Dacă nu am simți foamea, ar fi mult mai ușor să slăbim. Din acest motiv, știința a făcut mari progrese în acest domeniu. În ultimii ani, s-au realizat multe în privința suprimării apetitului ca strategie cheie pentru reducerea supraponderalității și obezității. De fapt, noua generație de medicamente pentru pierderea în greutate (numite agoniști ai receptorului GLP-1) funcționează tocmai în acest mod. Medicamente bine cunoscute precum Ozempic reușesc să blocheze receptorul unei hormoni de foame, ceea ce produce o senzație de sațietate de durată și astfel facilitează slăbitul.
Întrebarea care poate apărea apoi este dacă există o modalitate de a reduce nivelul hormonilor foamei fără a consuma aceste medicamente. Putem să ne potolim foamea într-un mod natural, eficient și gratuit? Răspunsul este da. Există o metodă gratuită care are efecte similare asupra organismului nostru: exercițiul fizic.
Cercetări privind exercițiul fizic
Unii cercetători au descoperit că exercițiul fizic poate reduce nivelul grelinei, hormonul foamei. Grelina reglează senzația de foame, iar atunci când nivelul său crește, aceasta devine mai intensă. Potrivit cercetărilor, nivelurile de grelină pot crește atunci când o persoană ține dietă, deoarece corpul este programat să se protejeze de înfometare.
Cercetători de la Universitatea din Virginia, SUA, au arătat că exercițiile intense suprimă nivelul de grelină mai mult decât exercițiile de intensitate moderată. Potrivit rezultatelor lor, antrenamentele de forță pot ajuta la reducerea hormonului foamei, în special la femei, ceea ce ar putea facilita pierderea în greutate.
Efectele intensității exercițiului asupra hormonului foamei
Grelina, hormonul foamei, îndeplinește funcții importante pentru organism. Anumite boli, precum tiroidita Hashimoto, sindromul Prader-Willi, anorexia nervoasă și bulimia, sunt asociate cu niveluri mai ridicate de grelină. Totodată, există dovezi că exercițiile fizice pot reduce cantitățile de grelină din corp.
Un nou studiu, publicat recent în Journal of the Endocrine Society, arată că exercițiile viguroase suprimă eliberarea de grelină mai eficient decât exercițiile moderate, efectul fiind mai pronunțat la femei, scrie La Razon.
Pentru a demonstra aceasta, cercetătorii au recrutat opt participanți sănătoși de sex masculin, cu vârsta medie de 43 de ani, și șase participante sănătoase de sex feminin, cu vârsta medie de 32 de ani. Nivelurile de grelină au fost analizate înainte de începerea exercițiilor, după exerciții de intensitate moderată și după exerciții de intensitate ridicată. Exemple de exerciții de intensitate ridicată au inclus sărituri, genuflexiuni, flotări sau plank.
Trebuie să știm că există două tipuri de grelină: grelina acilată (GA) și grelina desacilată (GDA). GDA reprezintă aproximativ 80% din grelina totală în organism. Inițial, GDA era considerată o formă inactivă de grelină, dar acum se știe că are roluri în activități biologice diverse, cum ar fi metabolismul glucozei și motilitatea sistemului digestiv.
Rezultatele exercițiilor de forță asupra grelinei
La finalul studiului, cercetătorii au descoperit că femeile aveau niveluri mai ridicate de grelină totală și de grelină GDA comparativ cu bărbații. Ambii grupuri au prezentat scăderi ale nivelurilor de grelină GDA după exercițiile mai grele, în comparație cu exercițiile moderate.
Cercetătorii concluzionează că exercițiile de intensitate ridicată ar putea suprima mai eficient foamea și că această intensitate poate afecta diferit răspunsurile hormonale în funcție de sex.
Reducerea naturală a apetitului
Este cunoscut că exercițiile fizice aduc beneficii pentru sănătate, iar acest studiu arată că intensitatea contează. Totuși, studiul are limite: numărul redus de participanți nu permite concluzii definitive. De asemenea, alte cercetări au demonstrat că pierderea în greutate este mai rapidă cu exercițiile intense, dar acestea sunt dificil de menținut. Pentru reducerea apetitului în mod natural, putem opta pentru alimente care necesită mai multă energie pentru digestie, precum proteinele și legumele, în locul carbohidraților simpli și al zaharurilor.