Un mic secret în bucătărie este bicarbonatul de sodiu. Specialiștii de la Food Republic spun că este folosit pentru a da cărnii o textură catifelată și este un proces pe care multe restaurante chinezești îl folosesc la prepararea cartofilor prăjiți. Când stropiți o friptură de carne de vită cu bicarbonat de sodiu alcalin, acest lucru crește pH-ul și descompune fibrele musculare. Bicarbonatul de sodiu etanșează, de asemenea, umiditatea, păstrând carnea suculentă, moale și catifelată.
Avem nevoie de:
- Pentru friptură
- 1 ½ kilograme de carne de vită, tăiată în fâșii
- ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
- ½ linguriță sare de mare
- ½ linguriță piper negru proaspăt măcinat
Pentru sosul teriyaki
- ½ cană sos de soia
- ½ cană mirin (un tip de vin de orez dulce, cu un conținut redus de alcool. Poate fi înlocuit cu un vin alb dulce sau oțet de orez, mai dulce)
- 2 linguri de zahăr brun
- 3 căței de usturoi, tocați
- 1 lingură ghimbir tocat
Pentru gătit
- 1 linguriță sare de mare
- 3 linguri ulei de avocado, împărțit
- 300 g tăiței chinezești
- 170 g buchețele de broccoli
- 120 g de păstăi, cu capetele tăiate
- 1 ardei gras roșu, tăiat fâșii
- 120 g de ciuperci shiitake, cu tulpinile îndepărtate și tăiate în fâșii
- ⅓ cană de ceapă verde tăiată felii
- 1 lingură de semințe de susan
Cum procedăm:
Pentru început, să condimentăm carnea. Puneți bucata de carne într-un castron de dimensiune medie și acoperiți cu bicarbonat de sodiu, sare și piper. Apoi masați ingredientele să pătrundă bine în carne și lăsați deoparte pentru minim 30 de minute.
Între timp, combinați ingredientele pentru sosul teriyaki. Puneți sosul de soia, mirinul (sau ce folosiți în loc), zahărul, usturoiul și ghimbirul într-o cratiță mică la foc mediu. Amestecați bine ingredientele împreună și lăsați sosul să fiarbă timp de 15 minute, până când scade cu o treime. Apoi îl dați deoparte.
Separat, puneți la fiert o oală cu apă și adăugați puțină sare și 1 lingură ulei de avocado. Apoi puneți tăițeii la fiert și lăsați-i cam 2 minute sau cât scrie în recomandări. După ce s-au fiert, îi strecurați și păstrați o parte din apa în care s-au fiert.
Separat, puneți într-un wok 2 linguri de ulei la foc mediu-mare și rumeniți carnea de vită. Prăjiți-o în două reprize, pe ambele părți, până se rumenește, aproximativ 1 minut și jumătate pe fiecare parte. După ce ați scos carnea din tigaie, o puneți deoparte și puneți legumele în locul ei. Acoperiți cu un polonic din apa în care s-au fiert tăițeii și amestecați până se fac, timp de aproximativ 2 minute. Apoi reduceți focul și adăugați brocoli, fasolea păstăi, ardeii și ciupercile. Adăugați și sosul teriyaki și carnea de vită și amestecați totul bine.
La final, adăugați ceapa verde tăiată și semințele de susan și mai lăsați încă 2 minute, până când legumele sunt al dente.