Ovăzul poate fi consumat crud? Un nutriționist lămurește această problemă și spune care e cel mai bun mod de a-l consuma

Un nutriționisr explică dacă ovăzul poate fi consumat crud Foto: Freepik

Fulgii de ovăz sunt unul dintre alimentele pe care nutriționiștii le recomandă pentru o dietă sănătoasă și echilibrată. Și lista de beneficii ale acestei cereale este nesfârșită. Proprietățile sale includ efectul de sațietate și capacitatea sa de a menține nivelurile de energie pentru mai mult timp datorită conținutului său de fibre, atât solubile, cât și insolubile, arată ABC. De asemenea, este o sursă excelentă de proteine ​​și este bogată în mai multe tipuri de vitamine care ajută la buna funcționare a sistemului nervos. Dar multe persoane se întreabă dacă ovăzul poate fi consumat crud.

Sunt cei care spun că această cereală nu poate fi consumată fără să fie gătită în prealabil, în timp ce alții dau asigurări asigură că nu este nicio problemă.

Boticaría García, doctor în farmacie și nutriționist, a dat detalii pe această temă. „Cu siguranță ați auzit că nu îl puteți mânca crud pentru că are un antinutrient, acid fitic. Dar acesta nu trebuie să ne sperie. De fapt, are proprietăți antioxidante”, spune ea. Totuși, mai arată el, acidul fitic poate „acționa prin sechestrarea nutrienților”. Aceasta înseamnă că dacă calciul, fierul, zincul, printre altele, sunt aproape de această substanță, acestea nu vor fi absorbite corect în intestin.

Cum e cel mai bine să fie consumat

Prin urmare, ce se poate face pentru ca ovăzul să nu conțină acid fitic? „Putem să-l înmuiem cu o seară înainte timp de 10 sau 12 ore sau să îl încălzim”, clarifică nutriționistul.

Pe de altă parte, ea subliniază că ovăzul presat „nu este chiar crud”. „Acum vin vestea bună. Spre deosebire de năut, care nu poate fi consumat crud, ovăzul rulat (presat) a fost supus unui tratament termic cu abur și apoi a fost rulat. În acest proces, o parte din acidul fitic a fost deja pierdută și nu există nicio problemă în a-l lua așa cum este”, spune ea.

Prin urmare și ținând cont de toate acestea, Boticaria García își prezintă concluzia finală. „Dacă doriți să înmuiați ovăzul cu o seară înainte sau să-l gătiți pentru a face un terci, perfect. Dacă vreți să-l consumați crud și să îl adăugați în chefir sau iaurt, și așa va fi perfect.”

În cele din urmă, nutriționistul a avertizat că acidul fitic nu se află doar în ovăz. El este prezent și în alte cereale și leguminoase. „Acesta este unul dintre motivele pentru care este indicat să înmuiați aceste alimente”, mai arată ea. Nutriționistul răspunde, astfel, la întrebarea dacă ovăzul poate fi consumat crud.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *