Nutrienți precum fierul și calciul sunt esențiali pentru sănătatea sângelui și, respectiv, a oaselor. Dar mai mult de jumătate din populația planetei nu mănâncă suficient din aceste și alte cinci substanțe nutritive, de asemenea, cruciale pentru sănătatea umană, potrivit unui nou studiu citat de CNN.
Mai mult de 5 miliarde de oameni nu consumă suficient iod, vitamina E sau calciu, se arată în studiul publicat la 29 august în revista The Lancet Global Health, potrivit CNN. Și mai mult de 4 miliarde de oameni au un aport insuficient de fier, riboflavină, acid folic și vitamina C.
„Studiul nostru este un mare pas înainte”, a declarat într-un comunicat de presă coautorul principal al studiului, Dr. Christopher Free, cercetător asistent la Institutul de Științe Marine și la Școala Bren de Științe și Management al Mediului din cadrul Universității California din Santa Barbara. Free este, de asemenea, specializat în nutriție.
Autorii au constatat, diferențe între aportul de nutrienți la femei și bărbați. Femeile erau mai predispuse decât bărbații să nu consume suficient iod, vitamina B12, fier și seleniu. Bărbații, însă, nu consumau suficient magneziu, zinc, tiamină, niacină și vitaminele A, B6 și C.
De asemenea există constatări legate de zonele geografice. În India, aportul insuficient de riboflavină, acid folic și vitaminele B6 și B12 a fost deosebit de ridicat, în timp ce aportul insuficient de calciu a fost cel mai ridicat în Asia de Sud și de Est, Africa Subsahariană și Pacific.
„Aceste rezultate sunt alarmante”, a declarat în comunicatul de presă coautorul studiului, Ty Beal, specialist tehnic principal la Alianța globală pentru o nutriție îmbunătățită, cu sediul în Elveția. „Majoritatea oamenilor – chiar mai mulți decât se credea anterior, în toate regiunile și țările cu toate veniturile – nu consumă suficient din mai mulți micronutrienți esențiali. Aceste lacune compromit rezultatele în materie de sănătate și limitează potențialul uman la scară globală.”
Dieteticienii și medicii vă pot ajuta să determinați dacă luați suficient din anumite vitamine sau minerale sau dacă aveți deficiențe dovedite de un test de sânge.
„Micronutrienții au roluri critice în funcția celulară, imunitate (și) metabolism”, a spus Sastre. „Cu toate acestea, nu consumăm fructe, legume, nuci, semințe, cereale integrale – acolo unde acestea se găsesc”.
Iată o listă a motivelor pentru care cei șapte nutrienți cu cel mai mic aport global sunt importanți și câteva dintre alimentele din care sunt bogați:
1. Calciu
● Important pentru oase puternice și sănătate generală
● Se găsește în produse lactate și alternative pe bază de soia, migdale sau orez îmbogățite; frunze verzi închise la culoare; tofu; sardine; somon; tahini; și suc de portocale sau grapefruit îmbogățit
2. Acid folic
● Important pentru formarea globulelor roșii și pentru creșterea și funcționarea celulelor, în special în timpul sarcinii
● Se găsește în legume verde închis, fasole, mazăre, linte și cereale îmbogățite, cum ar fi pâinea, pastele, orezul și cerealele
3. Iodul
● Important pentru funcția tiroidiană și dezvoltarea oaselor și a creierului
● Se găsește în pește, alge marine, creveți, produse lactate, ouă și sare iodată
4. Fierul
● Important pentru livrarea oxigenului în organism, precum și pentru creștere și dezvoltare
● Se găsește în stridii, rață, vită, sardine, crab, miel, cereale îmbogățite, spanac, anghinare, fasole, linte, verdețuri cu frunze închise și cartofi
5. Magneziu
● Important pentru funcția musculară și nervoasă, glicemia, tensiunea arterială și producerea proteinelor, oaselor și ADN-ului
● Se găsește în leguminoase, nuci, semințe, cereale integrale, legume cu frunze verzi și cereale îmbogățite
6. Niacina (vitamina B3)
● Importantă pentru sistemele nervos și digestiv
● Se găsește în carnea de vită, pui, sos marinara, curcan, orez brun, semințe de dovleac, somon și cereale fortificate
7. Riboflavină
● Importantă pentru metabolizarea alimentelor pentru energie, pentru sistemul imunitar și pentru sănătatea pielii și a părului
● Se găsește în ouă, produse lactate, carne, cereale și legume verzi