Fructul açaí, căci despre el este vorba, este mai bogat în antioxidanți chiar și decât afinele și oferă o protecție ridicată împotriva inflamației, care este cauza multor probleme de sănătate. În plus, are o valoare energetică mult mai mare decât cea a altor fructe, iar acest lucru se datorează conținutului său ridicat de grăsimi sănătoase, notează ABC.
Açaí este n fruct de pădure de mărime mică, ce a devenit tot mai cunoscut datorită rețelelor sociale. Culoarea sa violet închis este izbitoare, dar nu numai că arată spectaculos, ci are și proprietăți nutriționale foarte interesante pentru sănătatea noastră.
Dacă există o proprietate pentru care açaí este cunoscut, aceasta este antioxidanții abundenți pe care îi conține, care ne ajută să încetinim îmbătrânirea celulară. De asemenea, se remarcă prin conținutul său de grăsimi, în principal grăsimi sănătoase, cum ar fi grăsimile mononesaturate și polinesaturate, și, bineînțeles, prin bogăția sa în vitamine și minerale, unde putem evidenția cantitatea mare de vitamina A.
Valori nutritive pentru 100 g açaí
- 247 kcal de energie
- 6 grame de carbohidrați
- 4 grame de proteine
- 25 grame grăsimi totale
- 7 grame de grăsimi saturate
- 15 grame de grăsimi mononesaturate
- 3 grame de grăsimi polinesaturate
- 3 grame de fibre
- 1002 ug vitamina A
- 9 mg vitamina C
- 1,2 mg vitamina E
- 60 mg calciu
- 30 mg magneziu
- 160 mg potasiu
- 0,6 mg fier
- 27 mg fosfor
- 7 mg sodiu
Valorile sunt conform datelor obținute din BEDCA (baza de date spaniolă privind compoziția alimentelor).
De ce ar trebui să luați açaí
Açaíul și-a câștigat titlul popular de „superaliment” (deși superalimentele nu există în domeniul științific), dar se remarcă prin puternicele sale proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. În special, datorită conținutului său de polifenoli, antociani și vitamina C, este un aliat în lupta împotriva radicalilor liberi care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare și neurodegenerative și chiar a anumitor tipuri de cancer.
Beneficiile consumului de açaí
În ceea ce privește vitaminele și mineralele sale, putem evidenția:
- – Vitamina A (1002 UI): esențială pentru sănătatea vizuală, a pielii și a sistemului imunitar.
- – Vitamina C (9 mg): pe lângă faptul că este un antioxidant puternic, ajută la întărirea sistemului imunitar.
- – Vitamina E (1,2 mg): ajută la combaterea daunelor celulare (tot un antioxidant) cauzate de radicalii liberi.
- – Potasiu (160 mg): ajută la reglarea echilibrului hidric, ameliorând astfel retenția de lichide și îmbunătățind tensiunea arterială.
- – Calciu (60 mg): promovează sănătatea oaselor și a mușchilor, în timp ce magneziul (30 mg) joacă, de asemenea, un rol-cheie în funcția musculară și metabolismul energetic.
Adăugarea sa în alimentația noastră
Poate fi găsită sub formă de fructe congelate în supermarketuri sau sub formă de pulpă și pulbere liofilizată și poate fi adăugată în dietă în orice mod vă puteți gândi, de exemplu:
- – Smoothie-uri: amestecați pulpa congelată de açaí cu diverse fructe, cum ar fi banana, căpșunile sau mango, și adăugați iaurt sau lapte vegetal pentru a obține un smoothie plin de nutrienți.
- – Boluri de açaí: Amestecați açaí cu lapte vegetal și decorați cu granola, fructe proaspete și semințe.
- – Toppings: açaí pudră sau liofilizat poate fi presărat pe fulgi de ovăz, salate sau iaurt pentru un plus de nutrienți.
- – Deserturi: folosiți pulberea de açaí pentru a prepara înghețată, clătite sau prăjituri de casă cu un aspect sănătos și, desigur, colorat.
Așadar, dacă nu v-ați decis să încercați acest aliment, ar putea fi un moment bun să o faceți. În special pentru sportivii care au nevoie de mai multă energie. Iar dacă încercați să vă controlați greutatea corporală, amintiți-vă că, fiind un aliment bogat în grăsimi (știm deja care sunt mai sănătoase), îl putem consuma, dar ținând cont întotdeauna de cantitate.