Modificările dietei și ale stilului de viață pot ajuta la reducerea retenției de apă și la promovarea echilibrului fluidelor în organism. S-ar putea, potrivit healthline.com, să vă gândiți să mâncați mai multe fructe, legume și ierburi și să limitați alimentele procesate și carbohidrații rafinați. Iată, în realitate, ce modificări ale dietei și stilului de viață trebuie să faceți.
Retenția de apă, cunoscută și sub numele de edem sau retenție de lichide, apare atunci când excesul de lichide se acumulează în organism. Acest lucru poate provoca umflarea picioarelor, gleznelor, mâinilor și picioarelor (edem periferic).
Edemul poate avea mai multe cauze, cum ar fi:
- modificări hormonale sau sarcină
- lipsa activității fizice
- boală cronică de rinichi
- insuficiență cardiacă congestivă
- sindromul scurgerii capilare
- disfuncție limfatică (limfedemul)
- obezitatea
- malnutriție
- infecții care pot declanșa inflamații și umflături
- alergii
- anumite medicamente, inclusiv:
- contraceptive orale
- corticosteroizi
- medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
- blocante ale canalelor de calciu
- unele medicamente pentru diabet
Uneori, retenția de lichide poate fi un simptom al unei afecțiuni grave care ar putea necesita tratament medical.
Dar dacă umflarea ta este ușoară și nu ai o stare de sănătate fragilă, este posibil să poți reduce retenția de apă cu aceste șase metode.
1.Mănâncă mai puțină sare, dacă vrei să scapi de edeme
Sarea este alcătuită din sodiu și clorură. Sodiul se leagă de apa din corpul tău și ajută la menținerea echilibrului fluidelor în interiorul și în afara celulelor tale.
Dacă mănânci, adesea, alimente bogate în sare, cum ar fi multe alimente preambalate/procesate, corpul tău poate reține apă. Aceste alimente sunt cea mai mare sursă alimentară de sodiu, în majoritatea dietelor occidentale.
Cel mai frecvent sfat pentru reducerea retenției de apă este reducerea aportului de sodiu. Cu toate acestea, cercetările în acest sens sunt mixte.
Unele studii sugerează că aportul crescut de sodiu duce la creșterea retenției de lichide. Cu toate acestea, mulți alți factori sunt, de asemenea, implicați în reglarea echilibrului fluidelor, iar efectele sării asupra retenției de apă pot varia de la o persoană la alta.
2.Creșteți aportul de magneziu, dacă vreți să eliminați edemele
Magneziul este un mineral cheie implicat în peste 300 de reacții enzimatice care vă mențin corpul să funcționeze corect.
Unele cercetări sugerează că o creștere a aportului de magneziu poate ajuta la reducerea retenției de apă.
De exemplu, un studiu mai vechi a descoperit că administrarea a 250 de miligrame de magneziu pe zi a îmbunătățit mai multe simptome ale sindromului premenstrual (PMS), inclusiv retenția de apă și balonarea. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a explora rolul magneziului în scăderea retenției de apă.
Sursele cele mai bune de magneziu sunt cele naturale și includ nucile, cerealele integrale și legumele cu frunze verzi. De asemenea, magneziul este disponibil și ca supliment.
3. Obțineți mai multă vitamina B6, din dietă, și veți diminua edemele
Vitamina B6, cunoscută și sub numele de piridoxină, este o vitamină solubilă în apă care joacă un rol central în:
- formarea globulelor roșii
- metabolismul proteinelor
- funcția creierului
- sănătate imunitară
De asemenea, reglează echilibrul fluidelor și poate ajuta la reducerea retenției de apă.
Un studiu din 2012 sugerează că vitamina B6 poate reduce balonarea și acumularea de lichide la femeile cu sindrom premenstrual. Autorii unui studiu din 2016 descriu descoperiri similare, adăugând că vitamina B6 poate fi și mai eficientă atunci când este combinată cu suplimente de calciu.
Cu toate acestea, cercetările asupra efectelor vitaminei B6 asupra reținerii de lichide în afara PMS lipsesc.
Dacă doriți să creșteți aportul de vitamina B6, puteți face acest lucru mâncând alimente precum:
- banane
- cartofi
- năut
- nuci
- ton
4. Mănâncă mai multe alimente bogate în potasiu și îți vei reduce edemele
Potasiul îndeplinește câteva funcții importante, în special în ceea ce privește sănătatea inimii, contracțiile musculare și funcția nervoasă.
Este, de asemenea, esențial pentru menținerea volumului sanguin și a echilibrului fluidelor, pentru a ajuta la scăderea retenției de apă. Funcționează prin contracararea efectelor sodiului, pentru a preveni acumularea de lichid și umflarea, precum și prin creșterea producției de urină.
Nivelurile scăzute de potasiu pot crește, de asemenea, în caz de:
- tensiunea arterială
- risc pentru pietre la rinichi
- excreția urinară de calciu
- sensibilitate la sare
Alimentele bogate în potasiu, cum ar fi bananele, avocado și roșiile, pot ajuta la menținerea echilibrului sănătos al lichidelor.
5. Încearcă ceaiul de păpădie, ca diuretic natural
Papadia (Taraxacum officinale) a fost folosită de mult timp ca diuretic natural, în medicina populară. Ea poate ajuta la reducerea retenției de apă, prin creșterea producției de urină.
Într-un mic studiu mai vechi, 17 persoane au luat 3 doze de extract de frunze de păpădie, timp de 24 de ore, ceea ce a dus la o creștere semnificativă a producției de urină.
Alte studii de laborator și efectuate pe animale sugerează că proprietățile diuretice ale extractului de frunze de păpădie pot ajuta, de asemenea, la protejarea împotriva afecțiunilor precum pietrele la rinichi.
În plus, păpădia poate avea beneficii antivirale, antifungice și antioxidante.
Cu toate acestea, studii mai mari și mai recente sunt necesare pentru a susține aceste beneficii.
Discutați cu medicul înainte de a adăuga suplimente/ceai de păpădie la rutina dumneavoastră.
6. Limitați aportul de carbohidrați rafinați, dacă vreți să scăpați de edeme
Sursele de carbohidrați rafinați, cum ar fi pâinea albă și pastele, sunt, de obicei, bogate nu doar în carbohidrați, ci au și zahăr adăugat și sunt sărace în fibre. Ca urmare, consumul acestor alimente poate duce la creșteri rapide ale zahărului din sânge și ale nivelurilor de insulină.
Nivelurile ridicate de insulină pot provoca o retenție mai mare de sodiu, prin creșterea reabsorbției de sodiu în rinichi. La rândul său, acest lucru poate duce la un volum mai mare de fluid în corpul dumneavoastră și la creșterea retenției de apă.
În plus, ficatul și mușchii tăi stochează carbohidrații sub formă de glicogen, o formă de zahăr care este legată de apă. Fiecare gram de glicogen este stocat cu cel puțin 3 grame de apă, astfel încât o dietă bogată în carbohidrați ar putea crește retenția de apă.
Cerealele integrale bogate în fibre, cum ar fi ovăzul, orezul brun și pâinea integrală, sunt surse de hrană mai bune decât carbohidrații rafinați.
Alte remedii pentru reducerea edemelor
Anumite remedii naturale pot ajuta, de asemenea, la reducerea retenției de apă prin creșterea producției de urină și scăderea inflamației. Acestea ar putea include consumul de mai multă apă, creșterea activității fizice sau consumul de alimente sau suplimente precum:
- coada-calului
- pătrunjel
- hibiscus
- fenicul
- mătase de porumb
Cu toate acestea, unele dintre aceste sfaturi sunt susținute doar de dovezi anecdotice, nu de cercetări. Discutați cu medic înainte de a adăuga suplimente la dieta dumneavoastră, mai ales dacă aveți afecțiuni de bază sau luați anumite medicamente.