Cât de greu de „înghițit” e o pizza ChatGPT? Prima, servită la Dubai, place teribil

pizza ChatGPT pizza cu AI Dubai ChefGPT foto: facebook.com/dodopizza

S-a întrebat un reporter BBC după ce la Dubai o pizza făcută după o rețetă creată cu AI face furori. „Nu aș fi amestecat niciodată aceste ingrediente la un loc pe o pizza, dar amestecul de arome și gusturi s-a dovedit, în mod surprinzător, plăcut”, explică Spartak Arutyunyan, responsabil de oferta de meniu a lanțului internațional Dodo Pizza, pentru BBC.

Conform spuselor sale, rețeta creată cu AI este un real succes, și se regăsește încă în meniu. Cererea adresată către ChatGPT a fost aceea de a crea o pizza care să reflecte tradițiile culinare de la Dubai – acolo unde trăiește un amestec impresionant de etnii, indieni, pakistanezi, arabi, finipinezi, euroneni și americani, fiecare cu tradițiile lui gastronomice.

Rezultatul? Un amestec aparent anapoda de ingrediente: pui pentru șaorma, brânză paneer indiană trecută pe grill, ierburi aromatice meridionale reunite într-un condiment oriental numit Za’atar și sos tahina. Un amestec intercultural de gusturi perceput ca bun de către clientelă.

Inteligența artificială a creat mai multe rețete, care însă nu toate au fost selecționate. Printre ele, pizza cu sos de roșii, mozzarella, afine și cereale dulci pentru micul dejun. Sau, o pizza cu mozzarella și sos de roșii, paste și căpșuni.

ChefGPT sau cum să gătești cu ce ai prin frigider, fără să te pricepi

Conform reporterului BBC, este prima pizza creată cu AI care se servește într-un local – dar mai există și alte tipuri de experiențe, legat de combinbații pentru tacos sau cocktailuri, de exemplu.

Sau, și mai interesant, este amintit cazul unui programator italian rezident de mulți ani la Singapore, Stefano Cantù. El a construit o aplicație folosind AI pentru a crea rețete cu ceea ce o persoană are în frigider: introduci ingredientele și cantitățile pe care le ai la dispoziție și aplicația îți sugerează ce ai putea prepara. Inclusiv cu imagini.

Se numeșet ChefGPT și în doar o săptămână a fost descarcată de circa 30.000 de utilizzatori. Problema e ca acum creatorul aplicației s-a trezit cu o notă de plată deloc neglijabilă din partea OpenAI, creatoarea ChatGPT. Însă, spune el, va încerca să acopere factura din publicitate, pentru că aplicația este de interes.

Ceea ce, însă, nu pare să preocupe administratorii lanțului Dodo Pizza, care mai nou își invită clienții de la Dubai să folosească inteligența artificială ca să inventeze combinații de toppinguri. Ba chiar, societatea a anunțat că intenționează să extindă această posibilitate către toate filialele din întreaga lume.

Cine știe cum or fi percepând toate astea pizzaiolii de la Napoli, acolo unde pizza așa cum o știm azi s-a născut. O comunitate care s-a luptat ca pizza să intre în patrimoniul universal UNESCO și a reușit.  E probabil ca pizza cu ananas și pizza cu banane și curry să fie cea mai inocentă chestiune în raport cu ce urmează.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *