Asociem mereu ardeii umpluți cu combinația de carne și orez, dar ea pot fi ușor înlocuite cu orice alt mix de proteine și carbohidrați, pentru un fel de mâncare complet. Iar o combinație simplă, rapidă și pe gustul tuturor sunt cartofii cu brânzeturi. Alegând inteligent ce brânză folosim și ce ierburi aromatice putem adăuga pentru un perfect echilibru, iată prânzul sau cina: rapid, economic, gustos, sănătos, ușor de făcut.
În linii mari e foarte simplu de preparat o tavă de ardei umpluți cu cartofi și brânzeturi, diferența e dată de detalii:
-cum tăiem ardeii?
-ce brânzeturi alegem?
-cartofii trebuie gătiți înainte? dacă da, cum?
-se prepară pe flacără sau la cuptor?
Nu există răspunsuri absolute, doar experiența ne poate indica în timp cum e mai bine. Iată o serie de posibilități, mai jos.
Ingrediente pentru 4 porții
4 ardei grași
500 g cartofi
200 g cașcaval, dulce sau afumat, după preferință
100 g mozarella, sau tot cașcaval
1-2 roșii medii bine coapte
pesmet
ulei de măsline sau de floarea soarelui
pătrunjel, cimbru sau oregano proaspăt
sare, piper
Procedeu
Se taie întâi cartofii cuburi mici cu latura de circa 1 cm, se sotează în puțin ulei de măsline într-o tigaie antiaderentă mare. În general e mai bine să lucrăm cu tigăi și oale mai mari, e mai comod. Se țin întâi pe foc iute circa 2-3 minute, pentru a se rumeni foarte ușor – trebuie abia să se schimbe puțin la culoare. Se adaugă o crenguță de cimbru peste ei, se dă focul mic și se țin sub capac încă circa 5 minute.
În acest timp, se taie ardeii: de poate și pe lung, dar o variantă mai interesantă cu această umplutură este cea în care îi tăiem în două pe lungime.
Îi așezăm în tavă cu golul în sus, pe hârtie de cuptor, urmând să îi umplem.
Pentru compoziție, folosim cartofii pe jumătate gata, amestecați cu cașcavalul dat pe răzătoate sau tot cuburi și roșiile, tăiate și ele cuburi foarte mici – dau gust dar totodată hidratează compoziție. Peste toate ingredientele mai adăugăm pătrunjel verde tăiat mărunt, sau tot cimbru, sau oregano, ad libitum. Și 1-2 linguri de pesmet – în caz că ardeii conțin prea multă apă, absoarbe lichidul. Sare și piper, după gust.
Cum în orice compoziție se pot folosi și resturi de prin frigider, în loc de cașcaval se poate folosi orice altă combinație de brânzeturi semi uscate – un perfect preparat în care putem experimenta. Merge foarte bine și o telemea nu prea sărată, feta sau parmezan.
Se dă tava la cuptor la circa 200 de grade, circa 20 de minute. Înainte, completăm fiecare jumătate de ardei umplut cu mozzarella rasă sau tot cașcaval.
Acești ardei umpluți cu cartofi și brânzeturi sunt un preparat potrivit și pentru prânz, și pentru cină. Se poate conserva 2-3 zile la frigider și merge foarte bine și la pachet.