Boala ficatului gras nonalcoolic (NAFLD) este cauzată de acumularea de grăsime în ficat. Alături de medicamente, modificările dietei și ale stilului de viață sunt, potrivit healthline.com, printre cele mai eficiente strategii de management ale bolii.
Există două tipuri de boli ale ficatului gras: alcoolice și nonalcoolice. Boala hepatică grasă alcoolică este cauzată de abuzul de alcool. NAFLD nu are legătură cu consumul de alcool.
Cauzele bolii ficatului gras
Deși cercetătorii încă nu sunt siguri ce anume cauzează acumularea de grăsime în ficat, este mai frecventă la persoanele care trăiesc cu:
- obezitate
- diabet de tip 2
- colesterol ridicat
- hipertensiune arterială
Dacă aveți NAFLD, rețineți că nu toate dietele și suplimentele sunt sănătoase pentru ficat. Este important să discutați cu medicul despre orice tratament alternative, înainte de a-l încerca.
Iată ce tipuri de dietă și modificări ale stilului de viață pot fi utile în tratarea ficatului gras.
Primul pas spre tratarea ficatului gras
Specialiștii susțin că pierderea în greutate constituie o parte importantă a îmbunătățirii progresiei și simptomelor NAFLD. Medicii recomandă persoanelor care trăiesc cu obezitate și NAFLD să piardă între 3-5% din greutatea corporală pentru a reduce acumularea de grăsime în ficat. De asemenea, specialiștii susțin că pierderea între 7-10% din greutatea corporală poate îmbunătăți alte simptome ale NAFLD, cum ar fi inflamația, fibroza și cicatricile.
Cel mai bun mod de a pierde în greutate și de a o menține este să faceți asta progresiv, cu pași mici. Postul și dietele extreme sunt, adesea, nesustenabile și pot fi dure pentru ficat.
Un dietetician vă poate elabora un plan alimentar pentru a vă ajuta să vă atingeți obiectivele de scădere în greutate și să faceți alegeri alimentare hrănitoare.
Dieta mediteraneană ajută la boala ficatului gras
Cercetările sugerează că dieta mediteraneană poate ajuta la reducerea grăsimii hepatice, chiar și fără pierderea în greutate.
Dieta mediteraneană ajută, de asemenea, în afecțiunile asociate, în mod obișnuit, cu NAFLD, inclusiv colesterolul crescut, hipertensiunea arterială și diabetul de tip 2.
Acest plan de dietă se concentrează pe alimente vegetale și grăsimi sănătoase. Iată o scurtă prezentare generală a alimentelor pe care să vă concentrați:
Fructe și legume
- fructe de pădure
- mere
- portocale
- banane
- smochine
- pepeni
- legume cu frunze verzi
- broccoli
- ardei
- cartofi dulci
- morcovi
- suc de fructe
- castraveți
- vinete
- roșii
Leguminoase
- fasole
- mazăre
- linte
- năut
Grăsimi sănătoase
Utilizați uleiuri sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline extravirgin. Concentrații mari de grăsimi sănătoase pot fi găsite și în:
- nuci (oleaginoase în general)
- semințe
- avocado
- măsline
Pește și carne slabă
Alegeți să mâncați pește de două ori pe săptămână. Ouăle și carnea de pasăre slabă, precum puiul și curcanul fără piele, sunt bune cu moderație.
Cerealele integrale
Cafeaua poate reduce afectarea ficatului
Potrivit cercetărilor, cafeaua oferă o serie de beneficii protectoare pentru ficat. În special, ea stimulează producția de enzime hepatice, despre care se crede că luptă împotriva inflamației. Cercetătorii susțin că în rândul persoanelor cu NAFLD, consumul regulat de cafea reduce afectarea generală a ficatului.
Două până la trei căni de cafea pe zi pare să fie cantitatea care scade cel mai bine riscul de boli hepatice. Cafeaua neagră este cea mai bună opțiune, deoarece nu conține grăsimi sau zahăr adăugate.
Deoarece cafeaua conține cofeină, este întotdeauna o idee bună să fiți atent la consumul acesteia. Dacă două sau trei căni vă fac să vă simțiți anxios sau agitat, este posibil să nu fie cea mai bună opțiune.
Boala ficatului gras este asociată cu sedentarismul
Potrivit cercetătorilor, NAFLD este adesea asociată cu un stil de viață sedentar. În plus, se știe că inactivitatea contribuie la alte afecțiuni asociate cu NAFLD, inclusiv boli de inimă, diabet de tip 2 și obezitate.
Ideal este să faceți este cel puțin 150 de minute de exerciții fizice pe săptămână, de intensitate moderată. Pentru a începe să faceți exerciții, încercați să integrați activitatea fizică moderată în rutina zilnică.
Evitați alimentele cu adaos de zaharuri
Zaharurile alimentare, cum ar fi fructoza și zaharoza, au fost legate de dezvoltarea NAFLD. Cercetările arată că aceste zaharuri pot contribui, în timp, la acumularea de grăsime în ficat.
Printre principalii vinovați se numără alimente cumpărate din magazin și procesate comercial, cum ar fi:
- produse de patiserie, prăjituri, gogoși, și plăcinte
- bomboane
- înghețată
- cereale cu zahăr
- băuturi răcoritoare
- băuturi pentru sportivi
- băuturi energizante
- produse lactate îndulcite, cum ar fi iaurturile aromate
Alte zaharuri adăugate, în mod obișnuit, la produsele alimentare includ:
- zahăr din trestie
- sirop de porumb cu conținut ridicat de fructoză
- îndulcitor de porumb
- concentrat de suc de fructe
- miere
- melasă
- sirop
Încercați să reduceți colesterolul
Potrivit cercetărilor, NAFLD poate îngreuna organismul să gestioneze singur colesterolul. Acest lucru poate agrava NAFLD și poate crește riscul de boli de inimă.
Încercați să limitați aportul de anumite tipuri de grăsimi pentru a vă ajuta să vă gestionați colesterolul și să tratați NAFLD.
Grăsimile care trebuie limitate includ:
- Grăsimi saturate. Acestea se găsesc în carnea roșie și în produsele lactate cu grăsime.
- Grăsimile trans. Grăsimile trans se găsesc adesea în produse de patiserie procesate, biscuiți și alimente prăjite.
Multe dintre modificările stilului de viață – inclusiv pierderea în greutate, menținerea activă și adoptarea unei dietă mediteraneană – vă pot ajuta, de asemenea, să vă gestionați colesterolul. De asemenea, medicul poate prescrie medicamente pentru colesterolul ridicat.
Consumați alimente bogate în acizi grași omega-3
Deși anumite grăsimi ar trebui limitate pentru sănătatea generală, alte tipuri de grăsimi pot fi, de fapt, benefice. Acizii grași Omega-3 sunt grăsimi polinesaturate care se găsesc în alimente precum peștele gras (somon, macrou, sardine, păstrăv, hering) și unele oleaginoase și semințe. Se știe că toate aceste alimente au beneficii pentru sănătatea inimii și sunt, adesea, recomandate persoanelor cu NAFLD.
Omega 3 poate reduce grăsimea hepatică și poate îmbunătăți nivelul de colesterol.
Evitați iritanții hepatici
Anumite substanțe pot pune stres în exces asupra ficatului. Unele dintre aceste substanțe includ alcoolul, medicamentele fără prescripție medicală și unele vitamine și suplimente. Potrivit cercetătorilor, chiar și consumul moderat de alcool poate duce la progresia bolii la persoanele cu NAFLD.
Dacă suferiți de NAFLD, discutați cu medicul curant sau cu un farmacist înainte de a lua orice medicament fără prescripție, vitamine sau suplimente, deoarece multe dintre ele pot afecta ficatul.
Vitamina E ar putea reduce inflamația ficatului
Vitamina E este un antioxidant care poate reduce inflamația cauzată de NAFLD, potrivit cercetărilor. Însă, mai sunt necesare studii pentru a înțelege cine poate beneficia de acest supliment și cum.
În general, specialiștii recomandă o doză zilnică de 800 de unități internaționale de vitamina E, pe zi, pentru persoanele cu NAFLD care nu au diabet și care au confirmat steatohepatită nealcoolică (NASH), o formă avansată de NAFLD.
La fel ca multe suplimente, există unele riscuri asociate cu administrarea unei doze mari de vitamina E. Discutați cu medicul pentru a afla dacă vitamina E este potrivită pentru dumneavoastră și dacă vă poate ajuta cu NAFLD.
Nu uitați de ierburi și alte remedii naturale
Specialiștii susțin că anumite ierburi și condimente ar putea fi folosite ca tratamente alternative pentru NAFLD. Compușii dovedit a avea efecte pozitive asupra sănătății ficatului includ:
- curcumă
- ciulin de lapte
- ceai verde
- ghimbir
- usturoi
Rețineți că acestea nu sunt tratamente medicale aprobate pentru NAFLD și pot avea efecte secundare. Este important să discutați cu medicul înainte de a lua orice ierburi și suplimente pentru NAFLD.