Dieta în ciroză: Pacienții cu boală hepatică avansată trebuie să mănânce des, cantități mici, și să se axeze pe carbohidrați, grăsimi saturate și proteine, pentru a avea energie și a nu pierde masă musculară

ciroza hepatica Sursa foto: Pexels

Dacă aveți ciroză sau o boală hepatică avansată, medicul va recomanda, de regulă, să faceți unele modificări în dieta dumneavoastră.

Pe lângă faptul că, în general, trebuie să mâncați sănătos, poate fi necesar, potrivit britishlivertrust.org.uk, să urmați sfaturi speciale pentru a vă asigura că obțineți suficientă energie (calorii) și proteine, și nu prea multă sare. Acest lucru este important pentru a vă împiedica să deveniți malnutriți și să pierdeți masa musculară.

Asta în condițiile în care aproximativ două din 10 persoane care suferă de ciroză compensată sunt subnutrite, dar cifra crește la mai mult de 5 din 10 persoane, când vorbim despre cei care au ciroză decompensată

Dacă ai ciroză, mănâncă puțin și des și alege alimente bogate în carbohidrați

Persoanele care au ciroză mănâncă adesea „puțin și des”, la recomandarea medicului sau a nutriționistului, astfel încât corpul să nu înceapă să descompună proteinele din mușchi, pentru a avea energie.

Așadar, în loc de trei mese principale, pe zi, urmărește să mănânci ceva la fiecare două-trei ore și, neapărat, să mănânci o gustare înainte de culcare. Aceasta ar trebui să fie bogată în carbohidrați cu amidon, cum ar fi cereale, terci, budincă de orez sau pâine.

Dacă ai ciroză, mănâncă mai multe calorii și proteine pentru a-ți ajuta ficatul

Când se dezvoltă ciroza, ficatul tău nu mai este capabil să stocheze glicogen, o formă de carbohidrați de care are nevoie pentru a satisface cerințele energetice ale corpului. Ficatul tău încearcă să compenseze acest lucru, dar adesea ai nevoie de mai multă energie și proteine ​​în dieta ta.

Poți crește cantitatea de proteine ​​din dietă mâncând:

  • Fasole și leguminoase, cum ar fi linte, fasole
  • Migdale sau nuci
  • Ouă, brânză și alte produse lactate
  • Pește cum ar fi codul, somonul și tonul, sardinele sau macroul în conservă sau proaspăt
  • Carne precum curcan, pui sau bucăți slabe de vită, porc și miel

Dacă sunteți subponderal sau subnutrit, atunci va trebui să creșteți și mai mult cantitățile de energie și proteine ​​pe care le consumați. Gustările regulate le pot completa. ,

Gustări pentru a vă ridica nivelul de energie și proteine:

  • Tort de ceai cu unt
  • 3 biscuiți cu unt și brânză
  • Cereale pentru micul dejun cu lapte integral
  • Scone ( un fel de pogăcele) cu fructe, unt și gem
  • 2 felii de pâine prăjită cu gem
  • Băuturi cu lapte
  • 2 felii de pâine cu fructe
  • Ciocolată caldă și o banană

Dacă sunteți supraponderal, vi se poate recomanda să slăbiți. Acest lucru ar trebui făcut prin reducerea aportului de grăsimi și carbohidrați, dar menținând aportul de proteine ​​ridicat și creșterea nivelului de activitate fizică, pentru a vă asigura că nu vă compromiteți masa musculară.

Persoanele cu encefalopatie hepatică ar trebui, de asemenea, să urmeze îndrumările de mai sus, inclusiv să mănânce mai multe proteine.

Cum să gestionați aportul de proteine, dacă suferiți de ciroză hepatică

  • Distribuiți-vă aportul de proteine ​​pe parcursul zilei. Evitați să aveți toate proteinele zilnice într-o singură masă.
  • Luați cât mai mult posibil proteine ​​​​din surse vegetale. Proteina vegetală este mai bine tolerată decât lactatele sau carnea. Încercați linte, fasole, mazăre, nuci, fulgi de ovăz, orez sălbatic și produse din soia, cum ar fi laptele de soia, tofu și edamame.
  • Alegeți surse de proteine ​​lactate, cum ar fi ouăle și brânza, în locul surselor de carne. Lactatele pot fi mai bine tolerate decât proteinele din surse de carne. Peștele și carnea de pasăre sunt surse mai bune decât carnea roșie.

Reduceți sarea, pentru a evita ascita și edemul aferente cirozei hepatice

Reduceți sarea pentru a ajuta la gestionarea retenției de lichide și a balonării (ascita și edem).

Ficatul joacă un rol major în reglarea echilibrului de apă și sodiu (sare) din organism. Când se dezvoltă ciroza, ficatul poate pierde această capacitate, ceea ce duce la „retenție de lichide”. Acest lucru poate duce la umflarea picioarelor (edem) și la o acumulare de lichid în abdomen (ascita). Prezența ascitei poate provoca disconfort abdominal și poate face dificilă mâncarea, fără a te simți umflat și inconfortabil.

Retenția de lichide este, în general, gestionată cu diuretice și, în anumite circumstanțe, prin drenarea lichidului din abdomen (paracenteză). De asemenea, medicul dumneavoastră vă poate sfătui să reduceți consumul de sare, de exemplu, urmând o dietă „fără sare adăugată”.

Sfaturi pentru a reduce cantitatea de sare pe care o consumi:

  • Nu adăugați sare suplimentară în alimente atunci când le mâncați. Adăugați o cantitate mică în timpul gătitului, dacă este necesar.
  • Evită alimentele foarte sărate precum șuncă, bacon, cârnați, salam și alte mezeluri, sardine și hamsii.
  • Evitați peștele afumat.
  • Evitați peștele conservat în saramură, inclusiv somonul, tonul și sardinele. Căutați produse conservate în ulei sau apă.
  • Verificați etichetele produselor alimentare – orice conține mai mult de 1,5 g de sare la 100 g (sau 0,6 g de sodiu) este bogat în sare.
  • Unele ape îmbuteliate sunt bogate în sodiu – verificați cu atenție etichetele.
  • De asemenea, este important să fii conștient de faptul că unele medicamente eliberate pe bază de rețetă și fără prescripție medicală au un conținut ridicat de sare.

Alternative de a da gust mâncărurilor fără să adăugați sare

  • Piperul
  • Oțetul
  • Ierburile și condimentele măcinate
  • Suc de lămâie pe pește sau carne
  • Ulei de măsline și oțet cu salată și legume
  • Muștar pudră sau nucșoară cu piure de cartofi
  • Ierburi proaspete, lime verde, usturoi, chilli și ghimbir cu paste, legume și preparate din carne

Cum gestionezi glicemia, dacă suferi și de ciroză hepatica

Nivelurile de zahăr din sânge (glicemia) pot fi foarte dificil de controlat la persoanele cu ciroză. Este important să aveți o monitorizare asigurată de medicul diabetolog, dacă aveți niveluri fluctuante de glucoză din sânge. De asemenea, și monitorizarea atentă a greutății corporale este esențială.

Acest lucru se datorează faptului că ficatul joacă un rol major în controlul nivelului de zahăr din sânge. Persoanele cu ciroză pot dezvolta niveluri ridicate de zahăr din sânge (hiperglicemie).  De asemenea, multe persoane cu ciroză au diabet zaharat de tip 2.

Cum trebuie să fie dieta ideală pentru pacienții cu ciroză hepatică

Bogată în carbohidrați cu amidon, cum ar fi cartofi, pâine, paste și orez. Opțiunile din cereale integrale sunt cele mai sănătoase.

Săracă în carne roșie, cum ar fi carnea de vită, porc și miel. Alegeți pui, curcan, pește, lactate sau opțiuni pe bază de plante, cum ar fi fasole, leguminoase sau tofu.

Aport mai mare de grăsimi mononesaturate, decât de grăsimi saturate. Încercați să utilizați uleiuri precum uleiul vegetal, de măsline sau de floarea soarelui, iar tartinele le faceți tot cu acestea, în loc de unt, untură sau uleiuri solide, cum ar fi cele de nucă de cocos și palmier.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *