Oferta masivă de ulei de măsline din Portugalia a creat în ultimele zile multe tensiuni pe acestă piață caracterizată în general de mari fluctuații de preț și influențată de foarte mulți factori, scrie olivonews.it. Producătorii din Portugalia vând uleiul la prețul de 4,5 și 5 euro/kg, ceea ce a dus la scăderea generală a prețului pe piața UE. Fapt care a determinat producătorii din Spania- cea mai mare producătoare din UE, să vândă uleiul de măsline la un preț între 5 și 5,5 euro/kg. Piețele din Grecia și Tunisia, alți doi producători importanți la nivel mondial, s-au adaptat și ele imediat și au scăzut prețul.
Uleiul din Portugalia provine din culturile de măslin superintensive din zona Alentejo, iar acest tip de culturi reprezintă un sistem modern care crește randamentul plantației dar care, susțin cei care l-au adoptat, nu afectează sensibilcalitatea uleiului. Spre deosebire, de exemplu, de plantațiile tradiționale din Italia și de cele intensive din Spania, care sunt o soluție de compromis între celalelte două.
Portughezii încearcă să nu mai repete greșelile din trecut
Ar părea că producătorii portughezi au învățat din mers din experiența anilor trecuți și vor să vândă uleiul de măsline cât mai repede. În sezonul 2021/2022, când producția de ulei de măsline a Portugaliei a atins recordul de 206 mii tone, producătorii s-au confruntat în primăvară cu dificultăți notabile în a vinde uleiul produs, care se deteriora foarte rapid, fiind forțați să îl vândă la prețuri foarte reduse.
Ca să evite ca situația să se repete, producătorii portughezi au inundat acum piața cu ulei de măsline din noua producție, fiind vorba de o ofertă totală de 30-50 de mii de tone. Producția din Portugalia este acreditată la circa 170-180 mii de tone, ceea ce înseamnă că acum a fost aruncat pe piață circa un sfert din total, ceea ce a creat perturbații pe piață. O mișcare nu complet neașteptată, dar care a suprins prin volumul masiv al ofertei.
La prețuri de 4,5-5 euro/kg, marja de profit pentru cultivatorii portughezi de măsline din plantațiile super-intensive, într-un an bogat, cum a fost și cel în curs. variază între 1 și 2 euro/kg. Un profit mai mult decât satisfăcător, având în vedere că Portugalia venea după o campanie oleară foarte dificilă în care cultivatorii au pierdut bani. Acestă ofertă masivă a dus pe moment la scădere prețului pe toate piețele europene.
Producătorii spanioli așteptă ca uleiul portughez să se vândă, ca să poată ridica prețul
În Spania, cu o producție foarte bună de ulei de măsline în acest an, principalele cooperative îndeamnă la calm. Cu argumentul că uleiul portughez se va epuiza probabil până la sfârșitul lunii noiembrie, apoi Spania va dicta condițiile pieței. Intenția este de a menține prețul uleiului spaniol la 5-5,5 euro/kg, fără să fie nevoiți să îl scadă și mai tare. Un preț care ar oferi producătorilor spanioli o marjă de profit acceptabilă.
O experiență care arată că prețul pe piața uleiului de măsline nu mai este dictat de cine produce mai mult, adică Spania, ci depinde de un cumul de factori și interese, inclusiv ale producătorilor non UE, în principal Tunisia, Maroc și Turcia, dar și Argentina, dincolo de ocean.
Italia încearcă să își valorizeze uleiul mizând pe calitate și nu scade prețul
În tot acest tablou, Italia, al doilea producător la nivel mondial după Spania, a înregistrat în ultimii ani o scădere de aproape un sfert a producției totale în contextul decimării multor plantații din cauza Xilella. Italia încearcă să rămână cumva departe de dinamicile rapide de pe piețele internaționale mizând pe calitate și încercând să fixeze prețurile pe acest criteriu. Exact din toate aceste motive, uleiul de măsline italian a devenit și obiect de atracție turistică . Iar asta, în condițiile în care Italiei îi este recunoscut cel mai mare număr de varietăți de măsline, mai exact peste 500 de genotipuri.
Date din piață arată că în Italia prețul uleiului extravirgin este în creștere în ultimele zile, în contratendință cu dinamica pieței UE. La desfacere, uleiul de măsline spaniol ajunge undeva peste 6 euro/l, în timp ce cel italian depășește 9euro/l.
La Bruxelles are loc azi întrunirea primului Observator al pieței uleiului de măsline, pe modelul celor de lapte sau fructe și legume
Toate aceste evoluții rapide au loc în contextul în care azi este programat să aibă loc la Bruxelles prima întâlnire a European Olive Oil and Table Olives Market Observatory, o platformă de discuții și cooperare între toți actorii din sector promovată de Comisia Europeană. Scopul discuțiilor este de a promova practici de piață transparente și o mai bună cooperare în acest sector extrem de important.
Totodată, explică un comunicat al CE preluat de agențiile internaționale, această platformă este concepută pe modelul celor dedicate laptelui, fructelor și legumelor și culturilor de cereale. Ea va avea și rolul de a aduna și elabora analize de piață.
Bruxelles estimează în acest an o scădere de circa 24% a producției de ulei de măsline la nivel UE, față de media ultimilor cinci ani, scădere datorată în principal fenomenelor climatice extreme.