Fermierii francezi cer scut împotriva PPA/Italia, în schimb dă rateuri în lupta cu virusul/Starul pop american Miley Cyrus mănâncă iarăși carne: ”Acum pot gândi din nou mai bine” – Dr. Abraham, Analiza Industriei Porcului, săptămâna 37

carne de porc, porc, industria porcului Sursa foto: Martine De Graaf | Dreamstime.com

Vești bune pentru început:

Jordbruksveret, Consiliul suedez pentru agricultură, a anunțat că programul intensiv de combatere a pestei porcine africane (PPA) a avut succes. Acum a fost depusă o cerere la Comisia Europeană pentru ca Suedia să poată fi declarată oficial liberă de această boală, iar autoritățile să poată ridica zona de infecție și toate restricțiile rămase.

Sindicatele agricultorilor francezi au cerut sacrificarea în masă a tuturor mistreților într-o zonă extinsă de-a lungul graniței cu Germania, pentru a evita pătrunderea pestei porcine africane în țară. Cel mai apropiat caz din Germania se află la 78 de kilometri de granița cu Franța. Organizațiile cer guvernului să aibă pregătit un „stoc preventiv” de porți și alte materiale și să organizeze un audit sistematic de biosecuritate al tuturor exploatațiilor de porci din regiunile de frontieră. Fermele care nu au luat suficiente măsuri pentru a preveni o infecție ar trebui să primească ordinul de a înceta orice activitate. Sunt curios, cum se vor adapta crescătorii de animale în stabulație liberă la biosecuritate?!

Potrivit unui comunicat de presă, grupul spaniol Vall Companys a devenit cea mai mare companie alimentară din Spania: „Cu o cifră de afaceri de peste 4 miliarde de euro și o creștere de 38% în ultimul an fiscal, sărbătorim nu numai o creștere economică semnificativă, ci și un avans strategic în expansiunea noastră internațională, în special în America Latină”. Conform datelor de pe piață, producția suină este formată din 260 000 de scroafe și aproape 6 milioane de porci, rezultând 481 de mii de tone în divizia de carne de porc; este cel mai mare producător de porci din Europa.

Un reprezentant republican al statului Michigan, care este și crescător de bovine, a depus un proiect de lege menit să interzică vânzarea cărnii cultivate în stat.

Calendarul evenimentelor:

„Tecnología de Alimentos Fidta”(Tecno Fidta) este un târg internațional pentru tehnologia alimentară din America Latină. Fidta oferă inovații și soluții în domeniul procesării alimentelor. Evenimentul are loc la La Rural Convention & Exhibition Center din Buenos Aires, timp de 4 zile, de marți, 17 septembrie până vineri, 20 septembrie.

Programul conferinței internaționale Asia Grains & Oils Conference din Tashkent 2024 (18-19 septembrie) va acorda o atenție deosebită pieței cerealelor și produselor sale. Viktor Aslanov, președintele Uniunii fermierilor din Kazahstan, va modera și va lua cuvântul la sesiunea „Piața cerealelor și a produselor prelucrate în sezonul 2024/25”. Dl Aslanov va prezenta scenariile de dezvoltare a pieței mondiale a cerealelor în 2024/25 MY și va vorbi despre impactul asupra situației din regiunea Asiei Centrale.

Tiberiu Abraham, industria porcului
foto: @Inquam

La 19 și 20 septembrie, în orașul chinez Chengdu va avea loc prima ediție a Alimentaria, un eveniment prin care Fira Barcelona International și Alimentaria doresc să își extindă activitatea în țara asiatică printr-o alianță cu guvernul provinciei Sichuan.

Cea de-a 40-a ediție a Târgului de șuncă de Teruel și alimente de calitate va servi drept celebrare a denumirii de origine protejate pentru șunca și spata de Teruel. Târgul va începe joi, 19 septembrie, prin Concursul de calitate pentru șunca de Teruel, și va dura până sâmbătă, 21 septembrie.

Doctorul

Chiar și cu atâtea vești bune din Spania, datele recente arată o creștere a numărului de purcei importați din Țările de Jos, așteptat să ajungă la 1,1 milioane. Însă crescătorii de porci olandezi sunt supuși unor presiuni politice continue (gunoi de grajd, bunăstare) și se așteaptă ca numărul scroafelor să scadă și mai mult. Va putea Spania să rezolve problema PRRS între timp și să găsească un nou furnizor?

Vecinii italieni nu se descurcă prea bine în lupta lor împotriva PPA. Site-urile italiene de știri estimează sacrificări între 41.000 și 75.609 porci pentru PPA în acest an. Numărul exact de porci eutanasiați este dificil de precizat, deoarece actualizările oficiale privind PPA transmise Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OMS) în 2024 nu mai includ detalii precise privind dimensiunea fermelor afectate. Dintre cele 24 de exploatații, 13 se află în provincia Pavia. Într-un raport al RAI Uno, o fermă din Vernate, provincia Pavia, a fost identificată ca fiind la originea epidemiei. Acesta ar fi fost cel de-al patrulea focar înregistrat, dar cel mai probabil primul care a fost cu adevărat infectat. Măsurile de biosecuritate necorespunzătoare au dus la pătrunderea bolii și a existat o întârziere foarte semnificativă în raportarea acesteia. În total, 20 de carcase ar fi fost găsite îngropate în spatele fermei, toate pozitive pentru virus. Fără să știe despre focar, medicul veterinar al fermei vizitase alte ferme, răspândind boala. Deloc surprinzător, Italia are acum cel mai ridicat preț al porcilor din Europa.

Dr. Geoff Mullan, absolvent de endocrinologie la King s College din Londra, cercetător în medicina funcțională, scrie că seniorii în special ar trebui să consume mai multă carne pentru a contracara malnutriția care este acum larg răspândită. „Practic, nu suntem făcuți să fim vegani” , iar consumatorii care au o dietă vegană consumă prea puțină vitamina B12 și acizi grași omega-3.

Aceștia sunt importanți pentru memorie, concentrare și dispoziție. Starul pop american Miley Cyrus a anunțat recent că mănâncă din nou carne după o anumită perioadă de dietă vegană. „Creierul meu nu mai funcționa corespunzător. Acum pot gândi din nou mai bine. Cred că am fost destul de subnutrită”.

17 septembrie 2024

Vezi prețurile europene la porci și purcei, C= carcasă; V= viu, în articolul postat pe site-ul cooperativei de crescători de suine din Ungaria, Alföldi Sertés.

Tiberiu Abraham este director de vânzări la Alföldi Sertés.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *