Misiune posibilă: Cum să eviți pofta de dulce/ Trucuri și alternative sănătoase, pentru a slăbi sau pentru a-ți menține greutatea. Sfaturi pentru reducerea zahărului de la nutriționistul Tania Fântână

mancare, ochi sanatosi, tania fantana, vedere, omega-3 Sursa foto: G4Food

Dacă e ceva ce aud foarte des vorbind cu clienții mei, aceea e pofta de dulce sau cuvântul dulce. De nimic nu suntem mai îndrăgostiți din mâncare decât de dulce. Știu, știu, mai sunt printre noi și câțiva „ciudați” căror nu le place dulcele. Mare, mare minune… lasă, că-i prindem noi la cotitură cu ceva și pe ei.

Fie că vorbim de nevoia de energie specifică vârstei de 20 de ani sau sub, sau de dezechilibrele emoționale ce vin o dată cu menopauza, pofta de dulce e ceva colosal. Greu să-i rezisti.

De câte ori preiau un client nou și îmi povestește obsedant de pofta de dulce zilnică și ce dulce ar fi mai bun și când și cum să-l mănânce și așa mai departe, prefer să las un pic acest subiect spre finalul conversației și să-l pun să-mi povestească mai degrabă despre cum mănâncă, ce număr de mese are, ce categorii de alimente mănâncă etc.

Pofta de dulce apare de obicei din cauza fluctuațiilor nivelului de zahăr din sânge, a stresului sau a unor deficiențe nutriționale. A evita consumul excesiv de zahăr nu înseamnă să renunți complet la dulciuri, ci să găsești un echilibru sănătos. Iată câteva strategii eficiente pentru a evita pofta de dulce:

1.Menține un nivel constant de energie cu mese regulate

Când sari peste mese sau mănânci haotic, nivelul de zahăr din sânge poate scădea, ceea ce duce la o poftă intensă de alimente dulci. Este important să ai mese regulate, care să conțină proteine, fibre și grăsimi sănătoase, pentru a-ți menține energia constantă și a evita fluctuațiile mari ale zahărului din sânge. Și mai e important ca, dacă pleci de acasă și știi că nu poți lua o masă decentă, să ai mereu în geantă un fruct și o pungă mică de nuci. De orice fel ar fi ele. Asta o să te ajute să nu faci stație la covrigăriile aflate pretutindeni în drumul nostru.

2.Hidratează-te corespunzător

De multe ori, senzația de foame este confundată cu setea. Consumul insuficient de apă poate accentua senzația de poftă de dulce. Asigură-te că bei suficientă apă pe parcursul zilei, iar dacă simți o poftă puternică de dulce, încearcă mai întâi să bei un pahar cu apă – acest obicei simplu poate reduce nevoia de zahăr. Măcar că simți stomacul plin și tot o să te ajute să nu te repezi imediat în ceva dulce.

3.Alege gustări sănătoase și echilibrate

În loc să recurgi la produse bogate în zahăr, optează pentru gustări bogate în fibre și proteine, cum ar fi nucile, iaurtul grecesc cu fructe de pădure, sau humusul cu legume. Fibrele și proteinele îți vor oferi senzația de sațietate pentru mai mult timp și îți vor ajuta organismul să evite poftele puternice. Cât de dulce mănânci este ceva ce antrenezi pe parcursul timpului. Dacă vei alege mereu ciocolata, napolitanele, tot felul de patiserii foarte dulci, atunci corpul tău o să-ți ceară acest nivel ridicat de dulce. Dacă, dimpotrivă, mănânci o banană sau niște fructe uscate, corpul tău nu o să fie învățat la acel nivel extrem de dulce și astfel o să fii mai sănătos și mândru de tine că nu mănânci „prostii”, cel puțin, nu de fiecare dată.

4.Include carbohidrați complecși în dieta ta

Carbohidrații complecși, precum cerealele integrale, legumele și leguminoasele, se digeră mai lent și ajută la menținerea unui nivel constant de zahăr în sânge. Aceștia oferă energie pe termen lung și reduc dorința de a consuma dulciuri. Este bine știut că după o perioadă mai lungă de meniuri cu foarte puțini carbohidrați sau deloc, pofta noastră de dulce poate fi colosală. Așadar, includeți câte o felie de pâine integrală pe ici pe colo, câte un humus, o supă de linte, câte un cartof, o mână, două de paste integrale, orez cu multe legume, etc.

5.Gestionează stresul eficient

Stresul este un factor declanșator frecvent al poftei de dulce. În perioadele de stres, corpul produce mai mult cortizol, un hormon care crește apetitul și favorizează poftele pentru alimente bogate în zahăr și grăsimi. Tehnici de gestionare a stresului, cum ar fi meditația, yoga sau exercițiile de respirație, pot fi foarte utile pentru a combate această problemă. Se presupune totuși că de la un anumit moment în viață încolo ar trebui să ne pricepem mai bine la ce ne face bine și rău. Mediile toxice, fie acasă, fie la serviciu, ar trebui evitate. Degeaba încercăm să ne luptăm cu efectele stresului dacă nu facem ceva să tăiem cauza.

6.Dormi suficient

Privarea de somn afectează nivelurile hormonilor care controlează foamea și sațietatea. Lipsa somnului crește nivelul de grelină, hormonul foamei, și scade nivelul de leptină, hormonul sațietății, ceea ce te poate face să simți o poftă mai mare de alimente dulci. Nu știu dacă v-ați observat puțin cum reacționați la dulce și la mâncare în general când nu dormiți. E dezastru, nu-i așa? Pe nesomn ne apucă o foame ancestrală greu de stăvilit cu salată și ciorbici. E normal să nu dormim bine din când în când, dar e esențial pentru starea noastră de bine și echilibru hormonal să avem un somn bun în general.

7.Încearcă să identifici cauza poftei de dulce

Uneori, pofta de dulce este declanșată de emoții, nu de foame. Încearcă să identifici dacă dorința de a mânca dulciuri este legată de plictiseală, anxietate sau alte emoții. Dacă reușești să recunoști aceste tipare, poți dezvolta alternative sănătoase, cum ar fi un hobby, o plimbare sau câteva minute de meditație. Întreabă-ți un pic părinții când îți ofereau ei dulce când erai mic. S-ar putea să descoperi un tipar pe care încă îl aplici în viața ta adultă. Copiii nu uită nimic și simt totul. Nu uitați asta!

8.Alege alternative naturale pentru dulce

Când simți nevoia de a consuma ceva dulce, alege variante naturale, cum ar fi fructele proaspete sau uscate (fără adaos de zahăr). Fructele conțin zaharuri naturale, fibre și o mulțime de nutrienți, oferindu-ți satisfacția gustului dulce fără efectele negative ale zahărului procesat. Sigur că nu o să te otrăvești dacă mănânci o plăcintă din când în când sau o prăjitură. Dar bine ar fi să fie de calitate, mâncate într-un cadru frumos, în armonie, în bucurie că poți mânca ceva atât de bun. Dulcele e un fel de premiere, un fel de vârful iceberg-ului numit mâncare, e un fel de city break… nu poți apela la el așa toată ziua bună ziua când îți e ție un pic rău.

9. Redu treptat zahărul adăugat în dieta ta

Dacă obișnuiești să consumi multe produse dulci, încearcă să reduci treptat cantitatea de zahăr adăugată. De exemplu, folosește mai puțin zahăr în cafea sau ceai și limitează consumul de băuturi carbogazoase și sucuri. Astfel, papilele gustative se vor adapta treptat, iar dorința de a consuma dulciuri în exces se va diminua. Nu uitați că volumul zahărului în dieta noastră ne face rău,  nu faptul că el există. Luați puțin la bani mărunți alimentele pe care voi le mâncați și vedeți ce conținut de zahăr au: dacă și cafeaua are, și cerealele de mic dejun, și murăturile, și muștarul, și iaurtul cu fructe, și supa din plic, etc. Dacă nu puteți renunța la zahărul în cafea, e ok, păstrați-l, dar pentru toate celelalte există întotdeauna variante mai bune în piață și nu cu sacrificiu pentru gust.

Concluzie

Conștientizarea este primul pas în reducerea nivelului de zahăr din dieta ta. Evitarea poftei de dulce este o provocare pentru mulți, dar cu câteva schimbări în stilul de viață, aceasta poate deveni mai ușoară. Alimentația echilibrată, hidratarea, gestionarea stresului și somnul adecvat sunt pași esențiali pentru a controla pofta de dulce și pentru a obține o sănătate optimă pe termen lung.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *