kg
1,1,1,2-Tetrafluoroetan 0,02 mg/kg
Metanol 1,5 mg/kg
Propanol-2 1 mg/kg
Normele privind solvenții de extracție utilizați în producerea alimentelor și a ingredientelor alimentare au fost aprobate prin Ordinul 167/5.930 al președintelui ANSVSA, ordin publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 1145, vineri, 15 noiembrie, fiind aliniat la legislația europeană în domeniu.
Prin ordinul respectiv este autorizată utilizarea ca solvenți de extracție la fabricarea alimentelor sau a ingredientelor alimentare substanțele și materialele menționate mai sus, cu respectarea condițiilor de utilizare și cu încadrarea în limitele reziduale maxime specificate în anexa respectivă.
Nu se poate interzice, restrânge sau obstrucționa introducerea pe piață a produselor alimentare sau a ingredientelor alimentare din rațiuni privind solvenții de extracție utilizați sau reziduurile acestora, în cazul în care aceștia/acestea respectă prevederile prezentelor norme.
Nu se autorizează utilizarea altor substanțe și materii ca solvenți de extracție și nici extinderea condițiilor de utilizare sau a nivelului admis al reziduurilor solvenților de extracție menționați.
Apa la care s-au adăugat substanțe de reglare a acidității sau alcalinității și alte substanțe alimentare cu proprietăți de solvenți sunt autorizate ca solvenți de extracție la fabricarea produselor alimentare sau a ingredientelor alimentare.
Substanțele și materiile autorizate trebuie să îndeplinească următoarele criterii de puritate generale și specifice:
a) nu conțin o cantitate periculoasă din punct de vedere toxicologic din niciun element sau din nicio substanță;
b) nu conțin mai mult de 1 mg/kg de arsenic sau mai mult de 1 mg/kg de plumb;
c) îndeplinesc criteriile de puritate specifice adoptate.
În cazul în care, ca urmare a obținerii unor informații noi sau reevaluării informațiilor existente, apărute după adoptarea prezentului ordin, există motive precise să se considere că utilizarea în produsele alimentare a oricăreia dintre substanțele cuprinse în anexa la prezentele norme sau că nivelul uneia sau al mai multora dintre componentele menționate poate fi dăunător sănătății, se suspendă sau se limitează temporar, prin ordin al președintelui Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor și al ministrului sănătății, aplicarea dispozițiilor în cauză pe teritoriul național, cu informarea de îndată a Comisiei Europene și statelor membre și a motivelor deciziei luate.
Măsurile de protecție se mențin până la soluționare, conform deciziei Comisiei Europene.
Se interzice comercializarea substanțelor prevăzute în anexa la prezentele norme și destinate utilizării ca solvenți de extracție în alimente, dacă ambalajele, recipientele sau etichetele nu au înscrise următoarele informații obligatorii, lizibile, ușor de identificat și într-un mod care nu permite ștergerea:
a) denumirea comercială indicată în anexa la prezentele norme;
b) o indicație clară a faptului că materialul are calitatea adecvată pentru a fi utilizat în extracția alimentelor sau a ingredientelor alimentare;
c) o referire prin care șarja sau lotul să poată fi identificat(ă);
d) numele sau denumirea comercială și adresa producătorului sau a ambalatorului ori a comerciantului;
e) cantitatea netă în unități de volum;
f) dacă este necesar, condițiile speciale de depozitare sau condițiile de utilizare.
Ordinul 167/5.930 al președintelui ANSVSA, ordin publicat în Monitorul Oficial, partea I, nr. 1145, vineri, 15 noiembrie, a abrogat Ordinul 185/153 al ministrului sănătății și al familiei și al ministrului agriculturii, alimentației și pădurilor pentru aprobarea Normelor privind solvenții de extracție utilizați în producerea alimentelor și a ingredientelor alimentare, din 19 aprilie 2002.
Ordinul vechi era deja elaborat conform directivelor europene în vigoare ( Directiva 88/344/EEC din 13 iunie 1988 ), deși nu a fost făcută nici o referire la documentul european respectiv. Lista cu solvenții de extracție autorizați în România la vremea respectivă a fost aceeași ca în directiva europeană, cu excepția acetatului de butil.
Directiva 88/344 din 13 iunie 1988 a fost abrogată de Directiva 32 din 23 aprilie 2099, modificată ulterior.
Noul ordin al ANSVSA conține și prevederi ulterioare, prin care au fost reduse limitele maxime admise ale substanței 2-metiloxolan și aprobată substanța dimetileter.